Wednesday, December 23, 2009

HAIIPPP!!!

tgk tajuk tu....haipp sinonim ngan aper?bukan haip nak babab anak tau...

HAIP yg aku mksudkan ialah JOPUN...nape ngan JOPUN?korg pklah sdr apa kne mngena JOPUN ngan aku ye?ekekeke..

dah lama aku tggu JOPUN dtg,akhirnya dtg jua......bersua kembali kiter ye...ekeke

yang terkini...

this entry utk milestone ammar plk...tk best nak criter dlm 1 entry psl crite2 sedeh..ekekeke..

ammar dh cecah 9bulan++ n dh boleh buat mcm2...last entry aku sbuk duk bercriter psl ammar yg dh boleh mengengsot. tp skrg ammar dh boleh berdiri.dah mula bertatih sambil pegang something.2 mggu mengengsot,dier mula tnjuk skill merangkak...Duk wt aksi pondok2 tu dalam smnggu gak la baru leh ke depan.Aku g BTN 5 ari,balik rumah tgk ammar dah boleh merangkak ngan laju n boleh duduk sdr....so suprising me...br g 5 ari,dah ader perkembngan yg memberangsangkan.

Dapat merangkak 2 minggu,ammar bangun berdiri.Actually dh lama dier try bgn.Dari sblum merangkak lg tp tk kuat sgt.Kne kiter tolong skit2 br boleh bgn.Tp skrg tk perlu lg.Asal dpt j bnder2 yg tggi,mulalah dier bgn.kalo bender yg dier berpaut tu tak tggi,dier bgn smpai bender alah tu j lah...membongkok j..ekeke...comei btui...Yg aku riso tu,dpt bgn j trus lepas tgn.Mcm bagus j..dah jatuh nangis...tp aku tk amik kisah pun..dier jatuh, aku angkat,gosok2 skit terus main lg...tanak layan sgt die nyer nangis tu..biarlah dier tau sakit...berani buat,berani tanggung..anak laki takleh manja terlebeh...ekekek..

ammar dah tumbuh gg.last wekend br perasan gg dh nmpk. sblum ni ader tanda2 j..mcm air liur selalu meleleh n dier selalu ggit jari2 dier.bukan takat jari dier,abih jari2 n tangan aku digigit sama.pulak tu dimain2kannya lidah ngan gusi..gusi pun nmpk mmbngkak....dh lama tnda2 ni ader,n akhirnya muncul jgk gg tu...ekekeke...

mggu lps aku igt nak tgk ammar dh boleh mkn bndr yg blend kasar k belum..aku try potong kecik2 n msk terus bg mkn.tnak blend la kononnyer...tp ammar tkleh mkn lg...tersedak2 n lekat smpai berair matanyer sbb batuk..kesian betulll...so nmpknyer kne delay lg bg mkn bnder keras2..kne tggu smpai tumbuh gg dlu br takyah blend kot..ekekeke....

ammar juga dh boleh sebut a few words...selain mama,ammar boleh sebut "nak", "neneng "= nak susu @ time dier lapar, "papa"-word ni akan dgr time papa dier balik j...kalo papa dier tkder,mmg takkan dgr lgsg...."mamam"-nak makan...pling jelas n paling byk disebut bile dier tgk org makan...sebuk j nak mkn sama..ekekek....

mmm...apa lg ek?oh ya,ammar jgk suker ajk aku main2 ngn dier..klu time aku blk kje tu,klu aku biarkn dier maen sorg2 n aku plk duk ralit tgk tv,dier akn dtg dkt aku n tbe2 landing his head on my chest smbil snyum2 simpul.taulah tu nk trik perhatian mamanya.dh seharian duk ngn bb sitter,nk mnjer2 ngn mama la plk ye...so wpun pnt skalipun aku akan spend jgk ms masa maen ngn dier...tk kisahla gomoi2 dier k maen ngn all his toys k..jnji bleh tgk dier gelak... mmmuuuuaahhssss...

apa lg?mcm ader lg nak tulis tp tatau nak tulis aper dah..mcm dh luper la plk... ekekeke... nnti2lah bile dh igt blk aku tulis lg lenkali ek...nak balik dlu...daaaa

akhirnya...

Byk bender yg berlaku di sekeliling ku akhir2 ni...byk jgk yg nak dikongsi.Aku try jot down one by one ek...ekekeke

Pg2 buta ari isnin lepas,keputusan perpindahan staff dh kluar.Akhirnya berakhir jgk penantian ku.Bulan2 aku berdebar2 tggu result.Cmner?Mmm....mestilah mendukacitakan.Perpindahan dibekukan lg.Mcm sem lps pun dibekukan jgk tp ramai gk yg aku tgk dpt pindah.n sem ni terjadi lg.Tatau la ader k tak kes cair di antara yg beku nih...huhuhu...nmpknyer kne try lg next sem.Ckup 3 taun PJJ ngan husband..

Lg hal,mggu peperiksaan akhirnya dh habis...Alhamdulillah sumernyer berjalan lancar.wpun byk dugaan n stress yg terpksa aku hadapi.Sgt2 tensen n stress wt kje dlm keadaan tertekan.Tertekan ngan kje yg bertimbun2 n tertekan ngan keadaan sekeliling.Biaserlah take time to adapt ngan new environtment kan...hehehe...wpun exam dh abis,kje2 yg menunggu tk abis2 lg...cuti aku tk dpt jgk dihabiskan.Beriya simpan cuti utk guna akhir taun,tp tk dpt jgk aku gune.Kne jgk dtg kje.aku nk cuti lama.nak cuti smnggu utk blk kg.Tp ku tk dibenarkan cuti lama2..kalo tkat 2,3 ari j boleh diluluskan...tak best r blk kg skjp2...abiskan duet tiket flight.klo cuti duk umah kt banting j,lagi tk bebaloi...huhuhu....

Wednesday, December 16, 2009

frust betul...


aku menyenangkan diri utk blog walking today. Tgh duk godek2 orgnyer blog, aku terbc ttg entry

MomBloggersPlanet Cutest Baby SMILING Contest .

Punyerlah bersemangat aku nk join contest ni sbb ku ade byk la jgk koleksi gmbr ammar tersenyum snng. tgh syok2 crik gmbr,aku terpnggil utk tgk tarikh ttpnyer. Punyerlah frust aku ni sbb tarikh ttup adalah smlm. Waaaaa.. dah la ni 1st contest yg aku nk join. skalinyer tk dpt jgk join.. adessss....

tkpelah takleh join contest pun,aku tek jgklah gmbr ammar terbaru yg tgh tersenyum n tersengih dgn gumbiranya...hehehe


gembira betul dpt bangun berdiri

suker sgt kalo dpt berjalan...


Tuesday, December 15, 2009

Hati ku bersedeh

sedeh, sadis dan sugul....

aku dh planning sgtttt cantek utk bercuti di ujung tahun. nk bercuti panjang dari Krismas sampai Tahun Baru. Dah planning bagus2 so that husband snng nak arrange cuti untuk dtg amik kitorg. Igt nk rehat2 kt KL j tp mama suh balik sbb nak wt kenduri akikah Aina Zahra. So tukar sgla planning dan dah bersemangat waja utk balik kampung.

Namun apakan daya.. aku hanya mampu merancang. Aku tkleh bercuti!!! waaaaaaaaa.....sgt sedeh tau. Kene attend meeting Jawatankuasa peperiksaan la plk.Huhuhu.... Husband kol mlm td, bile bgtau yg aku tkleh bercuti, hangin la kwn. aku plk yg nk dimarahnya. Bukan salahku wahai suami ku syg...huhuhu

Nampaknyer kene planning balik la.myb blik kg lps meeting tu la kot. tp kalo blk kg pun, tkleh spend masa lama ngan husband jgk sbb dier dh kne g Singapore balik on 3rd December. Sgt sedeh bukan?Sian Ammar... always like this!!!didn't have enough time to spend with his papa.huhuhu...

Sunday, December 13, 2009

BTN

skrg tgh hangat diperkatakan psl BTN ni. BTN itu,BTN ini...

Ada pihak ckp BTN tak elok,BTN menghasut dan BTN bersifat perkauman....Betul k? Org2 yg ckp begitu,mereka pnh g BTN k?As for me, i really enjoy it.Tak nyesal n tak rugi pengorbanan yg aku lakukan semata-mata nk pg BTN. Banyak pengajaran yang aku dpt.bile tnyer kwn2 yg sama BTN ngan aku pun,dorg sependapat ngan aku.Sgt terkesan la kt jiwa ni betapa pentingnyer negara kepada kita.

Fasilitator2 berjaya menerapkan semangat patriotiok dan semangat cintakan negara ke dlm jiwaku ni. Sblum ni myb kita alpa. Mantan PM pun pnh ckp.."Melayu Mudah Lupa".Lupa pada pengorbanan org2 yg terdahulu yg berusaha dgn susah pyh untuk bebaskan negara kita dr penjajah. Sudah lupa pd mereka2 yg pnh berkorban segalanya utk negara. Juga lupa Malaysia adalah Tanah Melayu. Sptutnya kita mendaulatkan MELAYU tu sdr,tp kita?Entahla... Beratus tahun dijajah,br 52 tahun merdeka. Dan kita bersedia untuk dijajah lg k?

Bile setiap ari diasak dgn cerita2 n peristiwa kemerdekaan,aku rs sgt2 beruntung kerana dilahirkan dlm zaman yg sdh merdeka. Kami disajikan dgn cerita Hati Malaya.Sgt seronok menonton filem tu. Sebelum ni aku igtkan cerita ni sgt bosan sbb tu lah tak g menonton pun.Tp bile dh tgk,rs menyesal lak tk g tgk kt panggung. Dari cerita beginilah, kiter dpt bygkan situasi sblm kemerdekaan dan bagaimana sshnya Tun Abdul Rahman menuntut kemerdekaan Tanah Melayu. Bagaimana Dato' Onn berkorban utk memajukan org2 Melayu. Kite generasi muda yg masih belum dilahirkan di ketika itu, sepatutnya menonton cerita2 begini supaya kita insaf dan menimbulkan kesedaran dlm hati kita akan pentingnya sumer rakyat bersatu padu. bukan senang nak menyatupadukan kesemua bangsa. Tapi skrg? Sgt senang kita nak memecahkan bangsa kita sdr.


Bukan takat berpecah belah antara kaum, tp antara kaum sdr pun dh berpecah belah. Melayu bergaduh sesama melayu. Negara Malaysia dikenali seluruh dunia. Bile kiter bergaduh sesama sdr,p olitik bergoyah, kuasa luar hanya menunggu peluang untuk campur tgn dlm urusan negara kita. Hendak k kita dijajah sekali lg?Aku sgt takut bila mana disuakan dgn video2 kemusnahan Palestin dan juga Iraq. Sgt takut kalo2 negara kita pun menerima naseb yg sama. Wahai kaum ku sekalian, jgnlah kita bertelagah sesama sdr lg. Bersatu padulah untuk mendapatkan kehidupan yg aman dan damai. Kuasa di dunia hanya sementara....


bagi aku, BTN bertanggungjawab untuk menyedarkan kita supaya sygkn negara kita,bukannya bersifat perkauman. Sebenarnya semua ini bergantung pada penerimaan seseorg itu. Aku menerima BTN dr sudut positif. Mungkin ada yg menuduh perkauman biler menyentuh hak keistimewaan org Melayu dan kedaulatan Melayu di bumi Malaysia. Tp itu bukan soal sensitif. Itu adalah realiti. Mmg dh termaktub dlm sejarah n Kontrak Sosial negara kita. Mmg Malaysia adalah tanah kepunyaan org Melayu dan org Melayu yg memberi kelonggaran kepada org2 bukan melayu untuk mendapatkan taraf kewarganegaraan disbbkan kiter menuntut kebebasan dari British. Jadi soal tidak adil tidak wujud sama sekali. Jika sumer org tunduk pada perlembagaan, maka isu tidak puas hati tidak timbul. Perlembagaan adalah bapa kepada perundangan di negara kita, jadi sewajibnya semua org merujuk kepada perlembagaan sebelum melakukan ataupun menuntut hak mereka dalam MALAYSIA.


Andai kalian yg membaca entry aku kali ini,beranggapan aku patriotik,aku terima dgn dada yg lapang. Aku mengaku, balik dr BTN,timbul kesedaran. Bukan disbbkan pengaruh dari org2 BTN tp sbb aku sedar, aku adalah rakyat bg negara yg bertuah, NEGARA MALAYSIA. Dan aku mengimpikan negara yg sentiasa aman damai seperti skrg dan bukannya menjadi negara yg porak peranda yg berperang saban hari tak kira siang atau malam..Dan aku tidak setuju sama sekali BTN dimansuhkan sebab ia dah berjaya menyedarkan aku. Aku percaya bukan aku sorg sj yg sdr n faham ttg sejarah negara. Masih ramai lg yg berjaya disedarkan oleh BTN. Pada mereka yg tidak berhenti mengasak kerajaan supaya mansuhkan BTN, hentikanlah. Byk lg bender yg korg boleh sarankan kepada kerajaan. Sarankanlah sesuatu yg boleh mendatangkan manfaat kepada seluruh rakyat Malaysia.

Oh ya, di Kem Mega Crystal, facilities kurang memberangsangkan.Maklumlah dah nama pun kem kan. 3 hari pertama di sana, aku terpksa buang kesemua susu yg telah dipam sbb ketiadaan peti ais yg boleh membekukan susuku.Yg ader hanyalah peti ais yg dh rosak bahagian freezernya. So dgn hati yg berat,aku terpksa pam n buangkan aja susu2 tu sumer.klao tak pam lgsg kang terus kering plk. 2 hari terakhir j aku simpan sbb susu kiter boleh tahan 72jam kalo dlam keadaan suhu sejuk kan?So sempatlah aku balik n bekukan dalam peti ais rumahku plk..huhuhu..

tak byk yg boleh dibw balik kali ni. hanya cukup utk 10x feeding j. Tak terganti susu2 yg telah digunakan oleh ammar semasa ketiadaan ku. lgpun aku tak dapat pam byk kali kt sana sbb masa sgt suntuk. Tak cukup masa untuk aku lakukan aktiviti mengepam. Aku hanya pam pukul 5.30am,kul 1.00pm dan kul 7.oopm. 3x sehari j. takpelah jnji ader jgk bekal yg boleh dibw balik..huhuhuh...

Saturday, December 12, 2009

Ammar ditinggalkan lg....

fuuhhh...lama betui aku tak update blog....sebulan lebih tkder citer papepun..huhuhu

ikutkan hati ni,tiap2 ari nk update,namun apakan daya,masa sgt2 tk mencukupi. kje kt opis terlalu byk sampaikan tak menang tangan ku nk membuatnya.this is 1st semester aku pegang jawatan penyelaras unit exam bg kursusku.So byklah bender yg tk phm n byk jgklah kje yg menanti.Stat dari mnggu audit sirim sampai la skrg ni,aku belum boleh bernafas ngan lega lg.lepas audit sirim,bertungkus lumus siapkan paper exam.12 modul lak tu perlu disiapkan.soalan amali n teori...fuuhhh...dah la soalan lambat dpt.huhuhu.. mula-mula masuk unit exam,tension giler.sampai nangis2 aku dibuatnya.rs mcm tak terbuat sume kje2 tu.rs nak givup j.br aku tau,rupernyer byk kje org2 kt unit exam ni.patutla tiba time exam j,muka msg2 mcm singa lapar.skrg aku plk yg rs.mesti member2 kt opis pun tgk muka aku mcm singa betina lapar j kan..ekekeke..

cerita psl raya adidiladha berlalu gitu j.takyah la citer2 lg,dh basi sgt2 dh..hehehe...aku just nak story mori psl mggu lps skit.psl kursus BTN (Biro tatanegara) yg sdg hangat diperkatakan skrg ni la. aku tk bdget lgsg nama aku naik tuk kursus tu pd tahun ni.aku igt thn dpn la kot sbb aku mmg mls nak g lg.byk bnder yg harus dipkkan kalo nama aku naik.yg plng utama, k mana harusku ltk si kecik kesayanganku itu..huhuhu...

bile aku dpt pnggilan dr kerani opis yg aku kne g BTN, kt Kem Mega Crystral, Kuala Selangor,melalak la aku.Dpt pnggilan ari Selasa,kne g BTN ari khamis.Takke kalut jdnya. Surat tu bertarikh 26/11,mean b4 ry aji lg la.kalo aku diberitahu awal,bleh la aku ltk ammar kt kg utk semnggu.aku blik dr kg ari ahad,29/11.Balik k cni dgn husband n husbnad bertolak balik k kb ari isnin,30hb.Kalola kerani tu bgtau aku at least ari isnin ke,boleh la aku suh husband bwk ammar balik skali ngan dier.ini tak,ari selasa br bgtau dgn alasan kol aku kt opis tak dpt..apa ke s**g*l jawapan die tu.Mmg lh tk dpt kol kt opis sbb aku masih lg bercuti.Yg tak kol gune hs tu nape?sdngkan ari selasa tu boleh j kol hs ku pg2 lg.nape ari isnin tkleh kol hs aku lak?alasan tk logik lgsg.bukan dier tatau mslh ku yg PJJ ngan husband ni.Kalo aku sorg2,bnder tu xjd kudis lgsg tp skrg ni ku dh ader anak.pergerakkan ku mmg sgt2 terbatas skrg ni...mmg menyakitkan ati betul la.

niat di hati nak tolak j BTN tu.Sbb pertama anak n sbb k2,kje byk sgt.Tp member2 opis suh j pergi.Kata mereka setelkan sumer skali,lps ni tk yah pk dh...bile pk2 balik,betul jgk kata2 mereka tu.so aku tnyer la kt bb sitter ammar ni,kot2 la dier nk tlg jgkan.tp dier mcm brt ati.dier tkut ammar nangis time mlm j sbb ammar kan menetek.aku mls nak pksa2,kang lain plk jdnyer.so decide nak suh k'ngah tlg jgkan.but lucky me,ari selasa tu ms duk borak2 ngan jiran dpn umah,dier volunteer nak jg ammar.its really suprising me.seb baik la ammar tk kisah ngan org.tk pyh la aku g semenyih,umah k'ngah.nnti 3x kje lak.nnti nak patah balik k kuala selangor plk.Aku tawakal j lah kasi org jg ammar.apa nak buat.naseb ammar la dpt ibu berkerjaya.

lg yg buat ku skit ati,lg 2 jam sblum bertolak k kuala sel,EO opis kol aku n bgtau driver takleh hantar,so ku kne g sdr.aiiyakkk...terduduk aku dgr dier ckp gitu.dah la aku tatau kt mana kuala selangor tu.mmg nyaris2 nk antar dh srt penolakan tu,seb baek la ader kwn2 yg byk mmberi sokongan.dorg tlg search kt goole map n tk luper jgk ader yg tlg bg direction.kalo tak,harus ku tk pergi dh.So dgn hati yg amat2 berat,aku drive jgk pelan2 menuju k Kuala Selangor.Sepanjang jalan aku duk peratikan signboard j.Takut terlepas simpang j..ekekek..Memang byk betul la dugaan dan pengorbanan yg aku lakukan semata-mata nak g BTN.Kalo la hasilnya tak sepadan dgn pengorbanan yg aku lakukan,harus aku menyesal la kemudian nnti..hehehe...Dan akhirnya sampai jgk aku ke Kem setelah 2 jam berhempas pulas drive sorg2... Seb baik la tak tersesat. huhuhu...

Aku nak smbung citer psl BTN tp tk syok la smbung kt entry ni...jumpa uols kt next entry ye..hehehe

Tuesday, November 3, 2009

ammar dan petai

tanak cerita byk..just nak tepek gmbr weekend lps ms kitorg tgh melantak kari kepala ikan...ekekeke

sayang nak lps petai tp tgn nak amik gameboy, terus masuk mulut...ekekeke


tgh sdp2 mkn, sume org mls nak layan ammar.semua ceruk dijelajahnya sampai k bwh meja...hahaha

boleh guna lg k ni....

entry ni berkaitan ngan susu yang aku pam tgahari smlm.

kul 1230pm aku dpt pam 7.5++oz susu. aku pam kat bilik exam,naik atas,masuk dlm bilik akademik,aku luper nak ltk susu yg bru diperah ke dlm fridge.Kul 2.30pm br teringat nak masukkan. seb baik bilik beraircond.bile aku cium,susu masih dlm berkeadaan balik.

dah nak balik kerja, dlm kul 5pm++, aku keluarkan susu n bwk balik le susu tu k rumah tuk kegunaan ammar keesokkannya.tp malangnya aku luper lk nak ltk dlm peti ais..kul 9pm br teringat.bile aku cium,ader bau jgk la tp bukan bau msam.bau mcm ebm yg tlh dicairkan.aku dh try,mcm ok j aku rs.tp aku was2 nak ks kt bb sitter ammar.so aku pam lg mlm td untuk bekalkan jgk susu fresh kt ammar..susu yg aku was2 tu aku belum buang lg.rs syg sgt2.byk tu.....dh la skrg ni susu makin merudum. tiap2 ari amik stok tanpa dpt aku gantikan balik.huhuhu..

kawan2...boleh gune lagi k susu tu ek?

Monday, November 2, 2009

cubaan memasak...

sejak dua menjak ni aku suker sgt cuber2 rspi baru yg tk pnh aku buat tapi aku suker mkn..ekekeke..

sblum ni aku try buat bake macaroni cheese...crik2 rspi2 yg terasa sdp kt intenet.bkk mana-mana blog yg ader rspi tu,aku compare n tgk bhn2 yg digunakan.aku msk macaroni kt umah klong sbb ramai org yg boleh mkn.kalo msk kt umah sdr,gerenti tk hbs,maklumlah yg ader aku n ammar j.N of course la yg mknnyer aku sorg jerk.kebetulan kt umah klong time tu abang sekeluarga dtg.bolehla jamu dorg skali.Hasilnyer?bukan nak puji mskkan sdr,tp i likkkeeeee it...sgt sodap weh....ekekeke..abang n his wife pun puji sdp...hahahah....

semalam aku,husband n ammar berhari minggu di rumah adeq kt tmn melawati. Duk rumah dier aku sgt suke msk2 sbb mesti takkan membazir.Adeq iparku pemakan orgnyer.kalo kne ngan selera dier,msti akan dibalun habis2..ekekeke....ari jumaat lepas,tekak aku ni terasa nak mkn kari la plk.plan asal nak wt kari ayam j kt rumah sdr.nak mkn ngan hubby j.tapi husband plk ckp kiter wt kari kepala ikan la.aiseh..mana nak crik kepala ikan kt banting ni.nak pi market,pg2 j bukak.so husband suh kol adeq n mtk dier belikan kepala ikan kt psr mlm umahnyer.lucky us,sbb mmg ader jual kepala ikan kt psr mlm 2.so for lunch aku msk kari kepala ikan.aku tk pnh msk kari sblum ni weh.even kari ayam sekalipun...hahahaha....terkejut adeq aku bile aku ckp aku tatau cmner nak msk..adeq ipar aku ckp,kalo tak reti,wt msk merah j la ikan tu sbb ikan mahal,jgn membazir..hahaha..tp aku sejukkan ati dorg ckp nak belajar ngan mama ikut tepon j.mana boleh kansel.aku terbayang2 dh rupe kari tu so kne msk jgk...

kol mama n tanyer resepi dari awal smpai k akhir.aku cube msk sedaya upayaku..cewaahhh...n hasilnya?waaaa...aku bangga beb...sdp jgk..sampai menjilat jari..tk membazir beli ikan mahal...wakakaka....adeq ipar siap mkn bertambah2 lg tu. kami b3 j tk boleh bertambah dh sbb nasi tk ckupp.ekekekeke....padan muka kami.msk lagi nasik skit....kuangkuangkuang.....husband ckp leh challenge kari kedai mamak dh kari aku tu..walaupun aku tau dier just nak amik ati,aku ttp bangga...hahahaha

disbbkan dah 2x aku try msk bnde br n aku rs sgt sdp,nanti2 aku nak belajar msk bender lain plk...hahahaha...apa lg yg boleh aku msk ek?mmm...kne tggu husband dtg dlu la kalo nk msk pun.br berbaloi mkn b2 dr mkn sorg2..huhuhuh...

sikit cerita psl ammar....ammar dh baik dr batuk n selesemanya.aku bg dier mkn ubat selama 2 ari.tu pun tk ikut preskripsi yg betul.doc suh mkn 3x sari,aku bg 2x j.mkn 2 ari batuk dh ilang,aku stop sume jenis ubat.aku makin pantau mknan2 yg masuk dlm mulut ammar.bnder2 bergoreng mmg aku tk bg mkn lgsg.husband nak suap nugget pun aku lrg.ckuplah batuk yg teruk dlu tu.tak snggup dgr lg dh..biarlah org nak kata aku cerewet skalipun.yg menanggung seksa aku n ammar jgk..huhuhu...

Tuesday, October 27, 2009

sian ammar

sian anak bujangku. Batuk n selesemanya tak baik2 lg. dah 10 ari batuk. Smlm lps balik kerja,terusku bwk ammar g klinik.igtkan tanak bwk jumpa doc sbb tnak kasi ammar mkn ubat batuk n selesema tp dh lama sgt dier batuk.kalo siang ari jrg2 j dgr dier batuk tp kalo mlm,boleh wt aku menangis sbb aku terasa mcm sakit sgt tekaknya time batuk tu..tiap2 mlm muntah lendir. dah muntah bagai,barulah dier boleh tdo ngan lena.kadang2 kul 2,kadang2 kul 5 dier terbangun n nangis2 sbb tk selesa...untuk menghilangkan rs ketidakselesaannya tu,aku ltk myk mestika kt dada,tekak n bhgn belakang. bile dh muntah n terasa myk tu,brulah ammar dpt tdo ngan selesa.

doc cek,katanya anak tekak ammar dh membengkak n ader lendir kt dadanya. doc tanyer napa lmbt sgt bwk ammar jumpa doc.aku ckplah sbb aku nk elakkan ammar dr mkn ubat batuk n selesema.katanya lg mmglah ubat tu tk baik baek utk bby tp boleh dimakan.doc kasi antibiotik,ubat cairkan kahak dan ubat batuk serta selesema. sampai j rumah,aku terus suapkan ubat tu...dalam hati tuhan j yg tau betapa berat hatiku nk bg ammar mkn ubat tu..huhuhu.selama 7 bulan aku bertahan dr memberi ammar mkn ubat selain dr ubat dmm.

huh...nak menyuap ubat bukan main siksa.masuk sikit,nangis yg lebeh. kalo dier dh stat menangis tu,habis disemburnya ubat. byk yg kuar dr yg masuk..mulut aku pun bising la sbb tk pndai nak handle c tecik itu..huhuhu....makan la ubat anak oii..nnti nak baik..

sekali makan,masih tidak berhasil.ammar masih lg batuk ngan kuat tgh2 mlm buta.tak sanggup aku dgr bunyi batuk dier tu.aku mmg betul2 sedeh.rs nak peluk dier kuat2 sampai batuk tu ilang...huhuhuhu...harap2nya batuk tak mengganggu tdo ammar lg mlm nnti..huhuhuh

jalan-jalan ke utara

ini cerita psl last weekend.takpelah ye wpun cerita dh sdkit basi sbb i tak sempat nak berblogging. mggu ni sgt lah bz...ari isnin lps lgsg tak smpat nak bkk laptop pun...

well..last weekend, aku,husband, ammar, mama n abah menjelajah utara. dari kb-langkawi-perlis n patah balik. niat sbrnyer nak g kenduri kwn baek aku, zana kt perlis. alang2 dh sampai perlis, kami lanjutkan perjalanan kami k langkawi.Lagipun mama dah lama angan2 nak g langkawi. nak tgk tempat yang tersohor tu. So berjalan la kami mengikut jadual yg dirancangkan. Aku amik annual leave 2 ari.ari khamis n jumaat.flight dr kl ari kamis,kul 1.40pm.Pujuk rayu klong mtk antarkan kami b2 k airport..seb baik ader akak yg baik..ekekeke..(ayat mengepong klong nih..hihihi)..


sementara tggu nak fly...


muka da stat bosan ni..

Husband sampai dr singapore ari khmis pg,so dier lah yg pickup kami kt airport.lama betul tk jumpa husband.sebulan tu...sgt rindu kamu okie...:)..kitorg bertolak k utara pg2 buta lg..sblum subuh dh bertolak..kul 530 dr kb.brenti solat subuh kt masjid rantau panjang.Cantik sgt masjid tu.bntuknyer mcm tokong cina.mmg dibina dgn ciri2 budaya cina.then berenti lg bekfes kt rantau panjang.Maklumlah berjalan dgn abah,mkn kene ckup n kne ontime.kang ader yg masuk angin lak.lgpun aritu bukan takat abah yg lapaq,aku n mama pun dh menceceh kelaparan..ekekeke...br kul 7am++,kitorg dh siap tibai ns sepinggan sorg..hahaha...ammar aku mandikan d RnR Jeli.Sian lak kalo nk mandikan kul 5am sblum bertolak tu...

perjalanan yg jauh kali ni amatlah menduga kesabaranku.Maklum sjlah keadaan jln ry Gerik tu mcm mana.Berlingkar2 mcm ulaq kne palu.dahla naik Kelisa (Terima kasih k'cik sbb pinjamkan Kelisa pada kitorg..budimu dikenang jua..hahaha).Pening lalat jdnya sbb bdn duk pusing2 ikut keadaan jalan.dengan keadaan jalan yg tak rata plk tu.terlompat2 aku kt dlm tu.seb baik tk muntah j .Kalo tak,malula ngan ammar kan sbb ammar steady j sepanjang perjalanan.kerjanya tdo j...anak mama betoila...hahaha...Sampai jeti Kuala Perlis kul 12.30pm.Dah jnji ngan Zana,mtk dier bwk kete balik sbb risokan keselamatan kete kalo parkng kt jeti tu.Disbbkan Zana bz menyiapkan dr untuk majlis akad nikahnya petang tu,dipaksanya Syed(bakal suaminya di ketika itu..ekekek) tolong amik kete kitorg.This is d 1st time aku jumpa Syed.Before ni tgk gambaq j.Disbbkan aku bgtau mama yg aku tak pnh jumpa Syed sblum ni,mama naek riso.Bile dh nek feri,dh nak smpai Lgkawi,dier suarakan kebimbangannyer.Katanya betoi k yg amik kete kitorg tu syed?entah2 pencuri k..hahahaha..gealak sakan aku....itu yg dipkkannyer.sibuk suh aku kol zana n pastikan beto2.tp aku lupe nak kol.ah..gamble j lah kan..ekekeke..seb baik betul syed..hehehe...

tgh tunggu feri le ni

sebelum naik feri, smpat lagi kami berdua bergambar..

ammar dh stat resah gelisah...maklumlah feri kan sempit..hehehe

kami dah sampai..yeay!!!

Husband mtk tolong kwnnyer (NIJE) yg kje kt KPDN tolong bookingkan tempat penginapan untuk kitorg.Igtkan nak duk kt Pt Cenang tp disbbkan Ammar br baek dr dmm n masih lg batuk n selesema, kata mama baik duk pekan j lah.So kitorg duk kt Sinaran Motel. tkpelah motel pun, jnji selesa. rm80 j semalaman. Oklah tu, katil King size n ber'aircond. Amik 2 bilik. Masuk bilik utk mandi n semayang asar j,pastu kitorg terus keluar.

pasangan serasi bersama...

G shopping sikit2 pastu k pt Cenang untuk dinner.maklumla dtg 2 ari 1 mlm j.kne kejar ms la. Tak dpt nak shopping sakan sbb duet tk cukup banyaak.Maklumlah dpt gaji awl. aku langsaikan niat ati yg dh lama kempunan. Dah lama hati ni teringin nak beli periuk vision,so dtg Langkawi kali ni,aku beli gak set 3 biji periuk tu...Gedegang robak duet aku..huhuhu...so tk dpt la aku bli byk brg. Dapat jamu mata j lah..ekekeke.lgpun kete kecik ,tkleh nak muat byk brg...byk brg2 yg dikirm tk dpt dibeli..apa nak buat...mtk maaf byk2 la....

Planning asal slps dnner nk g lepak2 kt dtaran helang tu,tp sume org dh flat.Sume dh ngantuk n penat.So terus balik bilik.zzzzzz...


abahtok n ammar

sebelum checkout, sempat bergambar sakan mak ayah aku nih..hihihi

Esoknya (sabtu,24/10/09) kitorg teruskan misi melawat pulau yg glamer ni.sarapan kt pekan Kuah dlu then bwk mama n abah k dataran helang sbb kata mama tak sah kalo dtg langkawi tp tk bergmbr kt helang.So bergambar sakan la mama n abah.Aku la tukang tangkap gmbr nyer sbb husband duk sibuk uruskan c ammar.hehehe..kami tk bergambar sgt sbb tkde rorg yg nak tangkap gmbr kami sekeluarga...hahahaha...

berlatar belakangkan helang..hehehe

ammar pun seronok dapat berjalan sakan ye ...

dah siap lentok2 bdn dh tu...isyarat awal ammar dh nagntok..ekekeke

kami bergambar sakan di dataran helang...

akhirnya ada gak gambar kami b3 di dataran ni...

Dh puas bergmbr, kitorg k Makam Mahsuri.Time dtg 1st time aritu,tk sempat singgah kt makam ni. So langsamkan hutang tu pd trip kali ni...Bertolak dr makan dah hampir kul 1,so tk smpat dh nak g mana2 lg.igtkan nak bwk mama n abah k tmpat Beras Terbakar tu tp apa nk buat.masa mencemburui kami..ekekeke...kalo ader rzk lebeh n umur yg pnjng,aku bwk dorg lenkali j lah.

makam yg menjadi lagenda..makam mahsuri


mcm anak dara tgh tggu org masuk meminang j lagaknye nih..hahaha

waahhh..ensen betoi abah kat rumah tradisional ni..ekekeke

telaga mahsuri

kumpulan muzik tradisional..aku tatau nama kumpulan ape ni..ekekeke

mama dah pandai tangkap gambar..ekekeke..

luv u much....

hanya kami ber3 yg asik bergambar..mana papa n ammar ek?
-


-


-


-


papa tgh pangku ammar yg tgh syok tdo rupernyer...

org berjalan,ammar syok tdo...hehehe

dah bangun tdo,main la plk...dah pandai ajak bergurau...nak lagakan kepala ngan papa ek..

Bile smpai kt jeti,tup2 tgk feri plg awal kul 2.30pm.mak aihh..lewat betui.Niat awal nk dtg kenduri,nmpknyer kitorg sampai kenduri pun dh nak abih la nih...sadis betoi la....kalo tau lambat gini,smpat lg g jln2 dlu..adooiii la...byk ms terluang,kami habiskan kt jeti point j.abah,husband n Nije(kwn husband duk borak2 kt kedai mamak,aku, mama n ammar jln2 cuci mata.nak shopping dah tk mampu...ekekeke...

i likeee this pic..dalam feri ni..

Sampai Kuala Perlis, Adha (husband nini) yg amik kitorg.Kete kitorg kt umah syed.syed dh bz ats pelamin,so tk dpt amik kitorg.Seb baik adha ader.Dier amik kitorg n hantarkan k rumah zana.Tq ye adha.Sblum sampai rumah zana,sggh masjid kt kg dier sat tuk jumpa nini,ila n Ayu. Jumpa tak sampai 10min pun.apa nak buat,dorg pun terpksa rushing gak sbb nak kejar flight kul 9 di Penang...Aku sampai rumah zana,dier dh tukaq baju.Dah tak pakai bj songket lg dh.Dorg tgh bersedia utk potong kek.Disbbkan org dh tk ramai,dptlah aku borak2 ngan mesra skit ngan pengantin...ekekeke...TP tkleh lama gk sbb kami nak balik jauh..perjalanan masih panjang..hahahaPukul 5pm++ bertolak dr rumah zana n ikut adeq zana balik rumah syed tuk amik kete kitorg lak...


Selamat Pengantin Baru Syed dan Ruzanna


Perjalanan balik tenang n santai...berenti byk kali gak la utk buang air la,mkn la,solat la..tukar pampers ammar la...tp kami sumer gumbira.kata mama,perjalanan sambil mkn2 ni sbb byk kali benti mkn..ekekeke....bukan mkn byk pun,sekadar untuk merasa sj...ehehehe..sambung perjalanan,aku sambung tdo.punyerlah syok tdo,tgk2 dh sampai umah..sian husband drive sorg2...yg lain sume dh flat..hahaha...kitorg sampai rumah kul 1am++...fuuhh...penat giler bdn ni..seb baik la anak bujangku tk dmm..kalo tak, haru jgk...

Sepanjang 2 ari berjalan,ammar la yg kesian sbb tk dpt mknan yg berzat.Aku just blikan Heinz perisa banana porridge j...n biskut bby bite.nak bg bnder lain,tk jumpa bnder2 yg ssuai..lgpun dier tk pndai lg nak mkn bnder2 yg keras.bile msk mulut,asik wt muka nak muntah ja...so kenyang ngan susu mama j lah sayang..n ammar sgt ceria wktu siang.maklumlah dpt berjalan.Biler mlm j,terus rasah gelisah sbb batuk n selesema.myb sejuk kot..

papepun,aku sgt happy dpt lepaskan hajat bwk famili k langkawi....tk kisah penat jnji puas..yahuuuu.........


panjang berjela entry aku kali ni..ekekeke...

Wednesday, October 7, 2009

ammar di sana sini

pelik tui tajuk entry aku nih..ekekeke..

disebabkan mama ammar ni takut ammar dijangkiti campak,ammar diangkut ke sana sini mcm org nomad dh.ari senin,mama cuber ltk ammar kt nursery.1/2 ari ltk kt situ,keesokkannya,mama dah tk sanggup.mengingatkan keadaan nursery yg terlampau ramai n warmer yg disalahgunerkan,mama amik kptsn bwk ammar dtg opis.

smlm seharian kt opis,anak mama tak byk ragam pun cumer takmo ditinggalkan j.asik nk suh org maen n dukung dier j..mana larat weii 8 jam nak berdukung j.tdo pun tk lama.paling lama 50min j.alahai...apa taknya...baru j lena,dtg la peminat2 ammar nak main.elok j ammar tdo,dorg kaco suh bgn..ekekeke...bwk dier,of course la mama takleh nak wt kje.kje dh la menimbun2 skrg ni..huhuhu...balik rumah mmg flat giler.penat hanya tuhan yg tahu.belum smpat duduk,nak basuh poo poo ammar la,nak bg mkn ptg la,nak mandikan la..nak tdokan la..aiseehh... tp ammar punyer psl,tkpelah.. mama tak rehat takpe,jnji ammar selesa n tak nangis2.. mmmuuuaahhh...

ikutkan hati,aku nk bercuti j arini sbb tanak bwk ammar dtg opis. dtg opis ngan ammar un bukan leh wt kje,baik duk umah,leh rehat2kan badan n minda.tp syg plk kt cuti tahunanku yg dh tggl tk bape nak byk nih..so aku tebalkan muka aku ni,mntk jasa baik jiran depan rumah jgkan ammar tuk arini.seb baik dier ok n ammar pun mmg ok j ngan sapa2.so dudukla ammar ngan jiran kami untuk arini.mtk2 la sumer ok.huhuhu...

sian ammar...dijaja k sana sini..apa nak buat nak...mama terpaksa..huhuhu

Tuesday, October 6, 2009

ammar n nursery

Semalam ammar terpaksa di hantar k nursery again.hari Ahad lps,bb sitter ammar kol n mintak cuti,anak dier dmm n merengek2 sbb dijangkiti campak.actually anaknyer dah stat naik2 bintik2 merah tu ari jumaat lg...

Igtkan semalam aku nk cuti j jg ammar kt rumah tp aku ader kelas la plk.dah 3x kelas terpksa diganti,kalo smlm aku cuti lg,entah bile dpt berganti.pk punyer pk,last2 wt dcision, pg aku bwk ammar dtg opis.lps wktu rht tumpangkan ammar kt nursery sbb kelas aku dr kul 2.15pm-5.15pm..

berdebar2 k rasanya nak hantar ammar kt nursery.masa singgah skjp pg tu sbb nak tanyer boleh tak nak tumpangkan bby skjp,terkejut aku tgk dlm nursery tu..Mak aaiihh...ramai betul bdk2 n baby2.aku singgah dlm 10min pun dh nk pening.ekekeke...kul 2 hantar ammar,dier xcited habis.tnak lgsg pndang muka aku.sibuk pndang kiri kanan tgk kwn2 ramai sgt agaknya.maklumlah kt rumahnya takdak org.rumah bb sitter pun tk ramai gk.itu yg jakun smcm j tu..ekekeke

sblum balik dr nursery,aku dh ajar penjaga2 kt situ cmner nak hndle susu ammar.n cmner nak panaskan susu n mkanan ammar gune warmer.aku dh bgtau suhu untuk susu berapa n suhu utk mknan plk berapa.tp ms balik umah,aku tgk suhu warmer 100 c.aiseh...kalo mknan yg dipanaskan dgn suhu tu tkpelah tp kalo susu?mmm....abaikan j lah.nk wt cmner kan,bender dh lepas.mungkin dorg tk perasan agaknyer sbb nak kne handle ramai sgt bb.maklumlah kt tmn rumah aku tu,hanya itulah 1-1nyer nursery yg ader.itu yg sumer org duk htr anak2 kt situ j.mmm...takder k usahawan2 lain yg nak bkk nursery br kt taman banting baru ni ek?ekekeke

Arini,hati masih berat nak htr Ammar k rumah bb sitternyer.So aku wt dcsion,bwk ammar dtg opis j.Lgpun arini tkder kelas.Bwk kelengkapan ammar n kitorg lepak2 kt unit exam.Skrg ni,ammar tgh lena tdo.n aku amik kesempatan update blog.nak wt kerja,semua brg2 aku kt bilik pensyarah.So tggu ammar bgn dululah,baru nek atas.nk kejutkan sian plk.pg td kul 630am dh bgn.maklumlah semalam kul 630pm dh tdo smpai k pg..hehehe....

aiiyyaaakk..ammar dh bgn..nti ku sambung lg entry ni...ekekekek

Monday, October 5, 2009

facebook la plk

aisehh..ni just nak luahkan perasaan j nih...

dulu2 friendster yg kne block,ku merajuk n bwk diri k facebook...skrg facebook pun dh kne block la...waaaaaa..ke mana lg harus ku bw diri ini???uhuk uhuk....

Tuesday, September 29, 2009

-13.09.09 - ammar's 1st word

sgt2 gumbira!!!ammar's 1st word is MAMA....sehari lps blik kg,ammar dmm...baik dr dmm,ammar terus boleh panggil mama....13.9.09..yahuuuuu....

ms mula2 dpt sebut mama,perkataan tu j lah yg disebutnya.tp skrg..time ammar menangis j dpt dgr dier sebut...tambah2 kalo menangis nak g ngan aku...beriya sebut mama..mama..mama... sambil tangan tergawang2 mntk aku amik dier...waaaa....gembiranya...mlm2 time tdo pun,kalo ammar terjaga nak menyusu,dipanggilnya mama..mama.mama...tau lah tu dier dh lapaq..hehehe...

papa ammar mcm tk puas ati j ammar tk pnggil papa..ekekeke....teruja mungkin,disebutnya papa byk kali,nak dgr anak panggil papa plk...tp tk mgkn la boleh pnggil 2 perkataan dlm 1 ms kan...ekekeke...

nnti2 keluar words lain plk ye syg..hehehe....

stories mories about raya

hari ni br ader mood nak bercerita psl raya yg lepas...ekekeke..

tahun ni tahun pertama ammar dpt beraya...tahun lps masih dlm perut mamanya..hehehe...so segala persiapan byk bertumpu pd ammar.(actually brg2 mama dh siap awal2 lg.bj ry dh siap sblum puasa la..tq mak mertuaku...ekekeke..)..cume brg2 papa j last min.biaser la laki..tk perlu tergesa2.seluar bj melayu pun siap mlm ry..hehehe...

brg2 ammar officially beres semnggu sblum ry.Kami berdua,papa n mama shopping sakan beberapa jam sblum bertolak blk k kb.Mmg aku pulun habis la tahun ni.Semnggu nak ry dah balik kg.dpt berpuasa smnggu kt kg.Mmg best sgt.hihihi..Member2 opis sumer terkejut sbb aku apply cuti awal sgt.Approve plk tu..hahaha..mmg syok blk awal.jln tk jem lgsg..lengang j...aku n ammar tenang j tdo dlm kete time husband duk pulun driving..hehehe...shopping punya psl kul 4 br boleh bertolak blk.n kul 11pm smpai umah husband.penat eh shopping kt kl time bln pose.manusia ramai tk hengat.seb baik tk bwk anak bujangku.Ku tumpangkan dier kt nursery kt umah adeq,tmn melawati.Elok j dier duk kt nursery tu...hehehe...

oh ya,sblum bercriter lanjut psl ry,nk story skit pasal hari2 terakhir puasa tahun ni...Last puasa,abg ku ajak berbuka ramai2 kt luar.Kul 12pm nak book tmpt,sume dh full.mak aih..biar betul...dh 3,4 restoran kami masuk,sumenyer buat kami frust.Last tmpt kami g,dh tawakal sgt dh ni,kami cuber nasib kt 4season.Alhamdulillah rzk kami kt situ.Dpt makan sdp2,org belanja lak tu..ekekeke...

Ammar tkleh duk diam..mata sibuk melilau tgk mknanan..


org yg bertanggungjawab membayar makanan kami pada hari last puasa


sapa yg kalut sgt nih..hihihi


sabar menanti waktu berbuka puasa

seperti tahun2 yg lepas,pg ry pertama,kami beraya di rumahku.mcm nmpk tak aci kan..tiap2 tahun berpg ry kt umahku..ekekeke...tp itu persetujuan kami suami isteri.Dsbbkan rumah husband org dtg ramai sgt.dr pg-mlm,so kitorg decided duk umah aku dulu la..sbb kalo dr pg kt rumah dier,nmpk gayanya smpai k mlm la tk dpt blk k rumah ku...seb baik husband memahami..hehehe...

ry tahun ni tk bape meriah sgt la sbb 3 org kakak2 ku beraya di rumah mentua msg2..dorg b3 la yg punya anak ramai...12 org anak buah tkder ms ari ry..so bygkanlah sunyinyer raya tanpa suara mereka tu sume..kalo tak,suara bdk menangis la,gelak la..bergurau senda la,menjerit la..ekekeke...tp kami cube juga menceriakan suasana.Cube juga menceriakan ibu tersyg.Sbb kami sume tau,mama cube menceriakan drnyer sdr.Dr riak mukanya,aku tau,cerianya hanya pura2..Aku tau mama masih menangisi kehilangan anak bongsunya. Tambah2 hari ry..lg la terasa.

Tahun ni aku tk dpt semayang ry di masjid.Apa nak buat,anak masih kecil.siapkan rumah j lah ngan kakak ipar n adeq pompuanku.Kalo tak,aku lah yg menemankan mama g masjid.rutin keluarga ku,pg2 ry sebelum g semayang ry,kami sumer makan sekeluarga.tp tahun ni macam serba tk kena.masing2 turun mkn sdr2.husbandku awal2 lg dh kelaur rumah sbb nak amik adeqnya yg baru sampai dr johor kt st bas.so yg mkn hanyalah abah n adeq iparku..abg ku turun lmbt,so mkn sdr2...aiseh...

dah habis semayang ry,kami sumer bersalam-salaman dan bermaaf-maafan.time ni aku cuber kontrol.salam mama n abah sambil tersenyum,sdgkan hanya tuhan yg tahu, betapa sedehnyer aku melihat wajah mama yg diselubungi kesedihan tu...bersabar la byk2 mama...kami sume pun rindukan adeq..
mintak ampun salah silap

abahtok bersama cucu yg baru tahun ni nak beraya

papa lak yag mintak ampun

amalina bersama putera sulungnya, afie zikri


dah habis bersalaman ,kami beramai2 k kubur.melawat kubur adeq tersayang,adeq yg selalu dirindui...terasa sayu sgt ms kt kubur.Terasa sgt2 kehilangan adeq.Kalo tak,pg2 ry dgr suara dier j lah menyakat anak2 buah..ya allah..aman damaikanlah dia di sana....

Tahun ni lewat sgt ku balik rumah mentua.lps zuhur br balik.sbbnya aku tk sdp ati.balik dr kubur,mama dmm.panas sgt badanyer..siap berselimut bagai.masa g berhari ry rumah mak sedara pun,mama tk dpt ikut.aku tau dmmnya sbb mcm2.sian mama....ikutkan hati,tak sggp tinggalkan mama tp apa nak buat..tanggungjawab pada keluarga husband ttp ada.lps ku pastikan keadaan mama ok,br ku balik rumah husband.dh ptg skit,abg blik bwk mama k klinik.seb baik ader gk klinik yg bkk ms ry.hihihi...

ry k2,berjalan2 k rumah sedara mara husband.mlm plk g knduri kwn lamaku nazz...kawen gak akhirnya ko ye nazz..ekekeke..congratulation ye nazz...awal2 ammar ok lg.tp dh kul 9pm++,dier dh mual resah gelisah.maklumlah ms tdonya dh berlalu.puas husband duk layan2 dier.aku tau dier nk menetek.isshh..segan la plk nak bf dpn2 org ramai gitu..public betul tu..ekekek..so aku cpt2 jumpa nazz,tangkap gmbr n balik rumah.tk bwk pun ammar n husband nek pelamin... ekekeke....lgpun husband sah2 la tnak..kontrol macho la konon..hahahaha...

encem ak ank mama ni?


c tecik ni dh stat meragam nak tdo..hehehe

hari ry k3,majlis akikah ammar..penat woo..org dtg tak berenti.dr pg-mlm.hari tu jgk k'cik wt majlis semayang hajat sempena naek rumah baru.dsbbkan rumah aku org ramai tak benti dtg,tk dptlah aku g umah k'cik..samalah die rpun tk dpt dtg rumahku...adil n saksama... ekekeke... gmbr2 tk sempat nak snap..bz melayan ttamu n anak bujang..

raya k6,kami dah bertolak blik k banting.terpksa balik awal sbb nnti husband nak patah balik kb lk.kalo balik sabtu,sian husband,penat ulang alik...sepanjang balik bnting,sama mcm time blik kg.ammar ok.tdo j dlm kete.bgn pun time nak mnyusu j.main2 skjp,tdo blik.syg anak mama.....hehehe

wpun dpt berhari ry lama d kg,tp masih tk puas berhari ry la..tak byk rumah yg dpt g.umah2 yg pnting j.apa nak buat,bz ulang alik umah hsband-umah sdr..ekekek...lgpun ry tahun ni,rmai lak yg buat mjlis kwen.so pg knduri kwen j lah...cam pelik lak ry tahun ni..ramai yg kwen time ry.agaknya tak sabar nk berhari raya ngan husband kot..ekekek...

apepun,ry membawa berbagai2 pengertian kpd setiap insan.bg aku..ry lah ari kiter boleh berjumpa sdr mara n bermaafan..ry jgk ari kemenangan kerana dpt berpuasa dlm bulan ramadhan...dan aku sgt2 gumbira sbb aku tk plu gnti pose taun ni...dpt puasa penuh tu...horeeeyyy!!!

Monday, September 28, 2009

selamat hari raya

aiayyyaaakk..dah 9 ari ry baru berkesempatan mengucapkan selamat hari raya untuk semua..ekekeke...tk kisah la kan,jnji masih dlm bulan syawal..hehehe... ku susun 10 jari mohon maaf atas segala salah n silap.dah nama pun insan biaser kan..tk dapat lari dr lakukan kesalahan...

dan tk terlambat jgk ku ucapkan happi belated besday tuk dr sdr pd hari ry k-3 yg lps...dh bertaun2 menyambut besday dlm bulan pose,akhirnyer dpt gak smbut dlm bulan ry...time tu plk ari ku buat aqiqah untuk ammar.. syok sdr j buat mjlis besday...pdahal org ramai dtg tuk mjlis aqiqah anak..hahaha...pape j lah...

nanti2 ku post entry pasal hari ry ek...masa dah suntuk...nak mengepam dlu..dh lama tgglkn aktiviti ni,nk stat balik,malas la plk..huhuhu...

Friday, September 11, 2009

horeyy!!!

yeay..putera kesayangan mama dah cecah 6 bulan...Membesar dgn sihat dan cerdas!!!
Papa n mama syg ammar sgt2...mmmuuuaahhh


**ptg nnti nak jumpa ninie,nak bk pose sama2...jgn luper bwk khayra sekali ye yang...hehehe

Thursday, September 10, 2009

Injection

Arini bwk ammar g klinik lg untuk dptkan injection Hepatitis B,dos k3.Dah inject arini,lama lg la br inject lain plk.Kali ni g klinik,papa ammar pun ikut sama gk sbb kebetulan papa ammar ader.Selalu pun kalo papanya ader,tk pnh miss ikut kalo bwk jumpa doc.

Berat ammar dh cecah 7kg.Thats mean naik 300g j dr bulan lps.Jadi la dr tk naik lgsg...Nurse tnyer ttg perkembangan ammar.Bile aku bgtau yg ammar mls nak meniarap,n blum boleh pusingkan bdn sdr kalo dh meniarap,dier mcm terkjut.sbb dier igt ammar dh stat belajar merangkak.Aku pun jd tkut gk la kot2 la perkembangan ammar ni lambat sgt.Takpe k ek kalo 6 bulan tkleh mnyusur k dpn lg?

Ammar cume tkmo meniarap j.Bender2 lain dier dh dpt.Dh boleh passing brg dr sblh tgn k sblh tgn lain.dh boleh trik perhatian dgn jerit kuat2.kalo dier tgh main ngan pape,kalo diambilnyer brg tu,siaplah dgr suara dier j menangis.Ammar jgk dh boleh grab bnder2 yg dier nak ambik.Kalo tgk aku k,papanyer k,mamatoknyer k,tergawang2 tgn mtk kitorg dukung.mulut pun tk benti mengoceh.Kat klinik td,sume org gelakkan dier sbb satu klinik dgr suaranya yg membebel keboringan menunggu giliran utk di inject..hehehe...Aku dh riso ,kot2 dier mengamuk j.Seb baik ammar behave.Mulut j bising tp tkder smpai menangis meraung2..hehehe...

Mmg biaser k ek bby umur 6 bulan tak mengengsot lg?riso nih....

Wednesday, September 9, 2009

bkk pose ramai2...

weekend lps,aku n ammar menghabiskan masa d rumah kakak2ku di semenyih n putrajaya.Seronok dpt bkk poser ramai2 ngan famili.Rs sempurna j selepas beberapa ari berbuka pose ngan ammar yg tak bg chance kt mamanya berbuka ngan sempurna.Mcm yg aku bgtau dlm entry yg lps2,ammar tnak duk sorg2.Asal bunyi j azan mghrib,time tu la dier nak bgn tdo n nak nangis2 nak berdokong.Aku yg tak bape pandai nak berdokong sambil makan ni,terpksa la bkk pose ngan air segelas n kurma 2,3 bjik.Lps tu brenti mkn,main2 ngan dier,susukan dier n tdokan dier balik.Makan tak makan aku,kul 10.30 above la jawabnyer..Tak lapar?huhuhu..hanya tuhan j yg tau..Tp tkpelah,org kata cabaran menjaga anak..hehehe..

Igtkan ari Sabtu baru nak g rumah kngah,tp mama suh aku g lps waktu kerja,dpt lebeh ms skit tuk habiskan ngan family. Tp aku tk bg kata putus. Ku cakap tgk keadaan.Kalo larat,aku pg jumaat ptg lps kerja,,kalo tak,ari sabtu j lah...Lps dipk2,aku amik kptsn,nak g umah kngah ari jumaat tu jgk. lps kje j, ku amik ammar ,balik rumah kemas2 apa yg patut,then trus berangkat la kami dua branak. Aku dah bdget dah yg takkan sempat nak bk kt rumah kngah, so aku bwk siap2 bekal,sekotak air yogurt.Azan magrib j,aku minum air tu j lah. Sampai j kat rumah kngah dalam kul 730,terus makan apa2 yg ader kt atas meja..ekekeke...

Duk rumah kngah sampai ari ahad. Dlm tgahari gitu,kitorg berangkat k rumah klong pl.Plan awal kitorg usme nak berbuka kt rumah klong tp mama n abah nak dgr ceramah agama kt surao umah kngah. Aku tak sampai ati lak nak bkk umah kngah sbb dh berjnji bagai ngan klong nk bkk kt rumah dier.So aku tgglkanlah mama,abah,kngah n abg ngah kt semenyih.Yg lain2 sumer bk kt rumah klong.Mama n abah sampai dah tgh mlm.Dkt2 kul 1130 dh rsnyer..

Ari senin selangor cuti,nuzul quran.Wilayah tak cuti,tp klong amik ct gk,sbb nak duk ramai2 kt rumah ngan mama n abah.Kitorg g shopping moping kt Alamanda.Igtkan nak bwk g KL tp for sure ramai giler kt KL.Kang tak sempat nak balik masak plk.So berlegar2 lah kami kt Alamanda. Mama la yg pling byk shopping.Bukan beli tuk dr dier tp blikan brg2 tuk abah.Cukup lengkap dgn tshirt la,sluar la,selipar la.Aku?Tak shopping papepun,tggu husband dtg arini..ekekeke.Sbb dah janji ngan husband nak bli brg2 ammar sama2.Tp aku dah berkenan ngan 1 kasut baby tu,so aku amik j lah sepasang.

Bwk ammar jalan2 kalini satu cabaran.Sbbnya stroller tk bwk.Sling pun takde.So berdukung la kami.Bergilir2 ngan mama,klong,Zul n Shafik.Lenguh beb nak dukung dier.Nak2 time die tdo.Alahai....Terasa sgt time tu die dh makin bsr sbb mengggil tanganku tahan beban bdnyer..Kalo tkde org nak gilir2,mmg skjp2 rht la...ekekeke....Tp ammar bdk baikkan kan..Kalo dpt berjln,mmg tk meragam lgsg.Ada takder,membebel2 mengeceh2 nak susu.Selagi tk bg,slagi tu la dier menjerit2.Ekekeke...Disbbkan time dier menjerit2 tu kami kt men's department,takderlah nursing room.So mama aku suh masuk j menyusu kt fitting room.Selamba j duk berjam2 kt dlm tu. Seb baek org tk ramai.Maklumlah Putrajaya kan tk cuti..hehehe...Kalo tak,mesti ader yg ketuk2 pintu bilik dah..hehehe

Ari Selasa,ptutnyer aku dh balik Banting tp slps sahur,aku terlelap skjp.Bile dikjutkan suh bangun mandi,aku mls giler.Igt plk bj blum berion,plk tu dh terlmbt,trus membantutkan hasratku tuk g kerje.Trus j aku ckp kt famili,aku mls g kerje...(Selamba j kan citer kt cini)ekekeke...Maka,kurang lagi sehari annual leaveku..hehehe..Mentang2lah cuti byk lg,sukerti aku j kan...sian boss aku..hahahaha

Petang ni husband sampai.Lps kerja,trus g airport..Dah jnji nak bkk pose kt kedai,tp ader k kedai yg nak terimah tempahan kul 630?Aku rs KFC n McD pun sure penuh giler dh time ni..huhuhu...Jangan sampai berbuka ngan air liuq dah la bang..huhuhu..

Tak sabar nak balik kampung ari sabtu nnti..horeeyyy...bleh balik beraya awal2,leh pose kt kg,leh g param kt stadium n yg pling ptg,leh elakkan jln jam nnti...!!!Hehehe...

Friday, September 4, 2009

going to be 6 months soon

tgk title kali ni,confirmla this is all about my little son, Ammar..hehehe..

Bulan lepas ms checkup,berat ammar 6.7kg.mggu depan tatau la tu dah naek bape kilo..Lg seminggu ammar bakal cecah 6bulan..Aku sbg ibunya sgt la teruja.Dah pandai mcm2 anak mama sorg ni.Bender yg paling dier pndai buat skrg,meragam..Aalahai anak mama...2mnggu mama tgglkan kt kg,Ammar dh pndai buat hal..Tak boleh ditinggalkan sorg lg dah.Kalo tggl jgk, alamaknyer kelam kelibut aku dgr dier menangis. Nak aku duk sebelah n main2 ngan dier j..mama ckp sindrom biaser bdk2 yg ditinggalkan.Kirenyer nak tarik perhatian la..Myb jgk dier tkut ditngglkan lg...Mtk maap syg,mama bukan sngaja nak tggl,mama kne kje..huhuhu..

Ammar pandai meniarap dari usia 4bulan semnggu lg,tp c budkt tecik itu sgtlah rajin.Seminggu pertama j dier rajin meniarap.Masuk mggu k2,sekali sahari j.Mausk mggu k3,lgsg tnak meniarap.Tp sejak dua mnjak ni makin kerap la dier meniarap.Dah msuk 6bulan br nak kerap meniarap.Alahai..takpelah nak..Take ur time..ekekeke..Kalo tnak meniarap lgsg pun takpe...Terus berjalan j nnti..hehehe..

Ammar jgk suke maen.Dlu2 ok j maen sorg2 tp skrg nk berteman.Nk aku agah j.Kalo kene crnyer,mengekek dier gelak.Kalo tk,takat sengih2 j lah..ehehehe..N kalo dibg toys,dier akan leka ngan toys tu sume.Sambil mulut duk mengomel mcm2 dengan air liuq skali kuar.N lg 1 yg dier dpt, suker sembur2 air liuq.Aduhai.Aritu takat kuar meleleh j,skrg dh siap sembur2.Berbuih2 kuar... Seperti cakap2 org2 tua,kalo anak pandai menyembur,rambut mak akan gugur ngan byknyer, itulh yg terjadi kt aku.Mcm org yg buat kimo plk dah rsnyer.Kt rumah penuh ngan rambutku yg gugur j.Dalam bilik tido,bilik air,dapur,stor..boleh dikatakan setiap ceruk rumah lah penuh ngan rambut aku. Aku tgk kepala pun dah nak botak..Adessss...sian rambut mama yang ooii..

Oh ya,aku dah stat bg ammar makan.Dier stat makan ms umurnyer 5bulan 1mggu. Nape aku bg dier mkn wpun belum 6bulan?Aku pnh terbc tp tk igt dr mana,ibu2 akan tau bile msnyer anak dh bersedia untuk makan.N aku tau dan pasti yg ammar mmg dh boleh mkn. Sebabnyer?Ammar dah kurang menyusu.Kat rumah pengasuh kalo dibg 3oz susu pun selalu tak abih.Mlm2 selalu tdo resah gelisah n tak nyenyak.Bile sua B,tkmo isap. Bile aku acah2 sua mknan,beria dier nganga mcm anak burung. Kesian n tak sampai ati aku tgk dier mcm tu.Berhari2 jgk aku peratikan dier sblum aku decide nak bg mkn.Tp aku tk sempat nak search info psl 1st solid fud ni.N tak berkesempatan jgk luangkan ms g shopping complex tuk belikan mknan tuk baby.Aku main redah j blikan bskut bby kt mini market kt taman rumah j.Aku tau tak bape elok bg bby mkn bskut tu tp main aci redah j lah sbb dah takder bnder lain nk di kasi mknan.Nak msk pun tk yakin lg,tkut mknan yg dimasak tu tkleh dibg pd bby yg baru nak belajar makan lg.ekekeke...Lgpun mls nak ajar mkn bnder yg dimasak lg sbb aku nk antar dier blik kg.Takut tkder org nk uruskan mknan dier nnti.Jalan terbaik,aku suh husband blikan nestum j.

Tp skrg aku dh ambil ammar balik.Dan dah praktikkan beberapa masakan tuk ammar.Aku dah bg ,kentang+carot,nasi+carot+brokoli. Dan pengasuh dier ckp ammar mkn byk time aku msk nasi+carot+brokoli..Ngeh ngeh ngeh..Dan pg td,aku buat puree epal dan puree pear.Sblum2 ni aku bg dier mkn sekali j kt rumah pengasuh tp arini aku suh pengasuh suap 2x.Pg suap puree buah then ptg suap nasik lak..ekekeke..mkn byk2 ye nak...anak makin tombam tp mak makin kocik dah nih..hehehe

Nanti nak search byk2 lg psl solid fud ni..N aku harap biarlah kerajinan ku ni kekal.Tnaklah hangat2 taik ayam plk kan..hahaha..Dan aku tgh aim nk bli slow cooker,snng skit nak msak bubur.Yang penting,gerenti tk hangit...kuang kuang kuang....

Igt nak tepek gmbr2 terbaru,tp kabel asik tggl la plk..nnti2lah aku tepek..
Nak balik kje dah ni..nnti2 aku update lg..Dan harapnyer aku rajin2 lah update jgk lps ni..hehehe...

Update

Mak aih...lamanyer tak update blog.dah berkurun.Sampaikan beberapa member bertanyer nape aku dh lama tk update blog.Huhuhu..Aku bukannyer tknak update tp asik tertangguh j.Ader entry aku yg duk dlm keadaan draft sejak 2 bulan lps lg.Tp akhirnyer aku delete sbb cerita dh basi sgt2..ekekeke..Nak kata aku bz,mmg bz jgk la..hehehe...Tp kje2 kt opis ni tk siap gk wpun aku tk smpat nak update..ekeke..Nape ek?Ko tanyerlah dr ko sdr suzie apa yg ko buat sehari-hari kt opis nih..hehehe..Mood nak berkerja makin kurang sbb kne attend kursus kot.Baru j ader mud nak wt kje,dpt tau kne g ksus,itu yg buat aku mls sgt wt kje sbb tiap kali kne g kursus,aku akan serabut pkkan anakanda tersayang..huhuhu

Update about kursus induksi selama 2 mggu lps,sprti yg aku bgtau,ammar dihantar balik kg atas permintaan dan rayuan dari papa ammar.Ikutkan hati, aku nk ltk ammar kt rumah kngah j,nnti aku leh balik malam2 jnguk dier tp sian lak kt papa dier.Dah berharap setinggi langit nak bwk anakanda balik kg.Aku dah lama duk ngan ammar,tibalah ms tuk papa dier plk kn..lagi pun tk lama ,2 minggu j..(yeke tak lama ek?aku rs mcm berkurun dah aku kt otel tu...hati dan pkran dh terbang sama2 blk kg)...huhuhu...

2minggu berjauhan,stok susu yg dibawak balik rupernyer tk mencukupi.Lg beberapa hari aku nk blik kg,husband terpaksa belikan susu formula untuk Ammar.Again!!!Dengan berat ati aku relakan jua.Apa nak buat.Sapa suh mama Ammar tuang2 time mengepam kan?hehehe...Bile dh bg susu formula tu,aku suh husband gilir2 bg ebm n fm kt ammar.Tak pyh tggu ebm abih dulu br bg fm sbb mmg sah2 ebm aku tk ckup.Aku suh gilir2 sbb aku tnak ammar hilang rs ebm tu. Kalo dah berhari2 mnum fm,nnti refuse lak nk mnum bm.

Sehari sblum aku blk kg,husband bgtau anakanda kami buat perangai.Seharian tnak tdo.kalo pun tdo tk sampai 1/2 jam.Mata terbuka luas j.Mama aku ckp sbb anak tggu mamanyer balik..Mcm tu lah kalo ammar ngan aku kt Banting pn.Kalo ari papanyer dtg,msti dier tnak tdo.Asik merengek n nk main j...Aku sampai rumah kul 6am,ammar dah bgn.Husband ckp semalaman ammar tdo tak nyenyak.Setiap 1jam sekali msti bgn n main2 sorng2.Aku amik ammar dari tangan mentua,tatap ammar puas2 n ckp2 ngan dier,trus dier sengih2 tgk mamanyer n mula merengek2 mcm org nak tdo.Aku suakan B,trus isap tanpa tolak sedikit pun n terus lelap ngan nyenyaknya.Alhamdulillah ammar nak direct lg.Sblum ni aku tkut sgt2 kalo ammar dah takmo direct feeding.Mmg tk tolak rzk sggh anak bujang aku sorg nih..ekekeke...

Selama berkursus,aku teruskan rutin mengepam tu.Aku just pam 3x sehari j.Nape?Mstilah sbb aku mls..hahaha...Aku pam kul 6am,1pm dan 6.30 pm.Kdg2 kalo dtg rajin aku,kul 11pm aku pam jgk la..tp boleh dibilang bape kali j aku pam..ekekeke...Dan alhamdulillah susu aku meriah tiap kali pam.Kalo pg tu,aku leh dpt 12-13oz.Myb sbb satu mlm tak kuarkan susu...then tgahri pun leh dpt 10oz.Ptg pun sama.Tp bile msuk bulan pose,total susu yg leh dikumpul sehari hanya 24oz.Jadilah dr tkder lgsg..ekekeke...

Camner aku uruskan ebm aku ek?Seb baik induksi kt otel,so ader peti ais.Tp peti ais otel kocik j.Leh muat 6 playtex j.Dlm ms 1 ari dh penuh tmpt beku tu.So aku dgn tak malunyer menumpangkan susu2 tu kt bilik org len..Biorlah,bukannya dorg gune pun kan peti ais tmpt beku tu..3 buah bilik ku isi dgn susuku.Hehehe..Mslh lain yang timbul, dalam peti ais 1 pintu sus takleh tahan lama wpun telah dibekukan..Tp seb baik sgt2 kwn baik aku,ninie mengofferkan diri nak tolong simpankan susu tu kt rumahnye.Alhamdulillah...Dpt gk susu tu duk tmpt yg lebeh selesa..ahahaha..poyo j ayat aku tuh.terkejut nini dtg amik susu sbb tgk byk sgt...ekekeke...hasil tenusu yg berjaya aku nih..wakakaka...Alhamdulillah..syukur pada tuhan sbb murahkan rzk ammar.(sehingga k entry ini dipublish,susu masih berada di rumahnya).

Skrg bulan ramadhan,aku riso kalo2 susu akan merudum ngan byknye.Tp alhamdulillah lg skali sbb aku boleh sediakan susu yg cukup utk ammar untk kegunaan dier keesokannya.Ader jgk hari2 yg aku tk sempat nak pam sebanyak 150z,tp aku wt dek j.dgn senang ati aku amik j stok tanpa mengtopupkannya?Kenapa aku tk riso?sbb aku tnak stress...ekekeke...alasan org yg mls ni..hahaha...Tp walaupun dpt susu yg byk,aku notis susu agak cair.Myb sbb puasa kan..Tak masuk byk mknan yg berkhasiat.Kdg2 tak smpat bersahur pun aku nih...

oh ya..dah terlmbt tp still nak wish...selamat berpose kepada sumer..maafkan salah silap agar ibadah ini mendapat lebeh keberkatan dariNya..

Oklah sampai sni dulu update psl aku,susu n kursus...hehehe...next entry aku nk bercriter spnuhnyer about my little son...ekekeke...

Thursday, August 13, 2009

Kursus Induksi

Sudah lama tak post entry baru,tetiba ja arini post pasal kursus lg ek..ekekeke....

Sbrnyer aku kne g kursus induksi selama 2 minggu kt Pearl International Hotel, Jln Kelang Lama. Start dari 16/08-27/08..Dalam bulan pose tu kengkawan..huhuhuh

Hati ni berbelah bagi sebenarnyer...Seronok tu mmg seronok sbb dapat kursus ni,leh la confirmkan jawatan ngan cpt..(kalo lulus exam akhir la kan..)...ekekeke..Aku yg beriya berkali2 call urusetia kursus,suh cptkan giliran aku..(Aku dah dpt tawaran ni ms aku br 4 ari lahirkan ammar..)..Tp bile dh dpt ni,aku lg ssh ati..ssh ati sbb nak tinggalkan ammar...waaaa....ammar kene antar balik kg,duk ngan papa dier plk..huhuhu...Patutnyer ckp ammar yg tinggalkan aku kan?Sbb aku still kt KL,ammar yg flyback to Kelantan..Arrgghhh..serabut sgt kwn2...Brg2 nak di bawa k kursus lgsg tak berkemas.Tak sedia papepun lg...Baik buku rujukan,bj sukan,bj time kursus..Sumernyer lingtang pukang...

Bukan tanak kemas tp ammar dh makin ngada2..Takmo duk bwh lgg kalo aku nk wt kje...tp kalo aku landing sblh dier,ok j dier duk ats tilam tu..anak mama dah pandai ye...ekekeke..

Nanti2lah aku cerita psl ammar lg ye sbb aku bz arini...sume kne setel b4 aku g induksi...huhuhu...

Monday, July 6, 2009

Kursus Pendek Penyusuan Eksklusif Bagi Ibu Berkerjaya

Ini ader berita baik bg ibu-ibu yg sdg menyusukan dan bakal menyusukan bayi anda. Pihak kolej komuniti ader menganjurkan kursus pendek penyusuan eksklusif bagi ibu-ibu yg berkerjaya. yuran pendftaran hanya rm10 termasuk mkn tghari. Sgt murah bukan? Kursus penyusuan kali ini sgt murah sbb dibiayai oleh kerajaan.so jomlah ramai2 meriahkan kursus pendek ni...

Penceramah bagi kursus ini ialah Pn Zatul Hijanah Ramzi, Certified Lactation Caunsellor.

Monday, June 29, 2009

kursus lagi

Seminggu tk mengupdate blog!!!

Aku br balik dr berkursus selama 4 hari kt Akademi CaddCam ,Sunway. Aku angkut sekali ngan Ammar g sana. Seb baik adeq iparku ada sama,boleh dier jgkan ammar sepanjang aku kt pusat latihan.Kitorg menginap kt Hotel Summit, USJ.

Selama 4 hari Ammar kt hotel, bdk kecik tu sgtlah behave. Tk meragam lgsg. Duk main ngan makciknyer aja. Tp yg kesian sgt2, kulit Ammar menggelupas dgn teruk. Sedih giler aku tgk. Dari muka smpailah ke lengan2 n kakinyer. Ader yg berdarah2. Tak sabar aku nk menghabiskan kursus n keluar dari hotel cpt2.Nmpknyer Ammar snsitif dgn aircond. Aku dh letak minyak kelapa dara seluruh tubuh pun tk berkesan.

Dsbbkan dah keluar hotel selama 2 hari pun,kulitnyer tk recover jgk,terpksa la bwk Ammar jumpa doktor..Sgt mendukacitakan when the doc said Ammar eczima. Waaaa....ssh nak ubat kalo dh kne penyakit tu... Huhuhu...Frustnyer aku dgr...Doc kasi krim n ubat makan untuk alergi/gatal.Alhamdulillah 2x pakai dah nmpk elok sgt2 dh tp aku kne berpantang la dlm pemakanan aku sdr sbb aku breastfeeding.Bab berpantang mkn la paling ssh nak wt sbb aku ni pantang nmpk makanan...Apala yg msti aku pantangkan?

Rs cam tk berbaloi lak aku attend kursus yg tak best tu then ammar sakit kulit plk. Kalo kursus tu best takpelah jgk.. Bukanlah nak kata ammar kne penyakit sbb aircond tp jd teruk sbb aircond. Sian Ammar..huhuhu. Kalo time kulit kering giler tu,dier asik garu2 muka j sampai berdarah.tp smlm lps ltk krim yg doc kasi tu,dier dh jarang garu2 muka..tdo pun rilek j...mesti sblum ni gatal sgt2 kan?

stop skjp bab ammar, nk citer psl kursus yg aku attend tu.. Kursus yg dimaksudkan ialah Kursus Lukisan Dan Pembuatan Model Animasi.Sbnrnyer kursus tu under PPK n kolej aku ditugaskan untuk menjadi urusetia. Disbbkan itu,pihak CaddCam memberi 1 tempat kosong lg kt KKKL kalo2 ader participant lain yg berminat. N participant lain tu adalah aku. Akulah yg gatal2 nak join kursus ni sbbader kaitan ngan unit animasi dan spatutnnyer menarik lah kan...Tp sgt mendukacitakan apabila penceramah tu tk best. Kitorg attend kursus sbb nak belajar bender baru tp dier ajar skit j then suh kitorg buat sdr. Ader pape,tanyer dier. Kitorg nak belajar gune software,tp dier just bg cd suh install software tu then kene explore sdr. Apa es..baik kitorg explore kt opis,lg syok...Software yg digunakan utk kursus ni adalah software untuk buat animasi Stop Motion. Software yg diperkenalkan kepada kami ader 3 iaiti Animation HD, Stop Motion Pro n Adobe Premiere Element. Sume pun suh kitorg explore sdr. Aku tk amik port lgsg. Keje2 yg dier suh aku buat, sumernyer aku wt sambil lewa j. Minat dah ilang sbb tak puas ati. End produk mmg tkder. Seb baik tk suh buat presentation..hahahah...

Yg jd mcm ni sbb negara kita kekurangan org yg berpengalaman dalam bidang animasi. Yg ader talent best2 pun prefer sumbangkan bakat mereka pada negara2 luar. Org2 yg sudi mengajar bakat2 baru pun tak ramai. Kalo ader pun just tau teori tp tatau cmner nak aplikasikan termasuklah penceramah kursus aku yg tak best tu.. Kepada mereka-mereka yg ader bakat best tu,tolonglah sumbangkan sedikit kemahiran yg anda ada tu kepada bakat2 baru kt negara kita ni. Camnerlah industri animasi ni nak maju kan...huhuhu..harap2nyer aku takkan attend kursus yg tak best gini lg...ekekeke...

Friday, June 19, 2009

Tag..tag..tag

tag ini dari ummi khayra..tatau la tag ni ttg aper tp ku jwb j lah...arini tkder kje sgt sbb br lps kne audit smlm..so ku mencari la keje2 yg boleh meringankan otakku yg serabut ni..ekekeke..


Where is your cell phone?
hotlink di sebelah kiriku n celcom di sebelah kananku..ekekeke

Relationship?
sudah berkahwin and mempunyai satu anak lelaki

Your hair?
Ada... Belum botak lagi..Baru j pendekkan sblum masuk keje aritu...

Work?
kt opis sebagai tenaga pengajar, bile balik rumah jd lah penjaga rumah n org2 serta brg2 di dalam rumah..hehehe...keje yg paling gumbira,melayan Nik Ammar Faris..letih pun ilang..:)

Your sister?
4 sisters...3 kakak n sorg adeq

Your favorite thing?
Errmm...presents from husband.

Your dream last night?
Tiub spectra jd berbonjol2 mcm ular sawa lps telan tikus...hahaha...napelah pam spectra pun leh masuk lam mimpi ni?lawak betul..ekekeke..

Your favorite drink?
Air buah, susu, soya n air masak

Your dream car?
Toyota Harrier...dulu dan kini,kereta nilah yg aku nak..ekekeke

The room you’re in?
Kat opis

Your shoes?
Sandal crocodile...

Your fears?
Bunyi pelik2 time nk tdo...mklumlah tdo berdua ngan ammar j...mcm2 yg timbul lam kepala ni.pling takut kalo bunyi tu sbb org dtg nak mencuri..waaaaaaaaaaa

What do you want to be in 10 years?
WAHM, bekerja boleh jaga anak sendiri.(same j ngan ummi khayra.Sblum ader anak tk pnh terpk pun tp dah ader anak sdr,terasa ms tk mencukupi untuk dier..huhuhu)

Who did you hang out with this weekend?
Weekend ni dah janji ngan adeq ipar n husband nak g jln2 kt kl...tp kalo ammar masih dmm,terpksa kansel planning itu...

What are you not good at?
time management...suker wt keje last minute.huhuhu

Muffin?
Vanilla

One of your wish list items?
3G handphone. Hehehehhehe...Sian husband sbb tkleh tgk ammar..huhuhu..

Where you grew up?
hometown, kelantan

Last thing you did?
basuh corong pam...br lps mengepam..hehehe...

What are you wearing?
baju kurung kaler ijao ...hehehe

What aren’t you wearing?
bikini...( same.. )

Your pet?
takder...tumpang husband boleh...dier ader 1 cat n 3 kittens yg sgt comei..hehehe

Your computer?
takderlah..sedihnyer..ekekeke...gune yg opis punyer j..hp

Your life?
Sangatla happy dan mencabar dgn kehadiran anakanda tersayang

Your mood?
Bercampur2...gumbira nak balik rehat n main ngan ammar n serabut sbb riso kalo2 ammar masih dmm..

Missing?
mmm..tk phm soklan..heheheh

What are you thinking about right now?
Bila la currier nk sampai nih..tk sabar nk tgk ammar main ngan bender tu...hehehe

Your car?
MyVi

Your kitchen?
sgtlah sempit...boleh wt masak j..makan kt depan..ekekeke..

Your summer?
skrg ni rs mcm summer j...pns sgt2..ekekeke...

Your favorite color?
Purple,pink,red,cream,brown

Last time you laughed?
mlm td...arini smpat senyum2 j...kepala dh miong sbb mlm td takleh tdo sgt,ammar dmm..

Last time you cried?
last weekend..sbb takut tgk ammar nangis..huhuhu.

School?
SMK Dato' Ahmad Maher (SMKDAM)

Love?
Parents, husband, son, family n friends..

siap jgk..byk betul soklan..ekekeke

TRIDINE..plz help me.

ader sesapa yg tau ak ubat tridine tu untuk ape?mlm td Ammar dmm dan selesema. aku dh bg ubat dmm utk dier tp tkder ubat selesema. Dlm peti ais ader ubat dier. namanyer tridine tp aku tk pasti ubat tu utk ape sbb tkder tulis ubat ape...huhuhu..

kalo tridine tu bukan ubat selesema,kne bwk p jumpa doktor jgklah c kecik tu...

mlm td panas sgt badan dier. Tkjut aku bile pgang jari2 dier time nak menyusukan dier mlm td. Pns sgt2. Ku kejutkan husband suh basahkan tuala tuk tuam kepala dier...Seb baik pagi ni Ammar dk ok. Tak jd ku cuti arini...

Kalo arini dmm Ammar tk baik lg,terpksa kansel sume program weekend ni...Tk pyh g memana,duk umah j lah ..itu yg terbaik...huhuhu

Wednesday, June 17, 2009

Ammar yg leka tgk tv

Ini lg satu sikap Ammar yg mengikut sikap mamanyer...Ammar sgt suke tgk tv.. Dier leh tgk tv tu sejam tk menangis.Aku boleh buat keje rumah bile aku bg dier tgk tv...ekekeke..



Tag Google...google...google

~ Google..google..google.. ~ Okey.. Tag ini dari Ninie Lama sudah ini tag dalam simpanan ku. Baru sempat aku buat. Ninie dah ubah syaratnyer tp aku tnak gune syarat dier tu..tk menarik lgsg..wakaka...
Use Google image to find the answer to the questions below as rules. Choose images and after that Tag 7 people.

1. wish
I wish to be like this for the whole day...Ceria n colourful..


2. The City I was born in....
Bukan ku lahir kt cni tp ini mercu tanda kota bharu...tkder tmpat lain yg ader pintu gerbang bsr n ader Al-quran bsr kat atsnyer melainkan kt KB..hehehe

3.The City I Was Working In....
Tak pasti la ni gmbar jugra kt mana ni..tp i skrg duk jugra banting, selangor..ekekeke...
4.A Place I'd Like To Travel

dari dulu sampai lani,inilah tmpt yg teringin sgt2 nak g...ngaknyer sa mpai bile2 pun takkan sampai..kalo dpt adiah percutian k sana kot br leh sampai..hahaha....nk pg sane sbb influence novel2 cinta yg romantik...kt sni kan terkenal ngan simbol kota romantik?ekekeke...


5.A Favourite House?
Cantik kan ini rumah?Bile la agaknyer leh dpt umah yg ader swimming pool...ekekeke...

6.A Favourite Animal?



Aku sgt sukerkan ikan mas. Penah bli berbelas ekor ikan mas n bela dlm balang kaca yg bsr..tp ikan ni sgt ssh nak di jg. So cubaan belaan ku tk berjaya slps 13 ekor ikan ku mati sekor demi sekor..ekeke...skrg husband bela ikan kap..ok jgk la sbb kaler mas jgk..ekekeke..

Monday, June 15, 2009

weekend with Ammar

This is the 1st time aku menghabiskan weekend berdua ngan putera tercinta. Igtkan akan kebosanan sbb takder teman. tp rupernyer tidak. Dari pg aku bukak mata sampaila ke malam, masa ku penuh terisi. Mandikan AMMAR,siapkan dier,feeding dier,tdokan dier,sembang2 ngan dier...Time dier tdo,aku plk berhempas pulas siapkan kerja2 aku yg tertangguh. Kemas rumah yg dah seminggu tk berkemas pape. Dah mcm tongkang pecah. Tu baru anak sorg,rumah dah tak terurus.. Betul2 mama Ammar....ekekeke...Time dier tdo gk,aku bleh masak,basuh kain,sidai kain,lipat kain..Owh betul2 macam org yg dh ader keluaga..hahaha...Br terasa k ek?Sblum ader anak,kalo aku tk g memana n hubby plk tk balik,aku lebih suke lepak2 dpn tv sambil terbongkang.Tp skrg dh tk terbuat sumer tu. Ader j kerje yg terlintas kt hati ni nak buat. Br siap2 sume keje,dah kne mandikan Ammar balik sbb dh petang..Sgt terisi masa ku...


Ammar pun sgt baik. Tau2 j dier mama dier ni byk kje,elok j dier tdo ngan tenang. Puas tdo,dier tgk tv. Puas dier tgk tv,dier tdo..waaahh..rindunya sama dier.. rs nak balik tgk dier skrg jgk.. huhuhu...


Mlm td aku bg dier main ngan toys yg opismate ku kasi.(Salmi). Elok j dier main. Beriya dier nak amik mainan tu. Dah penat aku tayang mainan tu dpn dier,aku ltkla k bwh n pg dpn dier sambil2 pnggil nama dier. Tp tatau plk yg dier akan terperanjat ngan tindakan aku tu. terus dier cemik muka n menangis ngan kuat. Terkejut aku. Terus ku angkat n dukung,peluk n usap2 belakang dier sambil ku bacakan ayat Al-Kursi byk2 kali.Mmg sgt cuak sbb aku tk pnh tgk dier nangis cenggitu sekali. Menangis sampai terisak2 sampai kuar air mata.Dgn aku skali menangis. Kuat sgt k suara aku ms pnggil dier? Bile keadaan dah tenang, sambil bg dier nyonyot,aku kol mama. Ngan suara terketar2,aku bgtau mama. puas ku tahan suara tak kasi mama tau yg aku tgh nangis sama.Huhuhu.. sgt haru la mama Ammar ni..aku tkut kalo2 dier dmm sbb terkjut j. Mama ckp dier terkejut sgt sbb dier leka tgk toys tu sambil dgr muzik.So bile aku plk yg ader dpn mata dier,itu yg dier tkjut sgt tu.mtk2 la takder pape ngan anak mama..Huhuhu..tdo mlm td,aku tgk dier ok j.alhamdulillah....

Ni video ammar yg tgh leka mandang toys barunyer..

Ku selalu berdoa agar anakku dilindungi dari perkara-perkara yg tidak diingini. Agar anakku akan membesar menjadi anak yg soleh,yg menyejukkan perutku mengandungkannya selama 9 bulan.Mama syg Ammar sgt2...huhuhu..

Wednesday, June 10, 2009

Ammar at opis

aku terpksa bwk Ammar dtg opis arini sbb bbsitter cuti,ada personal problem.mtk2 la everything ok.naseb baik student sumer dh takder.dorg dh stat cuti sem.igtkan aku nk amik cuti,tp bile pk balik syg lak cuti yg ader tu sb nnti byk lg nak cuti. lg baik aku amik cuti time papa ammar dtg kan..leh spend time sama2. bukan selalu pun dpt duk 1 family..sadisbetul..ekekeke.. so last decision,aku tk cuti la arini..ammar pun terpksa bekerja gak..hehehe..

time aku post entry ni,aku belum bwk ammar lg. aku mtk tolong bb sitter siapkan ammar dlu. tk sampai ati aku nk mandikan dier awal pg. kul 9++ nanti,br g amik dier n bwk pi klinik. sepatutnyer appointment ari isnin lepas,tp aku silap tgk tarikh.. terlewat 2 ari la bwk dier..ekekeke..apa la mama ammar ni,br 3 bulan usia ammar,mama dh luper tarikh appointment. hahahaaa...

nnti aku update lg citer ammar kt opis ye...nk g amik dier dlu..daaaa

Monday, June 8, 2009

last weekend

last weekend husband mai kl.aku pun amik cuti ari jumaat sbb tnak ulang alik ke putrajaya.kalo dlu sorg2 tkpelah asik travel pun.skrg dh ader c kecik,sian plak dier asik terlompat2 dlm kete. nak tdo pun tak snang kan Ammar?hehehe..

husband dtg kalini,tk blik banting lgsg. kitorg menumpang j rumah adek bradek aku. skjp duk umah kngah,skjp duk umah amalina. Dk umah Amalina macam umah sdr sb tuan rumanyer tkder. dorg balik kb. Cikgu kan,kalo musim cuti sekolah gini,msti terus balik kg.ekeke..
Husband dtg kalini,tk lpskan peluang g KL. Aku borong bj raya. igt nak bli 2 pasang j,alih2 terbeli berpasang2. Raya sakan la mama Ammar kali ni.ekekek....tp jgn kain j byk,sampai ari ry,sepasang j yg siap.maklumla jd menantu tukang jahit, risiko untuk bj tk siap tinggi sgt2...hahaha...kali ni turn mama ammar yg soping. Ammar n papa jd tukang tgk n mengekor j. hehehe..Lps siap bli2 kain, singgah Butik Ariani. Mcm berkenan plk ngan jenis tudung gitu. sblm ni asik pakai tudung kain bawal j. Tp tgk org pakai tudung ariani tu,hati mcm teringin la plk. Tp kitorg just pg tgk2 j. Igt nak amik gak selai 2,tp lenkali la. Nnti nak bwk adik ipar aku pg sana jgk,tk pasal2 bli lagi. So skali turun nnti j lah. Husband pun mcm ok j ble aku ckp nk try pakai tudung gitu. Sblm ni dier ko. Myb ms aku acah2 pakai kat kedai tu, nmpk cntik kot... wakakakak...perasan la plk mama Ammar ni..hahaha...

Lps soping2, kitorg celebrate anniversary yg dah tertunggak 4 ari. tahun ni aku request nak mkn western food. Mula2 tu merengek2 kat husband suh bwk pi Vic St. Tp ekonomi tk mengizinkan la plk. Last2 mkn kt Stable Steak kt Kg Baru j. ekekeke... tk kisah la,jnji boleh celebrate ber3. hehehe.. Kt sini la aku belajar bf Ammar in public. Susu yg aku bwk tk ckup. Ammar dh habiskan dulu. So terpksa la bkk bekal yg 1 ni.hehehe.. Serba salah aku nak bkk tp husband ckp wt selamba j. Biaserla tu ibu bf bby. Ngan muka yg tertunduk n merah padam, aku bkk jgk. Ms waiter dtg hantar order, aku tak angkat muka lgsg. Aku tgk j muka Ammar yg tgh hisap ngan berseleranyer..hehehe..Sronoknyer jd bby. Tk pyh pk pape. Lapar,mnum susu. Ngantuk,tdo...


Husband punyer


Aku punyer


Mama ammar tgh buat aper tu?ekekeke....

Muka yg kepenatan tp senyum j sbb hati tgh bahagia..hehehe


Aii..Gembiranya bang???


Dia yang membahagiakan n melengkapkan aku sebagai seorang wanita dan isteri dengan menjadikan aku sebagai ibunya..

Dah ader bby ni, tk merasa dh dinner yg tenang n romantik ngan husband. Br j masuk 1 suap,Ammar dh merengek2. Dier tk mo duk lam strollernyer. nak beriba j. Aiseh..So husband mkn dlu,aku pegang dier. Sian tgk husband mkn cpt2. Tk sempat kunyah betul2,dh telan. Aku suh mkn pelan2,katanye kesiankan aku yg dah lapar giler. Lps dier mkn,turn aku la plk. syok j aku nikmati makanan aku tu... Sambil agah2 Ammar (yg duk sblh aku) yg tk brenti sengih atas riba papanyer. Walaupun tk romantik tp bahagianyer lg terasa. Lg bermakna. Betullkan kwn2?hehehe...

Dalam gembira n bahagia, adaer gak peristiwa yg sedih. Sedih sgt2 bile 17oz susuku terpaksa dibuang. ceritanyer begini. Ari jumaat lps,aku n family lepak2 rumah Kngah kt Semenyih. Mlm tu anak buahku mkn eskrim kul 1am. Tp dier ttup pintu ais tak rapat. Time tu sume org dh tdo. so tkder org yg rajin nk mengecek rapat k tak rapat. Esok pagi br Kngah perasan. Dah bising2 gitu,br aku teringat frozen ebm ku..Argghhh tidakkkk....trus aku tergesa2 pg dpur n frsut giler aku tgk susu dah cair. Ader gk yg masih beku tp tk byk. Ader dlm 2,3 plastik j. Uhuk uhuk. Kbtulan aritu nk kuar g berjalan2 umah cousin husband. Terpksa bwk sume susu jgk sbb aritu last day kt umah kngah. Sampai j umah Amalina,ku tgk sume susu dah cair. Yg 2,3 yg masih beku td tu pun mencair gak. So aritu spnjng ari tpksa la bg ammar mnum ebm. Dari membazir baik bg dier mnum. Tp bygkanlah sampai berbelas plastik,maunyer nak habih dlm ms sehari. Mlm2 buta pun ku suruh husband bgn rendam susu kasi Ammar. Nak meminimumkan jumlah susu yg bakal dibazirkan. Ku pujuk hati,ku katakan pd diri sendiri yg susu tu bukan rezeki Ammar..Redha j lah....huhuhu..