Monday, June 29, 2009

kursus lagi

Seminggu tk mengupdate blog!!!

Aku br balik dr berkursus selama 4 hari kt Akademi CaddCam ,Sunway. Aku angkut sekali ngan Ammar g sana. Seb baik adeq iparku ada sama,boleh dier jgkan ammar sepanjang aku kt pusat latihan.Kitorg menginap kt Hotel Summit, USJ.

Selama 4 hari Ammar kt hotel, bdk kecik tu sgtlah behave. Tk meragam lgsg. Duk main ngan makciknyer aja. Tp yg kesian sgt2, kulit Ammar menggelupas dgn teruk. Sedih giler aku tgk. Dari muka smpailah ke lengan2 n kakinyer. Ader yg berdarah2. Tak sabar aku nk menghabiskan kursus n keluar dari hotel cpt2.Nmpknyer Ammar snsitif dgn aircond. Aku dh letak minyak kelapa dara seluruh tubuh pun tk berkesan.

Dsbbkan dah keluar hotel selama 2 hari pun,kulitnyer tk recover jgk,terpksa la bwk Ammar jumpa doktor..Sgt mendukacitakan when the doc said Ammar eczima. Waaaa....ssh nak ubat kalo dh kne penyakit tu... Huhuhu...Frustnyer aku dgr...Doc kasi krim n ubat makan untuk alergi/gatal.Alhamdulillah 2x pakai dah nmpk elok sgt2 dh tp aku kne berpantang la dlm pemakanan aku sdr sbb aku breastfeeding.Bab berpantang mkn la paling ssh nak wt sbb aku ni pantang nmpk makanan...Apala yg msti aku pantangkan?

Rs cam tk berbaloi lak aku attend kursus yg tak best tu then ammar sakit kulit plk. Kalo kursus tu best takpelah jgk.. Bukanlah nak kata ammar kne penyakit sbb aircond tp jd teruk sbb aircond. Sian Ammar..huhuhu. Kalo time kulit kering giler tu,dier asik garu2 muka j sampai berdarah.tp smlm lps ltk krim yg doc kasi tu,dier dh jarang garu2 muka..tdo pun rilek j...mesti sblum ni gatal sgt2 kan?

stop skjp bab ammar, nk citer psl kursus yg aku attend tu.. Kursus yg dimaksudkan ialah Kursus Lukisan Dan Pembuatan Model Animasi.Sbnrnyer kursus tu under PPK n kolej aku ditugaskan untuk menjadi urusetia. Disbbkan itu,pihak CaddCam memberi 1 tempat kosong lg kt KKKL kalo2 ader participant lain yg berminat. N participant lain tu adalah aku. Akulah yg gatal2 nak join kursus ni sbbader kaitan ngan unit animasi dan spatutnnyer menarik lah kan...Tp sgt mendukacitakan apabila penceramah tu tk best. Kitorg attend kursus sbb nak belajar bender baru tp dier ajar skit j then suh kitorg buat sdr. Ader pape,tanyer dier. Kitorg nak belajar gune software,tp dier just bg cd suh install software tu then kene explore sdr. Apa es..baik kitorg explore kt opis,lg syok...Software yg digunakan utk kursus ni adalah software untuk buat animasi Stop Motion. Software yg diperkenalkan kepada kami ader 3 iaiti Animation HD, Stop Motion Pro n Adobe Premiere Element. Sume pun suh kitorg explore sdr. Aku tk amik port lgsg. Keje2 yg dier suh aku buat, sumernyer aku wt sambil lewa j. Minat dah ilang sbb tak puas ati. End produk mmg tkder. Seb baik tk suh buat presentation..hahahah...

Yg jd mcm ni sbb negara kita kekurangan org yg berpengalaman dalam bidang animasi. Yg ader talent best2 pun prefer sumbangkan bakat mereka pada negara2 luar. Org2 yg sudi mengajar bakat2 baru pun tak ramai. Kalo ader pun just tau teori tp tatau cmner nak aplikasikan termasuklah penceramah kursus aku yg tak best tu.. Kepada mereka-mereka yg ader bakat best tu,tolonglah sumbangkan sedikit kemahiran yg anda ada tu kepada bakat2 baru kt negara kita ni. Camnerlah industri animasi ni nak maju kan...huhuhu..harap2nyer aku takkan attend kursus yg tak best gini lg...ekekeke...

6 comments:

afams-chan said...

Kesiannye ammar.

Don ade terbace kat newspaper psl baby powder. Actually x bagus utk kulit budak2. N sbb tu gak macik don x kasi letak baby powder kat anak dia. Biar natural smell, lgpun still baby lagi.

At the moment, follow the doc's instruction. Kulit baby memang sensitif. Hopefully Ammar recovered as soon as possible. Amin!~

norsuzila said...

suzie mmg dh tk ltk powder lgsg dh skrg ni..ms sblum kne lg dh tk ltk sbb terbc dlm paper jgk ler...kalo ltk pun bdk sejuk..bertempek kt muka ammar ngan bdk sjuk..ekekeke

tp tgk smlm mcm dh elok skit lps ltk krim n mkn ubat yg doc kasi..alhamdulillah ...tp suzie kene berhati2 spnjng ms lah..tkleh tersilap mkn...kalo tak,kesian anak omak..huhuhu...

iswatie "colours of life" said...

tu lah tgk ammar ari tuh dlm hati mmg dia eczema tuh.....hang mmg kena jag amkn esp ayam, telur n seafood...mkn ikan yg x gatai such as ikan merah. byk mkn sup sayur la jawab yer....

bedak sejuk pun jgn sapu tau coz kulit dia akan kering. make sure kulit dia sentiasa lembap.dulu anak2 aku pun time kecik lps mandi diaorg ada toner is saline solution sapu ngan kapas.lps tuh apply cream. beli Aqua cream kat farmasileh dpt RM 15 inggit.boleh buat sapu n also sabun mandi.

dah gi ker clinik adek tuh???

norsuzila said...

yeke tkleh ltk bedak sejuk?aku sapu seluruh muka dier..nga kepala skali aku ltk..dah mcm tepung gomak dh anak aku dibuatnyer..ekekeke...

tk g lg kt klinik tu sbb kekangan ms..tp aku dh bwk ammar g klinik kt bangi. klinik zhalfah..mcm ok jgk kt situ sbb kulit ammar dah recover balik dah tp tk selembut kulit bb lain la..hehehe..jnji tk berkudis dah cukup baik..huhuhu

NikNor said...

mcm anak munirah tu eczema ke?

norsuzila said...

haah,anak mun pun eczema tp ammar tak separah tu lg la...kalo dibiarkan,boleh jd separah tu...huhuhu..