Thursday, December 23, 2010

N.I.K A.M.N.I Q.A.L.E.E.S.Y.A.H

yes..akhirnya bb gurl mama dah keluar selepas sehari dari tarikh due...

My newborn bb gurl's name is Nik Amni Qaleesyah yg memberi maksud Ketenanganku, Yg suci murni..Bersyukur padaMu Ya Allah kerna menganugerahkan permata yg tidak ternilai ini kepada mama dan papa...Sekali lagi aku diberi peluang melahirkan permata cinta antara aku dan suami...Terima kasih Tuhan..

Pengalaman melahirkan 2 org anak, Ammar dan Amni sgt2 berbeza. Bersalinkan Ammar, aku rasakan sakit yg teramat.maklumlah proses meneran memakan masa 45 min,segala tenaga dikerahkan untuk melahirkan anak nan sorg.wpun masa sakit tu tk lama,tp kesukaran untuk meneran tu sgtlah aku rskan.tp lahirkan amni,segala2nya berlaku ngan pantas sekali. sakit kontraksi n sakit meneran sgt cepat.pukul 430++ am aku mula rasa sakit..pukul 500++ am kejutkan suami...dengar j azan subuh,terus kerjakan solat n mandi.

Pukul 715am, berbekalkan sebiji telur separuh masak, milo separuh cawan, kurma 3 biji dan beberapa teguk air zam2,aku melangkah k hospital dengan lafaz dan selawat byk2...ku mohon maaf pada mama dan mtk mama doakan yg terbaik utk kami berdua....

Pukl 830am, doc masih belum cek bukaan jalan bb,tp aku dh takleh tahan sgt2 dh..ku pggil nurse n bgtau dorg yg aku dh rasa nak meneran..kelam kelibut la dorg sumer sbb tkder apa2 persediaan.mesin CTG pun belum psg lg...trus doc dtg n cek bukaan.tkjut doc sbb dh almost full.cpt2 dorg sorognkan aku k blik bersalin.oksigen k,drip k,CTG k,sume pun tk smpt dipasangkan.masuk j labor room,aku terus push..2 kali push, Amni berjaya dilahirkan tepat jam 8.56am..alhamdulillah..

papa amni?Hmmm...lps htr aku k hospital,dier igtkan proses tu lmbt mcm nk bersalinkan ammar, dipecutnye kereta balik rumah dgn alasan nak mandi...tgh bekfes kakak aku kol bgtau dier aku dh nak bersalin..pecut la dier g hospital balik.dan2 j dier masuk labor room,amni ditarik keluar...smpai j k sisi aku,trus ku mtk papa amni snap gmbr amni yg fresh tu...eekkkeke...alhamdulillah,sumernyer berlaku ngan pantas dan selamat..bersykur padaMu Ya Allah...

Fresh from oven...Syukur padamu Tuhan..

Buah hati penyeri kasih, Nik Amni Qaleesyah

Buah hati pengarang jantung, Nik Ammar Faris

Ya Allah, semoga dengan kehadiran insan2 comei ini membahagiakan lg kehidupan kami suami isteri...amiinn...

Wednesday, December 15, 2010

masih di sini

ye...aku masih di sini,di opis,masih setia membuat keje2 yang menimbun2 yang rsnyer tkkan pernah surut ni..huhuhu

lg 2 hari due utk aku melahirkan c syomel lote aku ni...sudah terbit perasaan riso n tk sbr nak menatap wjh kesyngan. riso sbb dh hmpir due tp blum keluar sebarang tanda2 nak bersalin. yg aku rs hanya keperitan nak berjalan dan bwk perut yg makin membesar.

ikutkan hati mls dh nak dtg kerja ,nk drive jauh2 dlm jammed yg bukan sdkit namun bile igtkan kerje yg bakal ditingglkan kat kwn2 opis rs kesian plk...lainlah kalo aku dh bersalin,aku boleh bercuti tanpa rs bersalah tp kalo bercuti tuk relex2 kat rumah rs mcm tak sampai ati giler...huhuhu..tp esok aku nk cuti..n mggu dpn kalo tk bersalin lg,nk amik mc 2 ari..hopefully aku leh siapkan keje2 yg aku trget nk kne siapkan sblm bercuti..insyaallah...

ms chckup kt O&G ahad lps,doc ckp akan bg ms 10 hari dari due,kalo tk bersalin jgk,akan induce..huhuhu..tkutnyer..teringat pengalaman slh sorg kwn aku yg ckp sakit giler kne induce..huhuhu...aku takut weii...ntah2 bb aku ni dgr hasrat hatiku yg nak bersalin tahun dpn kot?mmglah kalo ikutkan hati nak bb bersalin bln 1,tp kalo ader risiko,tk pyh la kuar bln 1 syg oii...huhuhu....

n terbit 1 pikiran kt otak ni,ntah2 aku silap tarikh peod k?ntahla....konfius2...trus rs was2 tau sbb ammar dulu awl 10 ari dr due...igtkan kalini awl jgk la....serius aku riso beb....oh ya,due aku 18/12/2010 ye kwn2...lg 3 ari j lg...

Wednesday, December 1, 2010

satu ilmu baru

dpt tau psl hal ni ms last chckup kt kok lanas senin lepas...

ms nurse tgh cek perut tu,aku bertnyer la bb dh enggage k..nurse ckp blum lg.aku terdiam skjp.sbnrnye byk lg nk tnyer psl enggage k tak ni sbb ms prggy dulu masuk mggu k36,kalo blum enggage,nurse dh refer pd doc tp kalini dh 37++, dorg wt dek j...agaknyer nurse tu tau kot kemusykilan yg timbul dlm hati aku nih,trus dier bg penerangan.

Katanya time bb 1st j dorg concern sbb tatau keadaan ibu cmner kan.kot2la bb tkleh nk enggage sbb keadaan tulang bontot ibu k, mslh rahim k n pape mslh la. since ms 1st bb boleh enggaged,so for the rest tu insyaallah tkder mslh la. myb bb akan enggage 2,3 jam sblm bersalin. myb jgk awal mcm anak 1st..

lps nurse duk criter2 gitu barulah aku phm...ilanglah gundah d hati sblm ni..hihihih.so kesimpulannya, lenkali kalo tatau,jgn malu2 n segan2 nak bertnyer..ilmu takkan penuh di dada smpai bile2 so jgn sesekali merasakan dr dh bijak bistari k...

Monday, November 29, 2010

dah jemu la weh...

mggu ni ader 2x checkup.Satu d OnG n satu lg d klinik desa kok lanas..adessss dah smpai masa gini,terasa jemu sgt nak g menunggu giliran kt klinik2 tu..dh jemu tadah air kencing,amik darah...huhuhu

smlm ms g OnG,dar kul 830am,kul 12pm br setel sume.arini g klinik desa kul 930,kul 11am br leh masuk opis balik.tertdo2 aku kt klinik tu tau....cpt2 la bb kluar,mama rs tk larat dah la nak..huhuhu

kptsn chckup smlm,masih sama mcm aritu...bb masih lg kecik.br cecah 2.1kg...mmm,... dh nk branak esok lusa dh,dh lahir brt bb around tu j lah....tkpelah nak,bb membesar ngan cpt bile dh kluar dr womb mama yer yang....

Thursday, November 25, 2010

Susu aper?

beberapa hari lps, aku n beberapa orang opismate duk bercerita psl persiapan nak menyambut org baru nnti.maklumlah kami ni prgnnt dkt2 j tarikh duenye..heheheh...ader yg baru 1st experience dan kami berdua lak dah ader pengalaman.sjk2 akhir ni mmg byk bercriter psl bersalin j.dah hampir nak bersalin kan...heheheh

mcm2 cerita yg kluar,kain barut la,kain bedung la,tilam la,baju la,pampers la...kwn aku ni lak lg la dh nak masuk anak 5,l g la byk pengalaman dr dier.sronok bertukar2 cerita ni...pastu keluar la plk cerita psl beg yg perlu dibwk k hospital bile nak bersalin nnti.apa yg perlu dibwk n apa yg tk perlu.ikutkan pengalaman aku yg lps,aku hanya bwk 1 beg j.bju2 ammar n bju2 aku diltkkan sekali dlm 1 beg. tp kwn aku lak bgtau dier bwk 2 beg n 1 bakul.mak ai..byk betul...1 beg tuk mak,1 beg tuk bb n 1 bakul utk brg2 kelengkapan semasa dlm wad nnti mcm termos,botol air n tk luper botol susu n susu tepung yg perlu diseludup nnti sbb hospital kerajaan mmg melarang keras membawa masuk botol susu n susu formula kecuali susu yg disediakan oleh pihak hospital j.

pastu dier bertanyer la susu ape yg aku nk bg nnti kat bb?susu apa yg aku rs baik n tk mahal sgt.terdiam skjp aku..tatau nak ckp ape.berpk skjp then ku bgtau la aku tk pnh terpk psl susu rumusan ni.ms ammar dulu pun susu tk bli pun apalagi la nak seludup masuk dlm wad...aku bgtau la dier suh bg j susu cap gantung tk pyh ssh nk pk susu aper yg terbaik..pastu dier ckp la susu dier takkan keluar selagi tk berurut.sejak dr anak 1st sampai la yg last mmg gitu la gayanya...kalo situasi begitu nk wt cmner ek?takkan nak bwk bidan masuk wad plk kan?ada k apa2 cara yg boleh tlg dier?ms dier ckp gitu aku hanya mengiyakan j lah sbb aku pun bdk br belajar,tk reti sgt.alhamdulillah masa bersalinkan ammar dulu susu keluar ms dlm wad lg cume tk byk la...keluar titik2 j..hehehe..lps pam barulah susu memancut2 keluarnya..

idea dier suh gune 2 beg tu aku leh trimer.aku pun nak wt gitu jgk kalini. esok @ lusa nak ajak husband g bli beg sbb skrg ni mak k anak k,2-2 belum ader beg lg..ekekeke..tp tang seludup susu tu tk mgkin aku wt la..harap2nyer kalini naseb bb mcm ammar gak...dpt terus direct ngan mama sejurus selepas dibersihkan oleh nurse. dpt duk sebelah mama dari labour room sampailah ditolak masuk dlm wad...very precious moment ok..doa2kanlah hasrat mama dimakbulkan tuhan...amiiinnnn...

Tuesday, November 23, 2010

dah sampai waktunyer

My prgnancy dah masuk mggu k 36++..dah sampai masa org kata.berdebar2 giler.kwn2 duk usik2 ckp mcm 1st time experience lak aku nyer reaksi..huhuhu...kalo 1st time experience aku tkdaklah takut cenggini sgt sbb tatau camner rsnyer sakit n seksa bersalin.masa bersalin dulu mmg tawakal j,selalu anggap remeh sbb tatau n takleh bygkan cmner rsnyer org nak bersalin ni.tp dah lalui sume proses tu,aku jd takut sgt2..semoga dipermudahkan segala urusan olehNya...kalo boleh aku tanak rs sakit bersalin...boleh tak?hahahah....

Keadaan aku?Walaupun br masuk 36 mggu tp aku rs mcm dh hampir 40mggu.Jln dh senget benget.kalo boleh tanak jalan lgsg.sakit kt celah kengkang..smlm g chckup nurse ckp bb dh kt bwh sgt dh..nk pegang kepala bb pun dh tk leh.no wonder la aku rs sakit sgt.myb sbb prgnnt kalini aku ader ammar so byk kje la skit.nak melayan karenah dier n nak berdokong bdk yg hampir 10kg tu lg...huhuhu..plk tu terpksa drive hampir 60km sehari dgn jalan jamnyer.sbb tu lah tk larat nak bwk bdn.

dah dkt2 nak bersalin ni,bb makin aktif.tk benti bergerak.gerak skit2 sronok gk tp bile bb dh terlebh sronok,terasa skit giler..tiap kali perut benjol2,tatau la apa yg berbenjol tu,samada siku,kaki ataupun bontot,aku mesti usap2 kt bhgn tu.skjpan benjol tu akan tenggelam masuk ke dalam.pastu mesti timbul kt tmpt lain plk...hahahah..dlm perut dh reti main nyorok2 ye nak. kdg2 aku amik tgn opismate takpun adeq ipar n ltk kt tmpt yg berbenjol2 tu,dorg gelak j..heheheh...ikutkan hati rs mcm nak amik cuti awl j.tp kalo cuti skrg terlampau awl la plk.kje byk lg yg blum siap ni...takkan nak tggl kje2 kt opis ni cenggini j.kang ader member opis aku yg nyumpah seranah aku time berpantang plk..ekekeke..

selain bdn yg tak larat,jiwa lara n pkran pun tak tenang.aku ader terbaca kalo ibu2 yg prgnnt n sentiasa dalam keadaan stress, ader potensi bersalin awal n bb pra-matang.huhuhu.. jauhkanlah..alhamdulillah bb dh lepas tempoh pra-matang tu..sentiasa igtkan diri ini agar tidak tension n stress terlebih sgt tp apa nak buat... org kata time prggy camni emosi tk stabil..snsitip n over reaction..huhuhu...

nurse bg peringatan mtk aku sediakan brg2 keperluan bb n keperluan utk masuk spital.br aku teringat yg brg2 tu sume blum disediakan.kalo dulu msuk j 28 mggu,beg dh sedia dlm kete in case terberanak tk ckup bulan.tp skrg?bukan aku terluper.brg2 bb yg baru n yg lama dah siap basuh tp blum berlipat n elok lg duk dlm bakul kain.beg nak bwk g spital pun takdak lg.igt nak gune beg yg sedia ader j tp tkdak la plk..sume beg besar gabak...beg time ammar dulu dh koyak rabak..huhuhu..n baru teringat jgk barut n bedung bb blum berjhit..waaaa...beria aku bli kain tu awl2 ,tp bile tnyer mentua blum berjht rupernyer.katanya nk stat jht lps ry haji br2 ni..mlm td kol hubby n mtk dier igtkan mak ttg barut,bedung,cadar,n bantal bb yg blum berjht tu...huhuhu... kalo tk sempat jht jwbnyer bb kuar dr labour room pakai brg2 lama la...mlm ni igt nak g umah mentua la,nak igtkan mak suh jht cpt2 skit...ekekeke

selain dr brg2 keperluan masuk wad, set bersalin pun aku tk bli lg.kalini igt nak sediakan sblm bersalin.nak gune set yg dulu gak,keluaran NR.so far aku berpuas hati ngan produk NR ni.kalo ikt pengalaman dulu,hubby bli ble dah masuk 4 hari bersalin.Aderlah brg2 yg tk smpat gune mcm ubat cuci tu sbb mama dh bli ubat dr sensei.kalini nak bli awal,biar berbaloi kluar duet byk n produk hbs digunakan.ekekeke...

lg 1 perkara yg menggusarkan aku,rumah sewa yg aku nk pindah tu blum dipulangkan kunci rumah oleh penghuni sblm ni.aku plan time aku masih larat lg nih,nk kemas rumah tu la..nk bwk brg2 naik rumah tu.dlm bilik aku skrg ni dh terlebih muatan dh aku rs.ngan bb cotnyer.kalo mcm ni keadaan berpantang nnti mmg tk gune bb cot la bb aku.dlm tu penuh ngan brg2 aku,brg2 bb n brg2 ammar.papa n ammar pun kene tdo luar agaknyer..ekekeke..kalo aku leh masuk rumah sewa tu awl,boleh la aku berpantang kt rumah aku sdr..ala,bukan jauh pun jrak rumah tu ngan rumah org tua.sekangkang kera j.so mama leh dtg rumah aku bile2 masa.ammar pun aku leh transfer k rumah mama tuk siang hari...ekekekek...bagus tak niat aku nk berpantang kt rumah sdr?berdikari beb...hahahahah..tp kalo org tu tk pulangkan kunci rumah, jwbnyer berpantang kt rumah org tua la...semoga segalanya berjalan lancar n dijauhkan aku dr dendam n amarah yg over limit.aku tanak gile meroyan wei...huhuhu...

hubby takdak skrg ni.kne g Singapore lg.ari Jumaat ni balik...aku berdoa sgt2 time aku bersalin nnti,hubby berada di sisi seperti aku bersalinkan ammar dulu. Walaupun tk byk membantu tp sekurang2nya aku tau org yg plng menyayangi aku sentiasa menyokong aku n sentiasa di sampingku.kalo jd pape pun pada diriku, org pertama yg mengiringiku adalah dia suamiku...(seb baik hubby bukan pembaca blogku,kalo tak,malu sendiri la aku..hahaha)..Dulu ms bersalinkan ammar,hubby dlm perjalanan dr KL-KB. seb baik sempat masuk labour room sblm smpat aku meneran.kalini apala naseb kami plk ye....huhuhu

Sunday, November 21, 2010

huh...

"ckp org beringat skit bnder dlm perut ko tu...jgn smpai anak menurun perangai ibu yg tak berjurus "...huh, aku j k yg tk berjurus??engko?takat pandai mengampu boleh jln la...ckp tk serupa bikin...hari ni ckp lain,esok dgr org ckp lain,trus ubah pendapat jd lain...usah tunjuk dr tu BAIK depan org, tk pyh jd hipokrit...ko tk berada di kedudukan aku,ko tk rs apa yg aku rs...

N for ur information, aku tk bermaksud apae2 ngan statement aku mlm td...itu hanya seloroh n feedback pada ayat ko..tp dh ko emo sgt n igt aku mengata org,apa aku nk buat?aku sentiasa beringat pada anak dlm kandungan aku n sentiasa doakan yg terbaik utk anak2 aku...so ko tk pyh nak doakan yg buruk2..igt ko pun ader anak dara.tgh mekar lg...baik ko doakan anak2 ko lg bagus.....

** entry dibuat time aku sgt sakit ati...mtk maaf kalo ader yg rs ayat aku sgt kasar

Tuesday, November 2, 2010

alhamdulillah

smlm checkup lg skali kat O&G HRPZ II, KB coz doc nak tgk growth chart bb samada ada perkembangan ataupun terbantut. Alhamdulillah berat bb dah 1.9kg. walaupun still kecik tp ader peningkatan. SO the decision is my bb is smaller than date but everything will b fine.itu yg penting kan....

doc suh dtg cek lg another 1 month ats tujuan yg sama..sbnrnyer tk pyh chckup kt situ pun tkpe dah tp as a procedure, doc has to make an appointment jgk..kang kalo ader pape,dorg gk yg dipersalahkan...

Agak2nyer bile dh bersalin nnti, berat bb dpt k cecah 2.5kg ek?

Saturday, October 23, 2010

i luv u sooo much sayam

Dia dah makin besar


rasanya mcm dh lama tk update psl anak teruna nak sorg (buat masa ni la). hehehe.

ammar dah cecah 1taun 8 bulan. dah besar dah kan?akai makin panjang, perangai makin demand, manja makin menjadi-jadi, badan pun dah makin bam bam..huhuhu..tang demand tu, mama anggap sbb ammar bakal dpt adeq tak lama lg. tk sampai 2 bulan j lg..insyaallah...

yupp, ammar dah makin bijak.sgt2 bijak on his way la...mulut tk benti bercakap..kalo tk tdo, ader j bnder yg nak dibgtaunyer.kalo on d way balik kje tu,mmg aku dh tk ngantuk sgt dh drive skrg ni. nak ngantuk cmner kalo spnjng jln tu asik berckp ngan dier j. sume bnder yg dier nmpk,akan disebutnya n mtk aku sbut sama. bas,lori,kete sodok (case), moto, car, crane, air, bendera, airoplane, bird,lembu n mcm2 la...sgt sronok ok dgr dier berceloteh bagai gitu.rsnyer br beberapa bulan lps mama duk ngomel ngan mamatok asal ammar tkleh ckp lg...asik duk uh ah uh ah j..kalo bercakap pun words yg dier tau n sepatah2 j..ekekekek...bile dh boleh berckp ni, br mama tau betapa celotehnyer anak mama sorg ni..ekekek..


anak mama yg sentiasa ceria dan cute di mata mama

kalo mama mtk ammar sing j, trus buat tgn kelip2 n nyanyi tu ta tu ta...makanya haruslah mama dier ni menyanyi twinkle twinkle little star la.org suh dier nyanyi, dier lak yg suh mama nyanyi..heheheh..ammar tau 2 lagu. twinkle twinkle n r u sleeping. setiap 1 lagu tu dh ader isyaratnyer.kalo nk suh mama nyanyi twinkle2, dibuatnye kelip2, kalo nk suh nyanyi lagu r u sleeping, diletaknyer tapak tgn kt pipi n goyang2 kiri kanan.so sweet la my son ni..

2,3 ari lps, dier duk sebut 1 word baru..sia sia...mama ni duk tgklah apa bnder yg sianyer?apa yg ditnjuk ammar tu...series mama tak tau...mama toleh kiri kanan nk tgk apa bender yg ammar duk sibuk tnjuk n sebut tu?tp tder bender yg menarik pun..so mama biarkan ajerlah...tp bile brenti kt traffic light,lg skali dier duk sibuk tnjuk n jerit2 sia2...u know wut?ammar tunjuk bender malaysia rupanyer..so sia tu mknenyer Malaysia..hahaha..yg ni i'm pretty sure school dier yg ajar sbb aku tk pnh ajar la plk.papa dier?lgiii tk mungkin...ekekkeek...kecik2 dh kenal bendera negara ek..syabas teacher2 ammar...

lg 1 yg mencuit hati mama, bile on d way balik keje gk, bile sampai kt 1 tempat ni, mesti terjerit2 giler smbil tnjuk tgn n sebut dono....nak tau apa bender tu?that is MC DONALD...nak kata kami selalu bwk dier k restoran ni,tkderlah selalu sgt.sbulan skali tu ader la kot..tp diernyer reaksi tu mcm suker giler la siap ckp nak nak...mcmlah makan beria sgt.kalo g situ pun takat makan fries 2,3 btg j..ehehehe..tp mama notice dier kenal huruf M tu ajer sbb kalo kluar iklan Mc Donald, bile mama tnjuk n tnyer dier pekender tu, dier sebut ayam..hahaha..tp bile last iklan kuar huruf M, sibuklah sebut dono dono dier tu...klakar betul la.same goes kalo dier tgk restora KFC.menangis2 nak suh ktiorg masuk n sbut she...KFC la tu...kalo g situ byklah gak dier makan ayam compare to g Mc D, mkn fries j..ekekkeke.. bile ammar duk sebut words ni semua dpn tok wan, nak tau apa yg org tua tu ckp?

tok wan : tu la mamanyer suke sgt bwk anak makan tmpat gitu, kecik2 dah reti..tgk tok wan ni dh tua2 cam skrg pun tk sntuh pun bnder2 gitu..tak lalu tok wan nak makan....
hahahah...apa nk buat mak..anak menantu mak ni mmg gini. tk berselera j trus crik fastfud.. ekekek....tp skrg dh tanak mkn sgt.sian bb in my womb ni...mkn mknan yg tak berkhasiat ajer...
ammar sgt rapat ok ngan papanyer.kalo ader papa,jgn harap dier nk ngn org lain..ngan mamanyer ni pun tk heran..kalo papa duk ngadap fb smbil bertemankan ammar, jgn harap papa leh surf ngan tenang.sama naik la dorg duk tekan keyboard tu..time ni la mama amik kesempatan bkk laptop gk sbb mama tau ammar takkan dtg kaco mama.hahaha..hangin j papa kan?


Anak manja papa...

mama syg the both of u...

ammar kalo nk tdo mlm nk org menggaru seluruh badannya..ader j tmpat yg dier gatal...garu kiri tk kene,kanan tk kene, tepi tk kene....siap nangis2 lg tu tnjuk tmpt yg kononnye gatal tu...so terpksa la garu kt sume tmpt tu smpailah dier tertdo..tu kalo kes dier tanak tdo buai la.kalo tdo buai, setel la prob..hehehe

sleep in peaceful...bahagianyer mama n papa punyai kamu

ammar dh tau buat bunyi animal...tp tk byk la. bile tnyer cmner tiger bunyi,laju j jwb auuummm...cat bunyi cmner..miow...n elephant lak bunyinyer eeiikkk..hhahhaa..sgt cute ok..tk larat gelak kalo melayandier bercakap..

ammar sukakan cat,sama mcm papanyer gk.tp ammar suka dari jauh aje..bile cat tudtg dkt,mulalah melalak bagai..semut sekecik alam tu pun ammar tkut kalo smut tu diletakkan kt ats tgn dier..very penakut boy la anak mama ni...lasak bukan main tp penakutnyer tkleh lawan..hahaha..

kwn2 mama yg dh lama tk tgk ammar, bile tgk ammar yg skrg,masing2 geleng kepala...mcm tk pcaya c kecik yg tak byk perangai ni dh berubah 100%.heronyer makin menjadi2.tataulah sbb terlebih dimanjakan ataupun penangan berkwn ngan ramai org time kt nursery...tp tkpelah,better agresif dari pasif kan?huhuhu

terlalu byk progress ammar seusianya sekarang.namun aku ttup di sini dahulu.dh lewat mlm n ingatan pun dh makin kurang...hehehe...bile2 ms senang, mama imbas kembali ye...

Wednesday, October 20, 2010

report from O&G HRPZ II, KB

hari senin lps,ader appointment ngan gynae HRPZ II, KB. tk pnh2 masuk kt bhgn O&G ni. ms 1st preggy dulu, jumpa pakar gomen kt spital Banting. Maklumlah duk sana kan...heheheh

Ramai gile org kt klinik. Tkjut aku.mcm2 mslh yg aku dgr. ader yg diabetes sampai kene inject sdr tiap2 ari. ader prggy kembar br 24wks tp dh terasa mcm contraction.n ader yg hypertension.. mcm2 lah...huh ngeri2.bersyukur sbb kes aku tidaklah serius tahap gaban pun..huhuhu...

aku mendaftar jam 8.20am, pukul 11.45 baru siap segalanya.giler ramai. tp wpun terpksa lama menunggu d sini, aku tkderlah terasa tension n stress pun sbb boleh tgk staff kerja ngan cepat n tkder mls2 mcm kt klinik desa kok lanas.tiap kali kt KDKL, mmg bisa buat aku hangin seluruh bdn...staff kt O&G aku rs ramai giler, termasuklah jururawat pelatih. dan layanan dorg pun mesra alam.ckp lembut sgt smpai kadang2 aku yg tk dgr. tp ader gk nurse yg terlebih kuat suaranya. especially nurse yg dh veteran la...tp biler dorg terkuat tu,trus j mtk maaf ngn patient.nk tergelak plk aku.agaknyer mmg dh style dier suara kuat kot pastu terbawa2 dlm tugas.kalo tk mntk maaf kang, ader yg wt aduan,dorg lak yg kene kan....mcm2 skrg ni.bukan ckgu j yg ader tekanan deal ngan parents, kakitangan hospital lgiii la tension...tmbh2 kalo kt hospital besar n terpksa deal ngan mcm2 org n mcm2 penyakit ni...hehehe...

lps buat pemeriksaan, alhamdulillah condition bb ok n normal. growth chart pun ok,tk tnjuk simptom terbantut due to last scan kt KDKL. cumernyer bb masih lg kecik. dah nak masuk 32mggu tp berat baru 1.2kg. kalolah terbersalin pramatang, cmnerlah agaknyer nk pegang bb sekecik itu kan?huhuhu..tkleh byg den...doc amik n tell me segala mak nenek information then buat appointment lg 2 mggu untuk tgk perkembangan bb.adakah masih dalam growth track ataupun ader tanda2 keabnormalan.insyaallah bb mama ok...mama sentiasa doakan yg baik2 utk bb.

dsbbkan abih chckup pun dh nak dkt kul 12pm,aku mtk mc dr doc.kalo g keje pun duduk tk smpai 3jam,dh boleh balik. wat habiskan myk kete j kan...hehehe...seb baik doc tk byk songeh.bg j.agaknya dier phm.muka aku pun dh tnjuk tnda2 org dh letih n penat menunggu....ekekeke...

till then...daaaa

Sunday, October 17, 2010

Belanjawan 2011

sedikit respon dari belanjawan 2011 yg baru diumumkan oleh PM kiter.

aku igt yg berkaitan ngan aku j la..heheheh

1.dpt wang saguhati rm500 tuk semua kakitangan kerajaan gred 54 dan ke bwh. dh lama tk rs bonus,asik dpt wang ehsan j kan...kerajaan ckp kalo nk bg bonus sbulan gaji kt semua kakitangan, akan membelanjakan rm3.1 billion. tp itu utk rakyat kan?kerajaan spend juta2 billion utk sesuatu yg lg tidak mendatangkan faedah kepada semua golongan rakyat, boleh plk?apa dier sesuatu yg tidak berfaedah itu? pk sdr,tanak komen lebeh2 la,nnti org mrh lak..heheheh

2. cuti bersalin 90 hari. tp bersyarat. 300 hari utk sepanjang perkhidmatan. kalo yg badget nk anak 5 org n masih belum bersalin sorg pun lg, msti lah kene bahagikan 300 tu kepada 5 org kan?still lg 60hari gak la...kalo yg dh beranak 2,3 org tu n plan nak tambah lg 3,4 org,mmg gumbiralah sbb dulu2 cuti bersalin 42 hari j kan...so byk lg balance cutinyer n sah2 la boleh amik 90hari...aku lak dh pakai 60 hari. ader balance 240 hari lg. so bersalin kalini nak teruskan 60 hari k 90 hari ek?kne budget betul2 ni...kang ader gk anak yg last2 kne cuti 40 hari j..hahahah..

sgt bermakna boleh berlama2 di rumah ngan bb.ader org ckp, boring giler duk rumah sampai berbulan2.mati kutu duk ngadap rumah aje.but for me, very precious time.tk terasa pun ms berlalu.full with activities. yg pntng, bonding ngan bb bertambah erat.

3. pinjaman perumahan. sesuatu yg menggembirakan jgk. khabarnyer leh wt loan smpai 400K++..tgk gaji, umur n tempoh pinjaman...fuyyoo...bersemangat nih nak wt loan tuk rumah ni...leh wt rumah idaman. tp besar pinjaman, besarlah jumlah bayaran kelak..potong smpai 2k sebulan, nak makan apa yek? kne pk baik2 dulu lah sblm buat loan nnti...ukur baju d badan sendiri la..apa2 jd,sdr mau tanggung la...huhuhu..bestnyer kalo leh wt umah idaman gune self saving j,tk plu wt loan..fuuhh...nikmatt.....

setakat ni, hanya itu j yg aku leh respon sbb itu ajer yg ader dlm pertimbangan...yg lain tu masuk sekadar information j lah...heheheh

*rumah oh rumah...semalaman aku tk dpt tdo nyenyak..apa kptsn yg harus kami buat?nk truskan k nak ubah?huhuhu

Shopping lg

smlm kami (papa,mama,ammar n mamatok) shopping brg2 for bb lg. kalini mama g carik kain utk bedung bb lak. Time ammar dulu tkder pun bli kain bedung.just bedung ngan lampin ajer.tu pun skjp sgt bedung sbb ammar lahir bulan 3, hujan tkder lgsg, panas gilerrrr...ammar asik berpeluh n naik ruam j seluruh badannyer. lgpun tkder ilmu,yg ku tau bedung bb ngan lampin n selimut ajer. sbb tu lah kot asik terburai ajer time membedung tu....ekekekek

2,3 mggu lps aku duk godek2 website then ternampak lah kain bedung bb ni. sehelai reganya rm16. tergerak gk hati nak shopping online j. tp sabarkan dulu hati n blik rumah tnyer mamaku. mama ckp bli j lah kain n jht sdr.bukan ssh pun,just jht tepi j.nak cntik,ltklah piping. tp aku tatau jns kain tu cmner.mama ckp org dulu2 pnggil kain benang panas. skrg dh moden,org pnggil cotton flannel. so bile g kedai kain,aku sbut cotton flannel, promoter tu mcm blurr kjp. ekekekke...bile mama sbut kain benang panas, terus j amoi tu tau..hahahaha..byk giler pattern cotton flannel ni.cantik2 plk tu.naik juling bijik mata aku nih..itu nak,ini nak.hahahah

igtkan nak bli tuk 2 helai j sbb selimut ammar elok lg.n ssuai tuk bedung gak sbb jns flannel jgk. tp mama suh bli 3. bulan 12 kan musim hujan,kot2 lah nnti tk kering k...tk mahal pun kain tu. rm5 j semeter.so br rm15 tuk 3 helai bedung @ selimut.dh jimat sgt tu. tuk jht tepi lak,aku kasi j kt tok wan bb. setel..nk cntikkan lg,aku bli gak piping tuk sehelai bedung. 2 lg tu jht tepi j lah...variasi la org kata...ekekeke...

untuk kelahiran kalini, aku rs aku byk bli brg2 yg tk berapa penting la. mcm main2 j. brg2 penting amik j lah abang ammar punyer ye..ekekek..toiletries pun tk bli lg.itu bnder pling remeh. papa pun boleh blikan incase terluper bli smpai wktu bersalin.kapas, pampers, minyak bb pun tkder lg...hmmm....kne buat checklist la rsnyer ni..rs mcm tk byk nk dibeli tp ble dh buat list mcm byk la plk..hihihi...

dan yg paling penting, pump sudah dihantar servis.kt kltn tkder tmpt servis pump, so htr kt mamibabyalley j.2,3 bln lps terjumpa website ni, terus email ownernyer, Pn Nurul, then tnyer boleh tk hantar servis kt kedai dier wpun tk bli dgnnyer.seb baik Pn Nurul terima. Dpt tau psl kedai ni dr website Pn Farah Sarakids. Alhamdulillah..terlaksana hutang yg dah lama nk htr servis pump nih... harapnyer kalini production milk aku akan sekencang time menyusukan ammar dulu.then harapnyer lg boleh susukan bb lebih lama dari ammar...insyaallah dipermudahkan olehNya ..Amiinnn...

*esok ader appointment ngan doc pakar O&G HKB, hopefully everything will b ok..cuak gak nih...
**br perasan blog dh jrg upload gmbr.asik entry full with words j kan...boring boring..apa nak buat, kabel kamera ilang la plk...adesss

Monday, October 11, 2010

we on 30wks

cptnyer ms berlalu.tk sangka sggh pregnancy ku dh cecah mggu k30. serasa br j ku alami muntah2 n loya di awal kehamilan dulu..huhuhu...

harini ader regular chckup lg d klinik desa Kok Lanas. dah cecah mggu k30, perlu chckup 2mggu skali. n very suprising me coz berat bdn aku naik ngan mendadak. 3kg dlm masa 2 mggu aja..ayoyo...tk psl2 kne jumpa doc lg.kalo dh kne jmpa doc tu,tpksa menunggu 2jam lg ler..huhuhu..

doc ckp pelik btul,bb kecik aja smpai terpksa refer k doc pakar tp berat naik byk plk..ekekek... itu namanyer brt mama yg lebih.heheheh....tp aku tk riso sgt pun sbb Doc Reza dh bgtau yg bb mama ni sihat walafiat.cuma esok terpksa g klinik lg tuk minum air gula..aiiyakk...igtkan dah terlepas la azab yg ni sbb dah 30mggu tk disuruh lg.tp dsbbkan berat yg naik mendadak gini,terpksa la aku ngadap lg skali air gula yg tersgt manis itu...huhuhu...

biaser le lepas ry,selera bertambah2.dpt plk mkn mcm2 sdp2 sumernyer lg la terangkat selera mkn ni.plk tu aku suke mkn tgh2 mlm skrg ni.kul 11pm++ br mkn malam.lps mkn trus tdo.maunyer berat tak naik...ekekeke...

td ms chckup,bb dlm kedudukan melintang atau tranverse .kepala di sebelah kiri dan punggungnyer di belah kanan.lama jgk nurse cuber mencarik denyutan bb td.nurse ckp bb mama ni aktiv sgt sbb asik bergerak j.benjol2 perut mama time nurse duk cari2 denyutan td..ekekeke...alhamdulillah...geraklah nak sebanyak yg kamu mahu,jgn tk bergerak lgsg sdh la...huhuhu..

*jgn lah sampai muntah plk aku minum air gula esok..huhuhu..ngeri beb

Monday, October 4, 2010

update ttg org baru

susulan dari enry yg lps,aku blum post lg entry samada berita tak gembira itu membawa perkhabaran yg buruk ataupun sebaliknya...

sbrnyer entry yg lps is all about my bb in my tummy. ms regular checkup,doc yg check tu bgtau sesuatu yg tak best.tatau lah nape,prggy kalini,prutku sgt kecik.sptutnyer dah anak 2,perut tu seharusnya lg besar dr yg 1st la kan.tp ini sblknyer.bile scan pun, perbezaan mggu tu amat ketara.so aku direfer k doc pakar HKB utk mendapatkan kepastian.tp lmbt sgtlah nk tggu keputusan doc pakar tu.lg 3mggu br dpt jmpa pakar.so mlm tu gak aku g klnik doc pakar perbidanan dkt ngan rumah, Klinik Reza.g sorg2 j sbb hubby tkder,still kt S'pore.

Hasil dari rawatan, Alhamdulillah, sumernyer ok.mmglah bb kecik j.dh masuk 28wks, berat tk smpai 1kg pun..tp tkpe,as long as conditionnyer ok.doc memberi jaminan insyaallah bb tkder pape.air ketuban, sifat fizikal menunjukkan dalam keadaan normal....syukur sgt2...

doc carik gender, mula2 tk jumpa,masih lg sorok2,tp doc usahakan jgk carik...doc tidak memberi kata kepastian @ jaminan, tp hanya memberi tekaan awal sbb bb masih belum kangkang lg..ekekek...itu kata doc la...tk kisah la kan apa pun gender dier,yg pntg sumenyer sht dan selamat...aritu dah berjaya buat aku cuak sgt2,n tk pk lgsg pun psl gender, yg ptng bb ni sihat aja...sgt puas hati jumpa doc Reza ni. inilah kali pertama aku jumpa dier.sblm ni g klinik lain... rupa2nya doc Reza ni pakar perbidanan dari HUSM. baik n peramah giler n segala kemusykilan dijawabnyer dgn tenang n yakin..itu yg aku perlukan. tp yg tk best skit tu, doc Reza ni lelaki la...hehehe...mmm..tp kan selama aku duk chckup kt swasta, sume doc yg aku g jmpa tu sume lelaki. doc yg kt klinik gomen j yg pompuan...ekekekk...

nak tau apa gender yg doc bgtau?ekekekek.....tk plu khabarkan lg lah..biarlah menjadi supriseeee....betul k tidak tekaan doc, aku betul2 redha...doc Reza suh dtg lg bulan dpn sbb time tu myb bb dah kangkang sdkit,tp tkpelah..kalo tkder hal penting, aku n husband decide tk nak scan lg dh.brg2 bb tu tk bertema la kalini.sume warna pun ader kang.brg2 abang bb sah2 la kaler biru. mggu lps bli kain tuk wrna cadar pun main amik j asalkan mataku berkenan.. heheheh...n brg2 lain tk bli papepun lg... isshhh..bukan tak xcited tp ntahlah...keluar shopping pun tidak, camner nak bli brg kan?tgklah weekend ni k.tp sblm kuar shopping, kne bergotong royong geledah brg2 ammar dulu. tanaklah membazir bli yg baru sedangkan barang2 ammar msih elok lg.cume perlukan usaha tuk geledah kotak2 n beg.aku tk igt aku ltk kt mana sume brg2 tu..huhuhu...dah jumpa kang nk kena basuh plk..byk kje nih... tk leh tngguh2 dh.weekend ni kena kerah husband gk...insyaallah...

Monday, September 27, 2010

Runsing

Hati sgt2 runsing..kenapalah perkhabaran sebegini yg harus aku dgr?Mtk dijauhkanlah segala yg tak elok. Ya Allah, Kurniakanlah anugerah yg terindah kepada keluarga kecilku sebagaimana yg Engkau kurniakan sedikit masa dahulu... Jgnlah aku diuji dengan ujian2 yg boleh menggugat ketabahanku...Aminnn

Lg 3 mnggu akan mendapat berita itu...tk sabar n runsing giler...lmbt sgt tarikh itu..akan mencari alternatif lain..Insyaallah...

Wednesday, September 22, 2010

happy birthday

YES TODAY IS MY BIRTHDAY.SDH 28 YE UMUR SY NI.DAH 28 THN HIRUP UDARA KURNIAAN TUHAN.SMGA KEJAYAAN DAN KEBAHAGIAAN MENJADI MILIKKU SELAMANYE.TUHAN,LIPAT GANDAKAN RZKI KEPADA KU DAN KELUARGAKU DA BERKATILAH SETIAP RZKI YG ENGKAU KURNIAKAN.AMIIIN

me at teluk intan.

had 2 aTTEND MEETING FROM 21-23/9/2010.4 ARI TGGLKN ANAK SUAMI.RNDU GLE KT ANAKAMNDA NAN SORANG.SABAR YE SYG.ESK MAMA PULANG TP PAPANYE PLK ON D WAY K SINGAPORE FOR A FEW DAYS.HUHU.KEMUNGKINAO ISNIN MGU DPN ADA MEETNG LG.KT TEMERLOH PLK.ADEH TGGL ANK LG

Sunday, September 19, 2010

makin ku benci...

dibuang mati mak, ditelan mati bapak...

dah tau org tak suke, dah tau org benci, makin melampau la plk...

itulah bile dh nama pun budak bodoh,sume pun tkleh pk ngan rasional...lg nak buat org benci!!!

Cerita hari Raya

Sebenarnyer aku masih tiada mood utk bekerja tp takpelah, bg yg dh mula memulakan tugas,aku ucapkan selamat bekerja ye. Wpun tahun ni tiada istilah balik kampung dh dlm kamus hidupku, ku masih lg bercuti panjang utk berhari raya. Hari raya k-10 br stat keje tau...ekekeke..

Ada sbb mengapa aku amik cuti lama.Selain dari malas bekerja, aku sbnrnyer mls nak menempuh jln jammed. Kolej tmpt aku keje ni terletak d Kok Lanas, on d way k KL. So haruslah jammed giler tiap kali musim cuti.tak snggup aku weh berjam2 dlm jammed. tkpelah aku korbankan cuti pun.lg bagus...ekekekek..

Sepanjang musim perayaan, aku rajin berblog walking cume mls nak hupdate j. Tatau la nk criter psl pe.rata2 aku bc sumenyer bercerita psl hari ry msg2. Seronok gak bc pengalaman msg2 berhari ry..Aku pun seronok gak ngan raya thn ni wpun terdapat sedikit kekecewaan.. cewaahh..ekekeke

Thn ni pertama kali berpagi ry tanpa husband di sisi. husband terpksa mengikut rombongan istana bersembahyang ry di masjid negeri n terpksa lepak2 bersama kwn2 di istana. Mcm wakil rakyat plk, berhari ry bersama rkyat jelata..huhuhuh..pg2 kul 7am husband dh siap2 k istana. aku lak time tu tk mandi n tk pakai baju ry lg.so bersalam ry dlm keadaan informal j lah..heheheh..pukul 3pm++ husband sampai rumah..berkunjung k rumah sedara mara skit, terus k rumah mertua.

So thn ni aku amik tugas siapkan anak teruna sorg tu.mndikan, pakaikan bj ry n bg makan..seb baik anak mama anak berjurus...tk byk ragam...ok j mandikan pg2 pn.tmbah2 lak sepupu spapat ramai.lg la syok anak teruna tu....heheheh..

time bersalaman ry beramai2, anak teruna plk dh terlelap.mklumlah pukul 630am dh bgn.meragam la dier nak tdo.kul 10am dah masuk buai. so time bersalaman, 2-2 heroku takder d sisi.sadis betul la. Time beratur nak amik duet ry dr kakak2, aku turut beratur bg pihak anak teruna.. hahahah.....

Disebabkan ammar tdo n husband tkder, gmbr ry bersama depa sume tkder....so lg membuatkan aku mls nak update blog n upload gmbr dlm fb..gambr ammar sorg2 ader la tp kabel lak tk bwk.gmbr2 bersama family lain ader la...tgklah lenkali bile ader kelapangan, aku upload la ek..huhuhu..tkder koleksi berbaju ry bersama hubby tuk tahun ni...miss 1 shot...thn ni kami berbaju biru laut ye...

thn ni gk tk berpeluang menziarah kubur. Rindu sbnryer nak jengah kubur arwah adeq. rindu sgt2. dah la setaun skali j berpeluang menziarah. tak jauh pun kubur arwah adeq tu. sekangkang kera aja tp inilah manusia kan... ader j alasan..huhuhu...berdoa dari kejauhan j lah tiap kali rindukan arwah..huhuhuh...Semua ahli keluarga menziarah kubur arwah, kecuali aku yg terpksa menunggu ammar tdo d rumah. Nak angkat tp mama tk kasi. kang ammar mengamuk,aku gk yg tensen.

InsyaAllah, ader ms akan ku cuba usahakan menziarah kubur arwah sblm bulan Syawal berlalu. Kubur arwah sentiasa bersih dan ceria. Abah selalu menziarah kuburnya. Kalau tk kemana2, tiap2 mggu abah g sana. sedekahkan yasin, bacaan Quran, cabut rumput, lapkan belindan. kain buruk mmg sentiasa ader di sisi kubur arwah. Hujan pun abah snggup g jgk..Kasihnya abah pada anak...Sewaktu hayat arwah masih ada, abah tk tnjuk sgt kasihnya sebgai ayah. bukan tk tnjuk pada arwah sorg j, tp pada semua anak2. tp bile arwah dah takder, terbukti abah seorg penyayang. hampir 2 taun, abah tk pnh jemu menziarah kubur arwah adeq. beruntungnyer adeq....andai ibu bapa yg tiada, boleh k anak2 lakukan seperti apa yg ibu dan bapa lakukan ye?boleh k anak2 ziarah kubur ibu bapa semnggu sekali selama bertaun2?mmm...tanak pk...huhuhu ..

Ahhh..mode sedeh la plk....Aku ttp kt cni dululah...nnti terbwk2 smpai ke ptg lak mode ini..huhuhu....

* esok terpksa attend meeting kt Teluk Intan selama 4 ari...Mama abah dah berhari ry k KL, Ammar terpksa tggl kt Tok Wan , nenek sebelah husbnd....Berbelah bahagi betul...antara tugas dan tnggungjwb...huhuhu...

Tuesday, September 7, 2010

SELAMAT HARI RAYA

Harini merupakan hari last bekeja sblm menyambut kedatangan Syawal. So ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir Batin dan halalkan segala makan dan minum....

Dengan kedatangan Syawal bermakna kita sudah sampai ke penghujung Ramadhan. Semoga dipanjangkan umur oleh Allah SWT utk bertemu lg Ramadhan yg akan datang dan seterusnya mendapatkan keberkatan di bulan yg mulia.

Syawal, Ku syukuri rahmat kegembiraan menyambutmu....
Ramadhan, aku pasti merinduimu......

Monday, September 6, 2010

GRRRRR

esok last day keje b4 ry..mud tuk bekeja dh tkder,mud nk ry j yg ader nih..huhuhu

tp.....sgt tk best bile tgh mood ry gini,somebody usik mud itew...

jgnler perasan bagus ye cik kak..kalo cik kak rajin nak wt keje,tolognlah wt keje sdr,jgn usik org laen,jgn sshkan org lain,jgn cr psl ngan org lain n jgn salahkan org lain....nape aku nk marah?sbb akulah org lain itew..huhuhuh

ko suh org kje,tp esok ko dh cuti.nk cuh siapkan keje arini,byk cantek.lantak ko la cik kak...ko nk ngadu,ko punyer psl..yg pntng,aku mls...huhuhuh

Wednesday, September 1, 2010

MERDEKA

Harap masih belum terlambat utk aku ucapakn Selamat Menyambut Hari Merdeka yg ke 53. Igtkan smlm nak wt entry ni tp bz la plk.bz siapkan tempahan kueh ry org.masih byk yg blum siap...ekekekek

Semoga negara kita akan sentiasa makmur, aman dan damai seperti skrg. Usah biarkan generasi yg akan dtg menunding jari kepada kita di atas keruntuhan negara kita. Biarlah negara kita sentiasa membangun dan mencapai kekayaan dan kejayaan di mata dunia.

* aku syg negara Malaysia wpun makin lama taraf hidup makin meningkat dan aku ketandusan wang ringgit..ekekekek...

Monday, August 30, 2010

checkup ibu dan anak

semalam checkup Ammar kt Klinik Kesihatan Bandar Kota Bharu n arini checkup ibu Ammar lak kt Klinik Desa Kok Lanas.

For Ammar, everything is ok.Berat naik 1kg compare 2 bulan lps.ptutla terasa sakit2 kt bhgn prut ni time dukung dier.Ammar lak asik nak suh dukung j. Makan berselera, susu pun makin byk. Kalao mula2 bg fm dulu, dier mnum sama byk ngan ebm iaitu 3.5oz tp skrg hampir 6oz. Mnum la nak seberapa byk yg mau.Jnji Ammar sht, cerdas dan cergas...

Arini checkup ibu Ammar lak. Seperti yg aku duga, keputusan tidak memuaskan.Hb turun,bwh 11.berat badan pun tak naik lgsg. Aku bg alasan kt nurse sbb berpuasa sbb tu lah berat bdn tk naik.n psl Hb plk,mmg aku akui pengambilan vit adalah tidak teratur.yg sepatutnyer dimakan 2x sehari,aku amik sekali sehari j.tp bil ubt nyer sama j...lgpun aku tk amik vit2 yg dibekalkan,aku mkn Salindah.Ms prggykan Ammar, walaupun puasa,berat n Hb sentiasa maintain, kdg2 naik pun ada. Adakah ini dsbbkan keadaan aku yg sgt tension dan pressure?Sian bb mama...Sorri nak,mama akan try to avoid this feeling.But it takes sum times...Ku tnyer nurse,adakah Hb berkait ngan pressure,katanya tak.Bp yg ada kaitan ngan pressure tp Bp takder mslh lak...Huhuhu...

Semoga kandungan kali ini dapat ku jaga seperti mana aku menjaga kandungan kali pertama dahulu.Ya Allah, jauhkanlah segala yg buruk dari hidupku.

Thursday, August 26, 2010

BUTA DAN TULI

Di sebalik kegembiraan mendapat rezeki sblm Aidilfitri, hati masih lg walang. Berkali2 memujuk hati utk menjadi buta dan tuli tp mslh itu masih lg berlegar2 dlm kepala otak ni since tiada penyelesaian dan rasa amarah yg sgt2 membuak2 ni...

Boleh k membutakan mata dan mentulikan telinga utk sesuatu yg meresahkan dan membebankan?oh otak, tlglah berehat..aku dh PENAT dan aku MENYAMPAH!!!

REZEKI...Alhamdulillah

smlm dpt berita staff gomen dpt duet raya rm500..alhamdulillah....ari ni pun dpt berita dpt rezeki lg..alhamdulillah lg.....syukur sgt2 padaMu Ya Allah....

** tgh berkira2 tuk bli bb cot.siang ltk bb,mlm ltk abg Ammar....mmm nmpk gayanya leh jd kenyataan ni..lps ry nnti rembat 1 ye..Aminnnn....

Tuesday, August 24, 2010

KUSUT!!!

Semakin dipikirkan semakin kusut.Harapnya bgn pagi ni dpt bgn dr mimpi yg ngeri namun sumenyer hampa belaka.Cabaran dan dugaan harus ditempuh. Semoga sumernyer berjalan lancar dan diberi petunjuk olehNya.

Ya Allah, andainya ini dugaan dariMu, kami memohon Engkau tabahkan hati2 ini.Bukakanlah jalan penyelesaian terbaik untuk kami, redhailah perjalanan hidup insan2 ini. Engkau tunjukkanlah kebenaran kepada kami, sinarilah mereka yg sesat agar dpt kembali ke jalan yg benar.

Adakah ini malapetaka?Atau balasan ats dosa2 di dunia?Atau petunjuk dan peringatan?Wallahuallam...

*Andai tiada pedoman, hidup akan menjadi gelita. Andai hidup dlm pura2, belenggu pasti membelah jiwa.
**Saya - Cuba perbaiki diri agar gelita dan belenggu tidak muncul jua.

Wednesday, August 18, 2010

tak jd daaaa

smlm cobaan memasak for the 1st time dlm bulan ramadhan tuk taun ni.smngt berkobar2 nak buat tauhu bakar sbb dh berhari2 terasa makanan tu kat dlm mulut ni.google cmner nak wt sos tauhu bakar yg ader kt kedai tu.yg kaler itam tu.punyerlah gigih buat dgn harapan memenuhi citarasa.tapi malang sggh nasebku,sos nyer tk jd.mcm sos cicah keropok ikan j.aku mkn sos tu ngan keropok keping j lah.last2 makan tauhu ngan sos yg mama aku wt tuk makan ngan tauhu sumbat j.lg sedaaapppp....

ishhh.....tipu betul la org2 yg post resepi kt blog nih...tgk gmbr mcm sbjik sos kt kedai tu,tp aku nyer mcm sos kropok.tkleh caya betul...

mls nk tgkap gmbr sbb geram...hohohoh...

Sunday, August 15, 2010

Hmmmm

Kdg2 rs mauuuuu tp bile pk2 kehangatan taik ayam aku nih terasa tak maauuuuuu plk....tp sampai bile harus begini?mmm.....sesuatu harus dilakukan utk kejayaan ms hadapan tp di mana harus ku mula?

Wednesday, August 11, 2010

Salam Ramadhan

Sy mengambil kesempatan di sini untuk mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan dan dapat menjalani ibadah puasa dengan penuh keberkatan kepada semua muslimin dan muslimat sekalian.

Malam pertama terawih, saya hanya mampu berada di rumah bertemankan c kenit Ammar. Yg lain sumernyer berkampung di perkarangan stadium untuk menunaikan solat sunat terawih. bestnyer kan...dh lama dy tak berkesempatan berterawih d masjid.dah bertaun2....sblm ni tk rs sgt tp tahun ni terasa berkeinginan sgt2. nak bwk ammar g masjid?oh tak mungkinnn... sudah ku kenal siapakah itu Nik Ammar Faris..ekekek..Nak berterawih di rumah pun tk dpt jgk.Ammar asik mengekor mcm nak masuk dlm kain j..tambah2 lg kt rumah sunyi sepi,lgla dier tk betah ditinggalkan tanpa beriba..sabar j lah anak mama sorg ni..huhuhu

Sejak berkahwin, sudah 4 kali ramadhan ku tempuh bersama husband n 4 taun jgklah ku tk pnh tggl pose.amazing kan..kalo pun berganti posa, 2 taun lps ms prggykan Ammar. Tu pun sehari j sbb tak tahan,laparrrrr gileerrr n mabuk2 kepayang sbb ngikut mak k pasar.so terpksa la bkk pose.ekekeke...dah lama tk posa ganti di saat2 akhir mcm anak dara dulu. pernah jgk tk habis ganti n terpksa byr fidyah sbb leka n malas nak ganti posa..tp kene ganti jgk..lg seksa sbb lg bertambah la for the next year tu..ekekek..kenangan sume tu.so taun dpn kalo berjaya exclusive bf, n lmbt dtg bulan lg, tk pyh tggal posa lg la kan....hehehehe...jauh sggh pk...posa taun ni baru hari pertama, dah pk posa taun dpn...ekekekek...

Semoga sy diberi kesihatan yang baik oleh Allah dan mampu melakukan ibadah puasa dengan sempurna....

Tuesday, August 10, 2010

layang2 terputus talinya...

cerita ni dah 2 mggu lps tp lupa la nk update..ekekek....

2 mggu lps,papa bwk kami sume main lyg2 kt Pantai Cahaya Bulan (PCB).Pantai ni mmg ramai org duk main layang2..dah lama tk dtg cni..dulu2 dtg ammar masih geli nk pijak pasir.tkmo pijak lgsg.tp kali ni.....



stat nak pegang2 pasir..mula2 mcm geli tp lama2...

habis jari la duk golek atas pasir tu...hehehe

ciksu mimi duk kutip kulit kerang n kasi ammar..apalagi...ngap dlm mulut la...tk hb2 lg habit yg suka masukkan brg dlm mulut...nk buat apa lg nak kasi dier fhm yg tk sume brg leh masuk mulut ye?hehehe


papa kononnya bwk kami k pantai sbb nak suh anak main layang2 tp anaknyer tk heran pun...duk asik golek pasir j..yg lebih2 main layang2 tk bukan papanyer la....kekekek...


ciksu mimi ammar nak test skill men layang2 tp biaserla anak dara...control beb...br j kejap tarik tali tu,dh passing kt abgnyer...kononnyer tk pndai tp dr lagaknyer aku tau dier segan kot2 org duk pndang dier...ekeke....jahat betul kak ipaq dier ni kan..hahaha...


layang2 dah berjaya dinaikkan tp masih tk best..rendah j naik..kitorg gelakkan papa ammar sbb tk pandai men layang2...ekeke

tunjuk skill ye bang

ini layang2 kami...aku yg pilih bentuk burung...cntik j tgk burung tu duk terbang..tp yg kami punya tk best...angin tkder skit j,trus terjun turun...


ini la layang2 kami2...cantik kan?hehehe

sbb tk puas hati ngan layang2 tu,kami g balik kt org yg jual layang2 tu n mtk tukar..kalini amik bntuk yg biaser2 j,yg ader corak NARUTO....ekekeke...n hasilnyer sgt2 la berpuas hati..tggi giler layang2 kami naik...husband mmg tk sdr diri dh..siap bli tali baru n sambung kasi panjang lg....dh la nk dkt kul 7 dh....

treng teng teng....inilah hasilnyer bile dh tukar yg baru..sgt tggi ok..berbaloi2 tmbh duet skit lg..ekekeke...

tp layang2 tu tk lama ngan kami....myb ammar dh bohsan duk main pasir ngan makciknyer,diterkam papanya.n disbbkan terkjut ngan ammar,trus tali yg diikat kt jari papa terlepas.papa dah usaha kejar layang2 tu tp boleh k kejar layang2 yg terputus talinyer?dah la tggi giler..padan muka papa.mmg nmpk muka dier frust giler..hahaha...sume org duk pndang kami yg duk gelak2kan papa...dah putus tali gitu,trus diajaknyer kami pulang...ktiorg tgk j layang2 tu menuju laut...mmg dh jauh terbangnyer tp tk cecah2 gak laut tu...itulah bang,org ajak balik tkmo,kang dh melepas....tkpelah,lenkali dtg lg,bli lg NARUTO ye...ekekeke.....tk teringat plk nak tngkap gmbr layang2 yg dh jauh menuju k laut... sbb duk ralit tgk papa yg tgh frust giler...hahaha

tk dpt bwk balik layang2,bwk balik pemegang tali pun jdilah.bender tu lah ammar duk pegang n masukkan dalam mulut sampai kt rumah...ekekeke...itulah namanyer tkder rezeki...g buang duet kt laut...huhuhu..

no topic...

4 hari aku bercuti..dari jumaat-senin,arini br masuk opis...wpun lama bercuti,masih belum stat wt keje..bukan kata takde kje,tp MALAS nak buat keje..ekekek...duk blogwalking n bc komen2 dlm fb j..ekekeke...

4 ari duk rumah mmg heaven beb.dpt bermalas-malasan ngan c kenit ammar tu..wpun tahap ngada2 dier kdg2 melampau2,tp aku still suke melayan,nak2 time dier manja2,syg2,n hug2 mamanya ni...leh j dier duk meniarap atas aku smpai gelak2 n gomoi2 muka mama nih...bile dier duk manja2 gitu,rs sayu j mengenangkan saat adeq dier lahir nnti.msti dier akan jauhkan diri kan?huhuhu..mtk2 dijauhkan lah...ade adeq pun,ammar ttp permata hati mama n papa...ammar la yg mengajar mama erti kasih syg seorg ibu..tntg erti pengorbanan seorg ibu.u are very precious gift from Allah ever...mmuuaahh..

skrg ammar dh pandai bg isyarat dah poo poo..baca betui2..bukan NAK tp DAH...hehehe..bile dh selesai j,boleh ditepuknya mama, @papa@ mamatoknya n tepuk2 bontot sampai mulut tu mngoceh ntah pape..fhm lah tu nk bgtau yg dah poo poo...so sweet la sayam..ekekeke...

tiap2 mggu c kenit tu demam.maunyer tak demam, gigi yg nak tumbuh 7 btg tuuu...dah kuar 2,lg 5 duk tnjuk taring2nyer j..bile ltk jari,dh rs la gigi2nyer tu...ptutla air liur meleleh2...duk ralit main lori@ mana2 toys, meleleh2 la air liuqnyer...mcm time kecik2 dulu j...ekekeke...n kejenyer asik nk menggigit org..tgk c twins @makciknyer j,siap nganga bsr2 n kejar dorg...kononnyer nak mngusik la tu..kalo kain terselak j,cepat sgt dier dtg mngggigit..agaknyer gatai gusi la kot...pengasuh kt nursery ckp ammar suke gigit bdk2 kt nursery...adooi...itu yg takmo dgr tu...sian la bdk2 tu..kang ader gak parents yg marah ngan ammar.bdk2 yg kene gigit tu plk chubby2 aku tgk...jgn la gigit anak oiii...riso sgt hati ni nk htr dier pg td.klo kne kt anak kiter pun kiter mrh kan..samalah jgk kalo org lain pn...huhuhu...

dah lama since htr ammar k nursery dier tk nangis2 sebaliknyer siap gelak2 n bye2 ngan gumbiranya lg.tp td beria2 nangis tkmo duk nursery...alahai anak mama...4 hari duk manja2 ngan mama, tkmo tggai mama la plk ek..sabo ye yang,petang nnti mama amik ye..kiter tgk bus lg ye..ekekeke

kegemaran ammar la ni,tgk bas ,lori n case(lori mentadak mentadu) a.k.a keto sodok...ekekeke...keto sodok tu org2 kelantan j yg tau...aku mmg sengaja ajar ammar sebut keto sodok...comeii gile tgk mulut dier muncung sbut words tu..siap ngan gaya lg tu..bunyi dalam giler...so sweet..mak aku suh ajar anak speaking in english but for this word,mmg sengaja ajar dier sbut gitu...sukerrr sgt2 bile dgr dier sbut sodokkkk...hahahah...tok nenek ammar pun gelak j biler dgr dier sbut word tu...ekekeke...

nmpk j 3 bnder ni,sbuk la dier duk jerit2 n tpuk2 muka aku suh tgk sama.siap tnjuk lg.dr xpresi muka dier mmg leh nmpk sgt2 xcoted tgk bnder2 u..apa yg syok sgt tatau la.myb sbb bsr kot.bas disebut bas n lori pun disebut bas.nak kata sbb lori tu bsr mcm bas punt k jgk sbb kalo lori 1 tan tu pun dipanggilnyer bas.bahkan pajero pun dipanggil bas...ekekeke...

ammar boleh sebu a few words la tp tkleh nk ckp ngan jelas lg.everytime pun bubling j.aku rs dier mcm berat mulut skit tp mama aku ckp dh ringan sbb certain kids, 2 taun pun tkleh ckp lg..mmm..tk kisah la kan.jnji aku tau dier leh ckp cume lmbt skit la..myb sbb dier ckp dpt kaki.n gigi pun cpt tumbuh..myb la kan sbb lain bdk,lain perkembangannyer..tp kalo kiter sesuatu words tu,dier leh ikut mcm nice,bird,bas,kakak,ngoh,abah,mama,papa n byk lg la cume nak bercakap 1 ayat pnjang tu tk dpt lg la...kalo ammar bc post aku yg ni,mst ammar ckp.."mama,ammar br 1taun 5bulan la...."..hahahah...demand betul mama ammar ni kan...ekekek...



dah pandai guna sudu tp mcm biaserlah..byk yg kuar dr yg masuk..tiap kali bwk g kedai makan, mmg kena sedia mental trima keadaan baju yg comot giler...ekekek

with his new ride..naik skjp2 j sbb sibuk nak press button bunyi2 kt kete tu..mula2 beli tk reti nak ride sbb tkut bile kete tu gerak..ekekek...dah lama2 dah pro,siap berdiri lps tgn lg tu...mamanyer yg duk jerit2 tkut jatuh,ammar steady j berdiri sambil sengih2...sabar j lah..huhuh

oklah,enough for today la...nk stat wt nota,esok der kelas,i tatau lak nak bebel ape kt students..ekekek

Monday, August 2, 2010

we on 20++ weeks

nak update checkup smlm...tk smpat nak post smlm,poning palo eden,mcm2 yg jadi..ntahlah... so ari ni pg2 lg dh update post.

yesterday, we (me n baby) had an monthly checkup for the antenatal case. alhamdulillah sumenyer ok tp kne attend appointment lg next week due to batuk yg dah berlanjutan selama semnggu. doc bg antibiotik, hopefully nothing serius.perit giler batuk kalini.lgsg tk berkahak.jgn dikabarkan penyakti tibi udah ler..huhuhu


BP, Hb, sumernyer ok..alhamdulillah. rs mcm br j lakukan semua rutin ni ms prgnntkan ammar dulu. skrg kne ulang balik la sume tu...dulu terasa mcm seronok j tiap kali g chckup n buat rutin tu sume tapi kali ni rs malassss sgt.rs mcm lecehnyerrrrrr...hehehe..tp utk baby mama, insyaallah akan teruskan smpai bersalinkan baby nnti ek...semoga dipermudahkan...aminnn

alahan, loya, mual,nk muntah sume dh ilang dh.alhamdulillah,genap 3 bulan, sumenyer ilang.skrg ms tuk mamam ajer...ekekeke....tp ader gejala lain la plk...kulit terasa miang n gatal sgt2.kt betis, peha, perut, timbul biji merah2 mcm digigit serangga. gatalnya toksah ckp la...kadang2 tk sdr tgn tgh menggaru, tgk2 dh ader luka2.bile dh luka2 tu,berparut la jwbnyer.huhuhu..betis dh tk mcm dulu lg dah..tggl parut2 itam merata2...huaaaaa..cmner nak ilangkan parut2 ni?huhuhu...

simptom2 lain takde kot...ramai org duk tnyer laki k pompuan bb kalini..tkleh nak bgtau lg sbb aku pun tk g scan lg.try tnyer kt bidan yg dtg mengurut, adalah gender yg dibgtau due tu pengalamannyer lah,tp tanak percaya sgt sbb tkder bukti kan..ekekeke...tp kalo ikut naluri aku nih,terasa mcm bb boy la....ekekeke...bile yg tanyer nape aku leh rs gitu,aku tkleh nk ckp...it just my personal feeling la kan....kalo betul la boy lg,alahai...makin bertambah keding la mamanyer nih...tp tk kisah la kan,jnji sempurna segalanya n dipermudahkan bersalin nnti..itu yg paling penting kan....doa2kan ye...heheheh...

tang perut ni, dh nmpk dh bentuknyer.dh nampk la cm org prggy tp bak kata kawan2,nape perut kcik sgt padahal dh pnh prggy kan..timbul gk resah d hati,riso kalo bb tk ikut perkembangan yg sptutnyer....mcm2 yg muncul dlm benak ni..tp nauzubillah..mtk2 la dijauhkan dr dugaan2 sebegitu....aminnnn....myb sbb kulit perut nipis kot sbb tu lah tak nmpk boyot sgt kan?heheheh...

perkara yg plg menggembirakan dan membahagikan aku time prggy ialah gerakan bb dlm perut..bb dh stat gerak ms masuk 4 bulan lg..skrg makin rancak la tp tk pnh lg berkesempatan pegang bb time dier gerak2 tu.ltk j tgn,trus diam menyepi.lps bersalinkan ammar, gerakan bb nilah yg pling aku rindu.takleh nk describe la perasaan tu..rs mcm nak suh dier gerak j spnjng ms...heheheh...cmner la org boleh buang bayi ngan senang ati lps mengandungkan bb selama 9 bulan ek?tk rs syg k selama dier duk dlm perut tu???...gerakan dier,tendangan dier..bg aku tkder yg paling menggembirakan ibu selain semua ini.tk jd ibu,tk merasa la kan?huhuhu...bb duk baik2 dlm tummy mama j...membesar ngan sihat, cergas dan cerdas...ekekekek

mlm td bidan dtg mengurut..leganya rs.perut dh tk rs senak.urat2 dah berfungsi ngan baik...alhamdulillah...

Tuesday, July 27, 2010

dier yg makin nakal...

mlm td kononnyer nak keluar shopping brg2 ammar skit.nak carik botol susu,bj basahan,berus gg baru yg ader batang tuk pegang (sblm ni gune yg masuk jari tu), susu n adiah tuk bb br lahir. Sblm2 ni asik g KB Mall j, tp member2 ckp try g Billion, byk gk brg2 bb. So cecah lantai Billion kul 8.45pm. kul 9.30 kami dh tercongok di luar Billion.

Cpt kan kami shopping?ekekeke...sbrnyer tk smpat nak bli byk mana pun...br dpt capai 2 psg bj basahan ammar, papanyer dh bg arahan suh balik.Sbbnyer? Tak larat weeii nak kejar ammar.berpeluh2.kalolah papa ammar tkder,mmg aku nangis la kt billion tu.huhuhu...sgt tidak terkawal. berlari2 1 department.smbil lari2 sambil gelak2 bile papanyer kejar. dia igt papa nak main kejar2 agaknyer.kalo tak dilayan, berlari2 nak naik escalator.menjerit2 la aku sbb tkut terjadi kejadian yg mcm dlm berita tu. tkleh byg kalo kaki ammar terseret ke dalam anak2 tngga tu..huhuhu..mak ngeri sgt2 tau...tk bg dier lari2, aku suh dokong.tp mmg tk lekat la.menangis2 n menggelupur suh papanyer lepaskan. sekelip mata j berdesup ilang.mmg tkder jalan lgsg.berkali2 jatuh, tk nangis lgsg.bgn balik n berlari lg.mmg over active la itu bdk.huhuhuh

aku yg menengok ammar duk lari2 gitu, naik rimas plk. ditambah plk hati ni membaran sbb tk puas hati ngan brg2 kt billion tu.rega tak padan ngan barang.brand plk ntah pape j kt situ. n paling mendukacitakan apabila promoter ckp sale tu smpai hari ry.tk bestnyer sale ry gitu aje.isshh...lg la hati ni terasa sgt2 nak cecah KL.huhuhuh...so bile laki ajak balik tu, trus j aku stuju.bayar n trus balik.tk smpai rm50 pun menshopping.ekekeke....bj basahan ammar tu, hold dululah...pakai j lah yg mana ader ye syg...sapa suh hang membuas dgn sgt hover n bombastik?

dalam kete,husband aku ckp,kiter kalo nk bli pape lps ni, tk pyh bwk ammar la....tggai la kt sapa2,tak larat nk handle.hohoho....papa sudah berbunyi.sblm ni tk pnh ckp nk tggl anak.nk g memana j msti kene bwk.agaknyer mmg teruk ammar kerjakan papa mlm td kan?hahaha...

mama aku tk kasi mrh2 sgt,katanyer bdk tgh membesar,tgh nak belajar byk perkara. aku tau skrg ms tuk ammar explore everything around him..but i'm not a patient parent..not enough ok...so kdg2 mmg kene marah la c tecik tu ngan aku nih...huhuhu

Ammar yg tgh explore kereta mama. almost 1 jam drive ngan ammar tiap2 hari, pg n ptg, kete dh tk mcm dulu dh.kt seat dpn tu mmg mcm tongkang pecah dh.kertas,cd,bskut,roti n other ammar's stuff..sori papa...bukan mama yg buat ye...bosan duk dlm carseat,terjun turun duk berdiri kt bwh.dh penat berdiri,panjat naik carseat plk..hohoho


yesss, i know...u r the most handsome n cute person in the world. wutever u did, mama n papa really luv u darlim...

Sunday, July 25, 2010

Perlukah saya...???

otak aku nih tgh berpikir2 penyelesaian kepada 1 masalah kecik yg teramat...

Seperti yg dikhabarkan,sekarang Ammar ku letak di nursery. Sblm berpindah ke kg, aku ltkkan dier kt umah bbsitter. Dah masuk bulan k3,rsnyer tkder masalah lg lah wt ms skrg ni ngan nursery tu.Ku rs ok la kot asalkan ankku pegi n balik ngan gumbira.Ku bekalkan Ammar ngan bekalan sama seperti ketika dier duk ngan bbsitter cume makanan j yg aku tk bg sbb ammar dh tk mkn makanan bb.nursery pun bg makan nasi kt bdk2 kt situ.brg2 lain mksdku shower, bedak, sikat n sumerlah..

tp yg frustnyer tiap kali aku kasi bedak, msti dlm ms 1,2 mggu j.lps tu ilang trus. berus rambutneyr pun cmtu gk.mcm nk tnyer tp husband tk kasi. katanyer nnti pengasuh tu igt kiter ni berkira sgt. seriusly,aku tk berkira.bukan kedekut pun.cume aku hairan.kalolah depa tngglkan kt nursery aku tk kisahla..tp takkanlah 2 mggu dh habis 1 btol bedak?mustahil betul.aku yg guna hampir setahun ni pun tk hbs2 lg.bdk yg aku kasi kt bbsitter dier ms mula2 ltk ammar dlu pun ader lg ni.berus rambut tu lglah...tahan tk smpai smnggu pun.shower plk toksah ckplah...dah 3 botol.sblm ni aku kasi sebamed sbb kulti ammar selalu gatal2.asik bergaru j.tp tak smpai 2 bulan dah hbs,aku bg Carrie bau oren j lah...1 sebamed boleh bli 4 Carrie.kalo betul anak aku sorg yg pakai tkpelah gak,tp aku tk rs ammar pakai sorg2..huhuhuh....

dan aku bukanlah jns yg suke tulis nama ammar kt sume brg2 dier.tkder satu pun brg2 yg ditulis namanyer kecuali bekas susu sbb nk tulis sukatan susu.kalo tak,mmg aku tk tulis la sbb aku tk berkenan.tgk anak buah aku,towell bernama, beg bernama, botol susu bernama..adoii..aku tk berkenan sbb nmpk tk bersih nnti.tp bile dh asik hilng gini, PERLU k aku tulis nama ammar kt sume brg2 dier ek?n PERLU k aku tnyer misteri kehilangan bedak, myk, berus rambut, bedak gatal n other stuff kt pengasuh dier ek?tak keterlaluan k?

Friday, July 16, 2010

we at.....

yeah...we all berkampung di Kg Tokkah, Dungun, Terengganu.Kakak nak balik jenguk keluarga mentuanya. famili aku lak tkder kt rumah, mama n abah k KL jenguk anak-anak dan cucu. husband lak k Singapore,so ikt famili kakak k dungun. Katanya kalo ader rzki,leh mkn rzki fresh yg br gugur..mtk2 la ader rzki kami anak beranak ye..ekekek

bertolak dr rumah kul 9++,kul 1.30am sampai umah mentua kakak.mmg betul2 rzk kitorg la,smpai j rumahnya,blum cecah lantai rumah lg, tuan rumah dh kabarkan yg durian br gugur 1,2 hari..waaaaa...bestnyer....tp bukan durian kampung.durian yg besar giler tu mcm durian Siam. aku lak craving for durian kampung.bile disua ngan durian kul 130am,tak terasa nk mkn.bile lps breakfast j,dlm kul 8am gitu, trus dijamu dgn durian...woooo...sdp bangat sih...ekekeke...

ok,nnti di next entry ye, nk melayan c ammar..

Wednesday, July 14, 2010

fuhhh....what a day!!!

kelam kelibut pg ni dtg opis...4 hari straight dtg keje lewat..harini la yg plng lmbt..pukul 8.20am br tumbprint.giler ahhh..

apa nak buat.mak takder,husband pun tkder,sume kene uruskan sdr.mlm td plk tdo awl tk smpt siap awl2 brg2 ammar yg pelu bwk k nursery.sblm2 ni pun tkderlah ku siapkan di malam hari tp tkpelah papa ammar boleh tolong.pulak tu br nk gerak,ammar plk poopoo.adooiii....makin lewat la jwbnyer.pukul 7.30 br boleh bertolak dr rumah..huhuhuh...org tgh kalut die plk nak membuang.adooi ya anak mama. pastu nk main2 plk.nak basuh montot pun nak lari2,nak pakaikan bj pun lari2 sambil gelak2.igt org nak main kejar2 ngan dier la tu..bukan masa yg ssuai la yang..org nak g keje tau...huhuhu

msti korg pk, sblm pindah balik kg, ok j aku duduk ber2 ngan ammar j tp tkder mslh pun uruskan anak sorg2 kan....bile dh balik kg, mcm tk pnh face lak bnder2 mcm ni kn?ekekeke...dulu jarak umah-opis dekat giler.dalam 2km j.bgn pukul 7am pun masih sempat buat bubur ammar.tp la ni jarak umah-opis hampir 30km.kul 7am tu dah nk kne gerak dh...dgn jalan jem lg.n ammar plk dh makin byk perangai.nk siapkan dier j dah 1 hal.kalo dulu,angkat masuk kete pun mata masih pejam lg..

sampai opis j,muka dh kelebet semacam j.member2 dh gelakkan aku dh. apa nak buat..naseb badan la...mmg muka ni j yg asik lmbt pun..padan muka.ader rumah dekat ngan opis tanak duduk umah sdr,nak gak menempel umah mak yg jauh dr tmpat keje ni.so tnggung sdr la kan..ekekeke...

fuhh...wut a day....

Thursday, July 8, 2010

ishh..aku geraammmmm

budus betul ..%$&*#@.....

igt senang k nak wt balik sumer skali ikut format?kalo igt mudah wt sdr la...ko tu kje byk skit j trus mc sbb sakit..aku pun dh jngkit ko...dah SAKIT..Dh SAKIT JIWA...!!!!!ARGGHHHH..

Tak ikut format tkpelah jnji sume faham...format tu masuk secara manual j lah...susah sgt k nk sign scra manual?????ishhhhhh...GERAMMMMMM

Wednesday, July 7, 2010

huuuhhhh..tatkala hati merajuk

tatkala hati ini merajuk, sgt mendambakan dipujuk...tatkala hati ini menangis, sgt memerlukan seseorang menghentikan every single tear...namun apakan daya. hanya merajuk sendiri, hanya menangis sendiri ..

sudah bosan mungkin,.lg dipujuk,lg mengada-ngada. namun apakan daya, itu yg terdidik... terpujukkah hati sendiri menangis?times flies by...

mengukir coretan tanpa penghujung, tanpa tujuan kerna orang yg sepatutnyer, takkan dan tak mungkin tertuju dengan segala coretan hati..

sekian...

p/s : tak paham???abaikan....

Sunday, July 4, 2010

Bola oh bola

wahh rsnyer ini entry pertama bersempena dengan World Cup 2010. apadaaa WC dah nak abih pun br nak buat entry dok?ekekeke..tk kisah la dh nak abih ke, br nak mula ke, i punyer page, suketi i la kan nak buat bile pun..hahahah

aku ni bukanla peminat bola tegar pun even husband tu pemain bola. tk reti la nk tgk bola kt tv, kalo g tgk live kt stadium tu, ok la gak sbb nampak keseluruhan. boleh la nak ikut org lain jerit2 bola nak masuk gol...hehehe..tp kalo tgk kt tv,mmg tk puas sbb kamera duk fokus kt mana bola pegi j...tk leh tgk org lain yg tk dpt bola tu wt hape..ekekeke...

skrg musim demam bola. kt mana pegi, ngan sapa bercakap pun msti kuar isu bola...masa awl2 WC dulu,time dlm liga, aku tk amik pusing lgsg pun.. awal2 stat Wc aku sokong Italy. dari dulu lg mmg minat team Italy. the most important reason why pilih Italy, sbb pemain2nyer hensem2.wakakaka...n teringat masa thn 2006, Italy adalah champion. Suke tau.. plk tu duk menyewa ngan anak2 dara yg minat bola, zana n c'mah (bdk ni menempel j nih..ikut zana j nih aku rs..wakakaka)lg la sronok tgk bola. org2 yg aku tk pnh dgr namanyer tiap2 mlm leh dgr dorg sbut. lampard la, ballack la, ronaldinho la, jong la, ntah pape lg la gelaran yg dorg kasi.N sampai skrg pun aku tk tau org2 yg dorg sebut tu main tuk team ape..wakakaka....dasat tul aku kan...

Bile Italy dibelasah truk tuk musim ni, aku ubah haluan. dh tk minat dh. aku duk ramal Brazil n Argentina yg akan masuk final. Tekun aku tggu bola 2 malam berturut2 nk tgk 2 team ni masuk final. Bile Brazil kalah, nk tergelak bsr la jgk sbb aku duk perli2 kakak aku. duk wt bayangan kalau la brazil kalah malam ni camner ek...terus dengan megahnyer dier ckp..ishh tk mungkin..kalo kalah,dunia akan menangis sambil gelak2 berlagak dier tu la..walaupun dlm hati kecilku duk harap Brazil menang tp bile tgk Brazil kalah mmg tergelak besar la aku..muahahaha..

Time Brazil lawan, aku tk de kt rumahku. aku menonton di rumah mentua bersama2 mentua.husband tkder kene kje.huhuhuh mmg tk best la...smapi tertdo bangun dh aku nk tggu hbs game. tgk team best gitu mcm tkder feel lgsg.diam j mcm tgk drama swasta..hahaha..kalo nk dgr bising pun ,dgr suara ammar duk main j. kalo kt rumah aku la, dh boleh byg suara org2 menjerit mcm kt stadium tu...hihihih..anak2 buah siap pakai jersey Brazil lg. bile kalah,trus bkk cmpak j jersey tu..hahahahah

n mlm td berpeluang tgk bola ngan familyku. mmg gamatla. plk tu bkk projector.leh tgk skrin bsr mlm td. beriya abg ipar n adeq laki duk psg2 projektor tu.cr kain putih la.bli wayar smbungan la. tp best. bapak aku drduk atas kerusi trus landing kt bwh ngn kitorg sume.gelap gelita ruang tamu kami..ekekeke..syg lak tk amik gmb skrin besar tu. tkpe2,tggu separuh akhir, bile dorg bkk projektor tu lg,aku tgkap gmbr ek..ekekek

Mlm family ku sume pakat duk sokong Argentina kecuali abah. bile German masukkan gol j,bersorak gile la dier...diam trus suara kakak n anak2 buahku..masuk lg gol ke 2 n 3, mmg bersorak tk hengat la bapak aku.siap gelak2 berlagak lg sbb team kegemarannyer dh ader peluang besar tuk menang. dh sumbat 3 gol tp Argentina duk teluq ayam gitu la....sbb game dh mula tk sronok,aku tk sedar dh tertido ats kerusi .dgr2 j abah bersorak kuat sbb masuk gol ke 4.aisehhh...knfirm team kami kalah...apalagi,baik masuk tdo daaa.... kakak aku frust gile 2-2 team yg dier sokong tk dpt msuk final...ekekekek...cuber lg di musim akan dtg ye... setianyer pada Maradona tk pnh berbelah bagi dr zmn muda2 remaja smpai ke tua..hahahah..sian ko kakcik...ekekekek...

so tuk next match, aku sokong German la plk....go german go...muahahaha....

Thursday, June 24, 2010

kene lagi...

malam tadi ammar lelah lg..adooii...tiap kali anak mama lelah,mama ssh hati sgt2..kul 230am bgn nangis2,bg susu tkmo,dokong tkmo,riba pun tkmo...merengek j...dah la papanyer tkder..huhuhu

husband tkder,aku tdo ngan mama.so kejutkan mama sbb tatau nak buat apa.mama suh suapkan ubat lelah.ubat tu mmg ader dlm simpanan sbb ammar mmg selalu diserang lelah.kalo batuk sampai 2 hari tp tk dibagi ubat,kompom diserang lelah.Nak bg ubat tu lah cabaran yg maha hebat.tgh2 mlm dgrlah suara bdk tecik melalak tkmo mkn ubat.lepas mkn ubat lelah n batuk,bg susu sikit,trus tdo sampai ke pagi tk bunyi suara lgsg.

bgn pg td,cek dada ammar tgk lelah lg k tak.kalo sudah ilang lelahnyer,bolehla dtg kje.kalo tak, bercuti lg la nmpknyer.alhamdulillah dadanyer dh kembali tenang.tkder dah lengkung ke dalam tu..so bolehla aku dtg kje ngan senang hati.tp tk antar ammar ke nursery pun.tgglkan kt umah,kot2 lah lelahnyer tk baik lg,mamatok ader boleh pantau....

apa nak buat ni tanak kasi lelah tu menyerang lg?cukup risao.Aku cuba sehabis baik untuk memantau makanan2 yg masuk ke mulutnyer.dpn pandangan mata bolehla pantau tp di blkng?kalo dulu hanya kami berdua,insyallah tkder mslh tp skrg ni ramai yg rajin memberi makan.mklumlah anak i ni pntang tgk org makan..sumernyer nok....kalo dh ckp nok tu mmg tk nyempat2 la....huhuhu...

mama doakan ammar cpt2 sembuh...tak pyh la kwn ngan lelah tu ye...tinggalkn jauh2 ye syg...

** Ya Allah,jauhkanlah segala keburukan,kejahatan dan bencana dari anakku...Lindungilah anakku dari segala macam penyakit...Kurniakanlah kesihatan yg paling baik utknyer....aminnn

Sunday, June 20, 2010

Vanilla Blueberry CupCake n Chocholate Blueberry Cupcake

ari khamis lepas(17.6.2010),kami adeq bradeq termasuk twins,bertungkus lumus menyiapkan blueberry cupcake utk birthday party anak buah kami, iaitu Afie Zikri.1st time aku try mendeco cupcake,alhamdulillah hasilnya tidak mengecewakan..ekekeke.. ader 2 perisa..vanila bleuberry cupcake n chocholate blueberry cupcake.



dah tgk gmbrnyer, so ader y g berminat nak tempah ngan kami ak?tema utk deco boleh tentukan sdr mengikut kemahuan masing2..harga plk boleh dirunding.. so kalo berminat, do contact me k....

Wednesday, June 16, 2010

sudah 12 minggu ye..

rsnyer tk pnh buat announcement lg kan kt blog ni psl prgnncyku kalini. tp walaupun tk announce, dh byk hint yg aku bagi kan..heheheh..

yes, 1'm 12 weeks++ prgnnt now. Prgnnt kalini sedikit mencabar compare time prggnntkan ammar. 1st prgnnt, tkder istilah alahan bagiku. dari awal prgnnt sampai saat nk melahirkan asaik makan j kejenyer. kalaupun ader, aku tanak makan bender2 yg nampak berminyak j mcm sambal tumis dll.tp kalini,aku tanak seafud, alah plk bile dh cecah tghari. Mual n loya, muntah2, angin satu bdn n mcm2 lglah yg aku rs...skrg j rs sume tu dh mula hilang pelan2 tp kalo tak kene makan, boleh buat aku loya sepanjang ari...huhuhu...seksa badan betul alahan ni kan...ku cube tk merungut tp kadang2 terlepas jua. mklumlah manusia..huhuhu

Tambah2 plk skrg ssh nak berehat. Ammar suke merengek. Kalo husband ader, ammar tkderlah mengada2 ngan aku sgt.akan berkepit j ngan papanyer sepanjng ms. tp kalo kami berdua ajer,fuuhhh mmg menduga kesabaran.Nak dptkan perhatian sblum adeqnyer kluar la tu..tkpelah syg,selagi mama kuat, mama cube bersabar ngan karenah syg ye...

Aku cuber menjaga kandungan kalini sperti dulu. mkn bender 2 yg berzat n berhati2, tp masih tidak bnerjaya ye kawan2.Ekekeke..Obimin br j stat ambil. 2 pun 2 ari j. lps tu trus stop. Cek lupe la...huhuhu...plk tu main bedal j bnder2 yg tk berkhasiat. Cekedis la, gula2 la...sian bb mama kan..huhuhu...

Kad merah pun belum bkk lg ni..lps buat upt sdr, tk g klinik pun. Dh msuk 11 mggu, brlah g cek n scan kat klinik..ekekeke...mcm ni k korg sume ek?excited time anak 1st j k?bile dh masuk yg 2nd, kononnyer dh ader pengalaman, wat dekkk j..syg,bukan mama tk syg ye...mama syg sume zuriat mama cume....????no komen..

oklah,lenkali aku berceloteh lg.nk tdokan ammar dulu.. bgn kul 7am td, skrg dh kul 12, blum lelap lg anak bujang mama ni..mklumlah mamanyer duk syok layan intenet...smlm cuti,arini n esok mc....seronok beb....hahhaha

Cinta Sayang Resort, Sg Petani

4 ari ku berkampung d cini (11/6/2010 - 14/6/2010) utk attend Bengkel Pemantapan Aktiviti Pelajar anjuran Jabatan Kebajikan Pelajar, SPKK. sepatutnyer pengisian bengkel dr pagi-mlm tp aktiviti malam dibatalkan disbbkan worldcup. Peserta bengkel sibuk nk tgk bola,panel pun sama gak.

Roomate aku ,Kak Jamilah tk bermalam di resort dsbbkan dier bwk family n mengambil keputusan utk bermalam di rumah sedaranya di Sg Petani. So bermulalah slot pujuk memujuk husbandku utk dtg k resort ni ngan anak kami gak.Rindu beb kat anak bile mlm duk sorg2 tgk tv ntah pape. Beria aku pujuk husband suh dtg. Mula2 takmo dtg tp bile aku dh mula merajuk bagai,brlah dier dtg bwk Ammar n adeqnya. Hihihi..barulah seronok. Sambil bekerja,anak n husband ada di sisi.Ekekeke..

Alang2 dah sampai sini, kitorg sggh di The Carnival, Taman Tema Air. Bayaran masuknyer murah j. Kitorg g lps kul 5, so hanya dikenakan rm15 seorg. Seb baik gk murah, sbb bile masuk dalam tu, tk sronok sgt pun. Tamannyer kecik aje. sekejap pun boleh tawaf satu taman. Kalolah bayaran masuk semahal ke A Famosa Resort, mau hangin gak la kan..ekekeke..Mtk maaf, gmbr tk dpt nk diupload sbb gune kamera adeq, kabelnyer ditinggalkan d Limbang , Sarawak..huhuhu

Mlm2 isi masa ngan ronda2 bdr Sg Petani. Tkder lah yg menarik sgt pun. Jln2 cr makan ajalah..Nak bershopping pun tatau nak shopping apa. Sblm balik, melilau dalam pekan sbb nak cr kedai kuah rojak. Dekat sejam melilau, barulah jumpa kt psr tani. bli byk2 trus, biaq puas ati melilau lama2. ekekeke...

Walaupun tk sampai hajat nak bercuti2 Malaysia ke KL sempena cuti sekolah ni, dpt bercuti k Sg Petani pun jadilah... KL, lenkalilah kiter ketemu ye.. tunggu mak yong ni sihat sepenuhnyer dulu ek...hehehhe

Thursday, June 3, 2010

There we are..

Sempena anniversary tahun ni, kami berdua decide dinner at Kenny Rodgers kat Tesco Kota Bharu ajalah..Niat awal nak g dinner kt Restoran Chiang Mai tp dlm kete br ckp kt husband tkmo g sana sbb aku lani kalo mlm j takleh mkn nasi..kang aku duk tgk husband j lah mkn sume mknan yg diorder tu.


So there we are.Celebrate secara bersederhana shj.nak masak yg spesel pun tkder hati nk memasak la ni..kang yg masaknyer skit j,muntah plk yg lebeh..heheheh...



layan kan ajelah gmbr di bwh ye...





jejak j kaki kt tesco, beria tarik tgn papa nak ride bender alah ni..so ikutkan sjlah...


muka gumbira dapat ride benda yg boleh kuar muzik ye syg..hehehe



Mama punyer..mmm..nyum nyum


papa punyer...tk nyempat2,trus ngap..

ini utk ammar ek...tp tk mkn pun..dikuis2nyer j..


of course la utk mama n papa shj..ammar ngak boleh..u tgh batul skrg ni..


sbb kesian,kasilah buah tembikai tp mlm2 batuk samapi muntah....huhuhuh...

Wednesday, June 2, 2010

happy 3rd anniversary

entry khas tuk mr hubby.. HAPPY 3rd ANNIVERSARY darl...semoga hubungan yg terjalin antara kiter akan mekar dan mewangi sehingga k akhir hayat ...luv u much...

**sudah 3 tahun bersama, byk dugaan n cabaran. semoga semakin matang menghadapi segala yg mendepani kiter..sentiasa berdoa semoga Allah permudahkan segalanya dan tinggikan kesabaran dalam menghadapi kerenah dan rencah dalam kehidupan berumahtangga bersama abang....aminnn..

Sunday, May 30, 2010

not in the mud

to all readers(mcm ramai readers j kan..ekekeke), i'm so sorry coz dh lame tk update blog..bukan takder criter tp tkder mud...kalo ikutkan criter,mmg byk sgt nak shre wit uols. tp tggulah mud itu dtg .skrg ni nk tgk words kt monitor pun rs jelak..tp sgt rajin blog walking..ekekeke..

Friday, May 7, 2010

emosi tak stabil

sian ammar asik kene marah ngan mamanyer j....arini ajer dh byk kali aku terkuat suara marahkan ammar.time mandikan dier,time pakaikan diaper,time jln2 cr lauk kt psr ngan mamatok n time nak tdokan dier...time mandi ,sgt mencabar bile nak gosok gg dier tu....sblum ni ok j.bile dah puas aku menengking,br teringat yg dlm mulutnyer ader biji2 merah yg buat dier dmm 2 ari lps.bj2 merah tu jgklah yg buat ammar tk lalu nak menyusu n makan..huhuhu..sori syg,mama luper....

time pakaikan diaper td, ammar tak duk diam.selalunyer tk mcm itu.2,3 arini mmg ammar lain mcm skit.asik menangis j.naik serabut kepala otak aku ni..huhuhu..dah tu suke merajuk.pantang nak apa2 tk dpt,terus larikan diri,nangis2 n duduk sambil genyeh2 kaki kt lantai tanda protes...adooiii....

syg...jgn la mcm ni lg...mama tkut mama akan hilang sbr j...ya allah,tingkatkanlah kesabaranku dlm menghadapi segala mcm perangai anakku..huhuhu...

Rasa ini...adooiii yaaa

2,3 ari kebelakangan ni,rasa ini asik menghantui diri j..huhuhu...mak tak sanggup noks lama lg rasa sebegini nak hilang...mak tak sukerr...huhuhu...makan itu tak kene,makan ini tk kena..tp perut asik lapar jerk...apa yg nak dimakan ni ek?waaaaa...

Wednesday, April 28, 2010

kami di kg

wahh..byknyer antry aku yg dipost arini...mcm nk bls dendam pun ader kan.mklumlah dh lama tkleh nk update blog,tup2 arini betubi2 entry dr aku..hahaha

saja j nak tempek gambar2 kami kt kg.sepanjng kami kt kg, dh 3x rsnyer kami k PCB (Pantai Cahaya Bulan). mula2 dtg main2 kat gg air j. 2nd time husband siap mandi ngan anak2 sedara sy. 3rd time pun sama,ngan sy sekali sempat main air sbb ammar ditingglkan ngan tok wanyer.igt nak bwk dier skali,tp tertdo dlm kete dlm perjalanan k rumah tokwan. so of course la tok wan ammar tk kasi bwk ammar.

layan j lah gmbr2 ni ek...


first time dtg pantai mggu pertama duk kg..

kanak2 riang ni hanya main pasir n main kt gigi laut j


2nd time dtg,sume pun masuk laut.. rajin betul papa melayan dorg ni

seronok betul dpt main air laut ye


2nd time, semua org duk main air..kemana syg mama ni ek?








~





~





~





~





~










ammar tdo la...ngan angin2 laut ni,buat ammar sleep very soundly..hehehe

dah nak balik, br bgn tdo
ammar tk suke g pantai. nak tgk dier main air?confirm la tk dpt.bukan takat nak main air laut,pijak pasir pun nangis2.myb sebab dier rs geli bile pijak pasir tu kot...ekekeke...

cerita tentang dier

dah lama tak bercerita psl dier kan...perkembangannya pun sudah lama tidak direpot. Cerita pasal sapa?sapa lg kalo bukan my only son NIK AMMAR FARIS. Actually byk sgt citer psl dier yg nak dikongsikan ngan korg sume.Dh byk perkembangannyer sepanjang duk di kampung ni. Antaranya Ammar dah boleh sebut beberapa words baru.

He can say
1."tayah" = tak payah. Suker sgt sebut perkataan ni kalo tak suke ngan sesuatu. Kalo nak ambik barang2 kt tgn dier j,laju j dier sebut tayah dier tu...jelas sgt2..ekekek.

2."tok yah" =tok ayah.Kalo nak dgr dier sebut word ni,kne duk umah papanye la...itu panggilan utk atok belah sana.

3."tok" = abahtok...ini pnggilan utk ayah saya.

4."eee eee eee" = ini kalo nmpk buku. Saya selalu mengajar ammar mengira dan membaca buku dier yang ader nombor2 dan gambar2. Selalunyer ajar 1-10. Tapi aritu saya ajar 1,2,3 j. Pastu dgr dier duk sebut eee eee eee...lps dari aritu,pantang pegang buku mesti sebut eee eee eee...so sweet la darlim...ekekeke

5." nanak" = tak nak

6."tatak" = kakak...belajar pnggil kakak sbb ader twins kt rumah. pntang nampak org yg besar skit dr dier j duk pnggil tatak tatak..

7."nyoh" = abg ngah...panggilan utk sepupunyer,abg twins..

8."mamam"= nak makan

9."nok"=sblum balik kg dulu sebut nak tp hampir 2 bulan kt kg,dh tukar jd nok.ekekeke

byk lg words yg kuar dr mulut dier tp luper la. ammar suke sgt bubling ntah pape. mengomel j setiap masa mulutneyr tp kitorg tk phm papepun tp sgt sronok dgr dier bubling tu.hahahah

Ammar jgk dah reti jeles. Tk bole tgk org lain pegang papanyer. Mesti nangis sambil sebut "tayah", "tayah". saya suker mengusiknyer dgn peluk atau kiss papa dpn ammar. DItolak2 la tangan saya ni smbil menangis2. Ader 1 hari tu,twins duk peluk papanyer. mungkin marah sgt, digigit tgn twins tu. seb baik bukan tgn twins yg digigit tp bahu papa...hahaha...


Ammar suker berdokong. kalo dpt dokong tu, tk ltk pun tkpe.Kalo saya balik dr keje,mesti kne dokong dulu. tp bermslh kalo nk ltk dier balik sbb dier mesti akan nangis. Aiiyakk..ammar bukan suker berdokong ngan sy aje. Ngan sume org kt dlm umah tu. ngan kak cik la,ngan mamatok la,ngan abahtok la...sapa yg nak dokong lama2?awak tu dh makin berat la syg ooiii...

Ammar dh tk mkn nasi lembik lg.dier dh boleh mkn nasi keras yg dimakan org dewasa.so sy dh tk buat mknan dier lg.kalo buat pun membazir j sbb dier mmg tk mkn lgsg.huhuhu..tkpelah ammar jnji awak nak makan...berat badan dier br memcecah ngam2 8kg.seb baik tk cecah line kuning j...

Oh ya, sy dh stat cmpur susu ammar ngan susu formula.bukan sengaja nak cmpur tp susu dh kurang even dah pam 2x sehari kt opis..plng byk hanya cukup utk 3x feeding sdngkan ammar minum 4x. so nak tanak kne gk bli susu utk ammar. time tu plk sy ader meeting kt terengganu. so kol husband n mtk dier blikan susu. tp sampai skrg, sy tk pnh lg bancuhkan susu utk ammar. tk sampai ati sgt2 nak bg dier minum susu formula. setiap kali sy ader bersamanya, sy akan bg direct.selagi susu ni ader, biarlah sy berbakti padanyer..hahahah...tkpelah,lgpun dh capai target sy nak full bf smpai umurnyer setaun. trget tu dh sampai,dh cecah setaun sebulan pun..huhuhuh.

Ammar nak berkawan. Myb sbb kt rumah ader spupu2nyer so g mana2 bile nmpk kakak2 @ abg2, peramah betul sampai g tegur bdk2 tu.Siap cuit2 n sengih2. Tapi kalo org nak amik dokong,cepat j lari sambil sengih2. mcm jinak2 burung merpati lak..ekekek...

Ammar sgt cepat mengikut apa yg dier tgk. sy ajar flying kiss sekali j,terus boleh buat. Sy buat gaya marah kt papa dgn tunjuk jari telunjuk sambil goyang2 jari tu masa dlm kete,dier pun ikt baut sambil sengih2 kat papanyer.gelak giler kitorg time tu.

Sgt suker ngan hpon.kalo dh dpt hp trus ltk kt tlinga smbil ckp ooo ooo...myb nak sbut hello kot tp tak terkeluar lg word tu..hehehe...kadang2 remote pun boleh jd hp gk.sy tgh cari hp mainan utk ammar tp tk jumpa2 lg.kalo ader pun tk comei lgsg.cenonet j.tkkan nak kne bli online lak?melampau betul kalo bnder tu pun nak bli online..hahaha...sjak2 blk kg,sy dh tak aktif lgsg ngan brg2 online ni..ntah la,mcm tkder ms nak survey kt website2 yg jd pujaan sy sdkit masa dulu...hahahah

dah pndai pegang pensel@pen. dpt j, terus tnjukkan skill menulis n melukis.hahaha..mural yg sempat ditinggalkan oleh ammar kt pintu kabinet umah abahtoknyer. hahahah...lps dr aritu,kalo dier dpt pen@pensel, saya akan bg kertas. buatlah apepun tk kertas tu,tkder org nak marah yang...ekekeke

sampai cni dululah entry ini..dh berkurun dalam draft,sy ending kt sni ek.lg lama simpan,lg byk cerita.sedangkan entry dah panjang berjela...hahaha...ini gmbr2 terkini our permata hati...





tunjuk skill menulis ek...jgn buat mural kt umah abahtok udah la ye

posing ngan basikal baru ye sayang

naek basikal skjp sgt..pastu kalut nak turun

manja betul anak jantan mama ni...mama n papa syggg ammar...mmmuuaahh