Wednesday, October 20, 2010

report from O&G HRPZ II, KB

hari senin lps,ader appointment ngan gynae HRPZ II, KB. tk pnh2 masuk kt bhgn O&G ni. ms 1st preggy dulu, jumpa pakar gomen kt spital Banting. Maklumlah duk sana kan...heheheh

Ramai gile org kt klinik. Tkjut aku.mcm2 mslh yg aku dgr. ader yg diabetes sampai kene inject sdr tiap2 ari. ader prggy kembar br 24wks tp dh terasa mcm contraction.n ader yg hypertension.. mcm2 lah...huh ngeri2.bersyukur sbb kes aku tidaklah serius tahap gaban pun..huhuhu...

aku mendaftar jam 8.20am, pukul 11.45 baru siap segalanya.giler ramai. tp wpun terpksa lama menunggu d sini, aku tkderlah terasa tension n stress pun sbb boleh tgk staff kerja ngan cepat n tkder mls2 mcm kt klinik desa kok lanas.tiap kali kt KDKL, mmg bisa buat aku hangin seluruh bdn...staff kt O&G aku rs ramai giler, termasuklah jururawat pelatih. dan layanan dorg pun mesra alam.ckp lembut sgt smpai kadang2 aku yg tk dgr. tp ader gk nurse yg terlebih kuat suaranya. especially nurse yg dh veteran la...tp biler dorg terkuat tu,trus j mtk maaf ngn patient.nk tergelak plk aku.agaknyer mmg dh style dier suara kuat kot pastu terbawa2 dlm tugas.kalo tk mntk maaf kang, ader yg wt aduan,dorg lak yg kene kan....mcm2 skrg ni.bukan ckgu j yg ader tekanan deal ngan parents, kakitangan hospital lgiii la tension...tmbh2 kalo kt hospital besar n terpksa deal ngan mcm2 org n mcm2 penyakit ni...hehehe...

lps buat pemeriksaan, alhamdulillah condition bb ok n normal. growth chart pun ok,tk tnjuk simptom terbantut due to last scan kt KDKL. cumernyer bb masih lg kecik. dah nak masuk 32mggu tp berat baru 1.2kg. kalolah terbersalin pramatang, cmnerlah agaknyer nk pegang bb sekecik itu kan?huhuhu..tkleh byg den...doc amik n tell me segala mak nenek information then buat appointment lg 2 mggu untuk tgk perkembangan bb.adakah masih dalam growth track ataupun ader tanda2 keabnormalan.insyaallah bb mama ok...mama sentiasa doakan yg baik2 utk bb.

dsbbkan abih chckup pun dh nak dkt kul 12pm,aku mtk mc dr doc.kalo g keje pun duduk tk smpai 3jam,dh boleh balik. wat habiskan myk kete j kan...hehehe...seb baik doc tk byk songeh.bg j.agaknya dier phm.muka aku pun dh tnjuk tnda2 org dh letih n penat menunggu....ekekeke...

till then...daaaa

3 comments:

zaidani said...

nak tanya, sy mmg plan nak bersalin kat kelate, ingat nak ke HUSM, tp dpt maklumat HUSM xder wad 1st class...

So,tgk2 kt HRPZII ada 1st class, cuma nak tau husband boleh masuk x masa kita bersalin?ker kna attend kursus peneman spt yg diaplikasikan di hospital melaka?

suzie said...

setau sy,sblm bersalin,mmg HUSM tidak sediakan wad 1st class.sume patient dikumpulkan dlm wad yg sama even staff usm skalipun.tp lps bersalin,kiter boleh mtk utk dipindahkan k wad yg lebih selesa.tp dikenakan byran la sbb kt HUSM GL tak laku kalu class yg up skit..heheheh

Kt HRPZII mmg lah ader 1st class tp chances utk masuk kt wad itu sgtlah rendah dsbbkan sentiasa penuh.sy pun tk dpt 1st class.tp dsbbkan tggl 1 mlm sj kt wad,mana2 wad pun tk kisah dh...heheheh

Husband boleh masuk dlm labour room.tk pyh attend kursus papepun...samada ibu @ husband boleh jd peneman.

kakyong said...

suzie,

lama benor kakyong tak singgah sini..
rupanya dah hampir nak bersalin..
kakyong doakan semoga ibu & anak selamat..