Monday, June 29, 2009

kursus lagi

Seminggu tk mengupdate blog!!!

Aku br balik dr berkursus selama 4 hari kt Akademi CaddCam ,Sunway. Aku angkut sekali ngan Ammar g sana. Seb baik adeq iparku ada sama,boleh dier jgkan ammar sepanjang aku kt pusat latihan.Kitorg menginap kt Hotel Summit, USJ.

Selama 4 hari Ammar kt hotel, bdk kecik tu sgtlah behave. Tk meragam lgsg. Duk main ngan makciknyer aja. Tp yg kesian sgt2, kulit Ammar menggelupas dgn teruk. Sedih giler aku tgk. Dari muka smpailah ke lengan2 n kakinyer. Ader yg berdarah2. Tak sabar aku nk menghabiskan kursus n keluar dari hotel cpt2.Nmpknyer Ammar snsitif dgn aircond. Aku dh letak minyak kelapa dara seluruh tubuh pun tk berkesan.

Dsbbkan dah keluar hotel selama 2 hari pun,kulitnyer tk recover jgk,terpksa la bwk Ammar jumpa doktor..Sgt mendukacitakan when the doc said Ammar eczima. Waaaa....ssh nak ubat kalo dh kne penyakit tu... Huhuhu...Frustnyer aku dgr...Doc kasi krim n ubat makan untuk alergi/gatal.Alhamdulillah 2x pakai dah nmpk elok sgt2 dh tp aku kne berpantang la dlm pemakanan aku sdr sbb aku breastfeeding.Bab berpantang mkn la paling ssh nak wt sbb aku ni pantang nmpk makanan...Apala yg msti aku pantangkan?

Rs cam tk berbaloi lak aku attend kursus yg tak best tu then ammar sakit kulit plk. Kalo kursus tu best takpelah jgk.. Bukanlah nak kata ammar kne penyakit sbb aircond tp jd teruk sbb aircond. Sian Ammar..huhuhu. Kalo time kulit kering giler tu,dier asik garu2 muka j sampai berdarah.tp smlm lps ltk krim yg doc kasi tu,dier dh jarang garu2 muka..tdo pun rilek j...mesti sblum ni gatal sgt2 kan?

stop skjp bab ammar, nk citer psl kursus yg aku attend tu.. Kursus yg dimaksudkan ialah Kursus Lukisan Dan Pembuatan Model Animasi.Sbnrnyer kursus tu under PPK n kolej aku ditugaskan untuk menjadi urusetia. Disbbkan itu,pihak CaddCam memberi 1 tempat kosong lg kt KKKL kalo2 ader participant lain yg berminat. N participant lain tu adalah aku. Akulah yg gatal2 nak join kursus ni sbbader kaitan ngan unit animasi dan spatutnnyer menarik lah kan...Tp sgt mendukacitakan apabila penceramah tu tk best. Kitorg attend kursus sbb nak belajar bender baru tp dier ajar skit j then suh kitorg buat sdr. Ader pape,tanyer dier. Kitorg nak belajar gune software,tp dier just bg cd suh install software tu then kene explore sdr. Apa es..baik kitorg explore kt opis,lg syok...Software yg digunakan utk kursus ni adalah software untuk buat animasi Stop Motion. Software yg diperkenalkan kepada kami ader 3 iaiti Animation HD, Stop Motion Pro n Adobe Premiere Element. Sume pun suh kitorg explore sdr. Aku tk amik port lgsg. Keje2 yg dier suh aku buat, sumernyer aku wt sambil lewa j. Minat dah ilang sbb tak puas ati. End produk mmg tkder. Seb baik tk suh buat presentation..hahahah...

Yg jd mcm ni sbb negara kita kekurangan org yg berpengalaman dalam bidang animasi. Yg ader talent best2 pun prefer sumbangkan bakat mereka pada negara2 luar. Org2 yg sudi mengajar bakat2 baru pun tak ramai. Kalo ader pun just tau teori tp tatau cmner nak aplikasikan termasuklah penceramah kursus aku yg tak best tu.. Kepada mereka-mereka yg ader bakat best tu,tolonglah sumbangkan sedikit kemahiran yg anda ada tu kepada bakat2 baru kt negara kita ni. Camnerlah industri animasi ni nak maju kan...huhuhu..harap2nyer aku takkan attend kursus yg tak best gini lg...ekekeke...

Friday, June 19, 2009

Tag..tag..tag

tag ini dari ummi khayra..tatau la tag ni ttg aper tp ku jwb j lah...arini tkder kje sgt sbb br lps kne audit smlm..so ku mencari la keje2 yg boleh meringankan otakku yg serabut ni..ekekeke..


Where is your cell phone?
hotlink di sebelah kiriku n celcom di sebelah kananku..ekekeke

Relationship?
sudah berkahwin and mempunyai satu anak lelaki

Your hair?
Ada... Belum botak lagi..Baru j pendekkan sblum masuk keje aritu...

Work?
kt opis sebagai tenaga pengajar, bile balik rumah jd lah penjaga rumah n org2 serta brg2 di dalam rumah..hehehe...keje yg paling gumbira,melayan Nik Ammar Faris..letih pun ilang..:)

Your sister?
4 sisters...3 kakak n sorg adeq

Your favorite thing?
Errmm...presents from husband.

Your dream last night?
Tiub spectra jd berbonjol2 mcm ular sawa lps telan tikus...hahaha...napelah pam spectra pun leh masuk lam mimpi ni?lawak betul..ekekeke..

Your favorite drink?
Air buah, susu, soya n air masak

Your dream car?
Toyota Harrier...dulu dan kini,kereta nilah yg aku nak..ekekeke

The room you’re in?
Kat opis

Your shoes?
Sandal crocodile...

Your fears?
Bunyi pelik2 time nk tdo...mklumlah tdo berdua ngan ammar j...mcm2 yg timbul lam kepala ni.pling takut kalo bunyi tu sbb org dtg nak mencuri..waaaaaaaaaaa

What do you want to be in 10 years?
WAHM, bekerja boleh jaga anak sendiri.(same j ngan ummi khayra.Sblum ader anak tk pnh terpk pun tp dah ader anak sdr,terasa ms tk mencukupi untuk dier..huhuhu)

Who did you hang out with this weekend?
Weekend ni dah janji ngan adeq ipar n husband nak g jln2 kt kl...tp kalo ammar masih dmm,terpksa kansel planning itu...

What are you not good at?
time management...suker wt keje last minute.huhuhu

Muffin?
Vanilla

One of your wish list items?
3G handphone. Hehehehhehe...Sian husband sbb tkleh tgk ammar..huhuhu..

Where you grew up?
hometown, kelantan

Last thing you did?
basuh corong pam...br lps mengepam..hehehe...

What are you wearing?
baju kurung kaler ijao ...hehehe

What aren’t you wearing?
bikini...( same.. )

Your pet?
takder...tumpang husband boleh...dier ader 1 cat n 3 kittens yg sgt comei..hehehe

Your computer?
takderlah..sedihnyer..ekekeke...gune yg opis punyer j..hp

Your life?
Sangatla happy dan mencabar dgn kehadiran anakanda tersayang

Your mood?
Bercampur2...gumbira nak balik rehat n main ngan ammar n serabut sbb riso kalo2 ammar masih dmm..

Missing?
mmm..tk phm soklan..heheheh

What are you thinking about right now?
Bila la currier nk sampai nih..tk sabar nk tgk ammar main ngan bender tu...hehehe

Your car?
MyVi

Your kitchen?
sgtlah sempit...boleh wt masak j..makan kt depan..ekekeke..

Your summer?
skrg ni rs mcm summer j...pns sgt2..ekekeke...

Your favorite color?
Purple,pink,red,cream,brown

Last time you laughed?
mlm td...arini smpat senyum2 j...kepala dh miong sbb mlm td takleh tdo sgt,ammar dmm..

Last time you cried?
last weekend..sbb takut tgk ammar nangis..huhuhu.

School?
SMK Dato' Ahmad Maher (SMKDAM)

Love?
Parents, husband, son, family n friends..

siap jgk..byk betul soklan..ekekeke

TRIDINE..plz help me.

ader sesapa yg tau ak ubat tridine tu untuk ape?mlm td Ammar dmm dan selesema. aku dh bg ubat dmm utk dier tp tkder ubat selesema. Dlm peti ais ader ubat dier. namanyer tridine tp aku tk pasti ubat tu utk ape sbb tkder tulis ubat ape...huhuhu..

kalo tridine tu bukan ubat selesema,kne bwk p jumpa doktor jgklah c kecik tu...

mlm td panas sgt badan dier. Tkjut aku bile pgang jari2 dier time nak menyusukan dier mlm td. Pns sgt2. Ku kejutkan husband suh basahkan tuala tuk tuam kepala dier...Seb baik pagi ni Ammar dk ok. Tak jd ku cuti arini...

Kalo arini dmm Ammar tk baik lg,terpksa kansel sume program weekend ni...Tk pyh g memana,duk umah j lah ..itu yg terbaik...huhuhu

Wednesday, June 17, 2009

Ammar yg leka tgk tv

Ini lg satu sikap Ammar yg mengikut sikap mamanyer...Ammar sgt suke tgk tv.. Dier leh tgk tv tu sejam tk menangis.Aku boleh buat keje rumah bile aku bg dier tgk tv...ekekeke..



video

Tag Google...google...google

~ Google..google..google.. ~ Okey.. Tag ini dari Ninie Lama sudah ini tag dalam simpanan ku. Baru sempat aku buat. Ninie dah ubah syaratnyer tp aku tnak gune syarat dier tu..tk menarik lgsg..wakaka...
Use Google image to find the answer to the questions below as rules. Choose images and after that Tag 7 people.

1. wish
I wish to be like this for the whole day...Ceria n colourful..


2. The City I was born in....
Bukan ku lahir kt cni tp ini mercu tanda kota bharu...tkder tmpat lain yg ader pintu gerbang bsr n ader Al-quran bsr kat atsnyer melainkan kt KB..hehehe

3.The City I Was Working In....
Tak pasti la ni gmbar jugra kt mana ni..tp i skrg duk jugra banting, selangor..ekekeke...
4.A Place I'd Like To Travel

dari dulu sampai lani,inilah tmpt yg teringin sgt2 nak g...ngaknyer sa mpai bile2 pun takkan sampai..kalo dpt adiah percutian k sana kot br leh sampai..hahaha....nk pg sane sbb influence novel2 cinta yg romantik...kt sni kan terkenal ngan simbol kota romantik?ekekeke...


5.A Favourite House?
Cantik kan ini rumah?Bile la agaknyer leh dpt umah yg ader swimming pool...ekekeke...

6.A Favourite Animal?



Aku sgt sukerkan ikan mas. Penah bli berbelas ekor ikan mas n bela dlm balang kaca yg bsr..tp ikan ni sgt ssh nak di jg. So cubaan belaan ku tk berjaya slps 13 ekor ikan ku mati sekor demi sekor..ekeke...skrg husband bela ikan kap..ok jgk la sbb kaler mas jgk..ekekeke..

Monday, June 15, 2009

weekend with Ammar

This is the 1st time aku menghabiskan weekend berdua ngan putera tercinta. Igtkan akan kebosanan sbb takder teman. tp rupernyer tidak. Dari pg aku bukak mata sampaila ke malam, masa ku penuh terisi. Mandikan AMMAR,siapkan dier,feeding dier,tdokan dier,sembang2 ngan dier...Time dier tdo,aku plk berhempas pulas siapkan kerja2 aku yg tertangguh. Kemas rumah yg dah seminggu tk berkemas pape. Dah mcm tongkang pecah. Tu baru anak sorg,rumah dah tak terurus.. Betul2 mama Ammar....ekekeke...Time dier tdo gk,aku bleh masak,basuh kain,sidai kain,lipat kain..Owh betul2 macam org yg dh ader keluaga..hahaha...Br terasa k ek?Sblum ader anak,kalo aku tk g memana n hubby plk tk balik,aku lebih suke lepak2 dpn tv sambil terbongkang.Tp skrg dh tk terbuat sumer tu. Ader j kerje yg terlintas kt hati ni nak buat. Br siap2 sume keje,dah kne mandikan Ammar balik sbb dh petang..Sgt terisi masa ku...


Ammar pun sgt baik. Tau2 j dier mama dier ni byk kje,elok j dier tdo ngan tenang. Puas tdo,dier tgk tv. Puas dier tgk tv,dier tdo..waaahh..rindunya sama dier.. rs nak balik tgk dier skrg jgk.. huhuhu...


Mlm td aku bg dier main ngan toys yg opismate ku kasi.(Salmi). Elok j dier main. Beriya dier nak amik mainan tu. Dah penat aku tayang mainan tu dpn dier,aku ltkla k bwh n pg dpn dier sambil2 pnggil nama dier. Tp tatau plk yg dier akan terperanjat ngan tindakan aku tu. terus dier cemik muka n menangis ngan kuat. Terkejut aku. Terus ku angkat n dukung,peluk n usap2 belakang dier sambil ku bacakan ayat Al-Kursi byk2 kali.Mmg sgt cuak sbb aku tk pnh tgk dier nangis cenggitu sekali. Menangis sampai terisak2 sampai kuar air mata.Dgn aku skali menangis. Kuat sgt k suara aku ms pnggil dier? Bile keadaan dah tenang, sambil bg dier nyonyot,aku kol mama. Ngan suara terketar2,aku bgtau mama. puas ku tahan suara tak kasi mama tau yg aku tgh nangis sama.Huhuhu.. sgt haru la mama Ammar ni..aku tkut kalo2 dier dmm sbb terkjut j. Mama ckp dier terkejut sgt sbb dier leka tgk toys tu sambil dgr muzik.So bile aku plk yg ader dpn mata dier,itu yg dier tkjut sgt tu.mtk2 la takder pape ngan anak mama..Huhuhu..tdo mlm td,aku tgk dier ok j.alhamdulillah....

Ni video ammar yg tgh leka mandang toys barunyer..

video

Ku selalu berdoa agar anakku dilindungi dari perkara-perkara yg tidak diingini. Agar anakku akan membesar menjadi anak yg soleh,yg menyejukkan perutku mengandungkannya selama 9 bulan.Mama syg Ammar sgt2...huhuhu..

Wednesday, June 10, 2009

Ammar at opis

aku terpksa bwk Ammar dtg opis arini sbb bbsitter cuti,ada personal problem.mtk2 la everything ok.naseb baik student sumer dh takder.dorg dh stat cuti sem.igtkan aku nk amik cuti,tp bile pk balik syg lak cuti yg ader tu sb nnti byk lg nak cuti. lg baik aku amik cuti time papa ammar dtg kan..leh spend time sama2. bukan selalu pun dpt duk 1 family..sadisbetul..ekekeke.. so last decision,aku tk cuti la arini..ammar pun terpksa bekerja gak..hehehe..

time aku post entry ni,aku belum bwk ammar lg. aku mtk tolong bb sitter siapkan ammar dlu. tk sampai ati aku nk mandikan dier awal pg. kul 9++ nanti,br g amik dier n bwk pi klinik. sepatutnyer appointment ari isnin lepas,tp aku silap tgk tarikh.. terlewat 2 ari la bwk dier..ekekeke..apa la mama ammar ni,br 3 bulan usia ammar,mama dh luper tarikh appointment. hahahaaa...

nnti aku update lg citer ammar kt opis ye...nk g amik dier dlu..daaaa

Monday, June 8, 2009

last weekend

last weekend husband mai kl.aku pun amik cuti ari jumaat sbb tnak ulang alik ke putrajaya.kalo dlu sorg2 tkpelah asik travel pun.skrg dh ader c kecik,sian plak dier asik terlompat2 dlm kete. nak tdo pun tak snang kan Ammar?hehehe..

husband dtg kalini,tk blik banting lgsg. kitorg menumpang j rumah adek bradek aku. skjp duk umah kngah,skjp duk umah amalina. Dk umah Amalina macam umah sdr sb tuan rumanyer tkder. dorg balik kb. Cikgu kan,kalo musim cuti sekolah gini,msti terus balik kg.ekeke..
Husband dtg kalini,tk lpskan peluang g KL. Aku borong bj raya. igt nak bli 2 pasang j,alih2 terbeli berpasang2. Raya sakan la mama Ammar kali ni.ekekek....tp jgn kain j byk,sampai ari ry,sepasang j yg siap.maklumla jd menantu tukang jahit, risiko untuk bj tk siap tinggi sgt2...hahaha...kali ni turn mama ammar yg soping. Ammar n papa jd tukang tgk n mengekor j. hehehe..Lps siap bli2 kain, singgah Butik Ariani. Mcm berkenan plk ngan jenis tudung gitu. sblm ni asik pakai tudung kain bawal j. Tp tgk org pakai tudung ariani tu,hati mcm teringin la plk. Tp kitorg just pg tgk2 j. Igt nak amik gak selai 2,tp lenkali la. Nnti nak bwk adik ipar aku pg sana jgk,tk pasal2 bli lagi. So skali turun nnti j lah. Husband pun mcm ok j ble aku ckp nk try pakai tudung gitu. Sblm ni dier ko. Myb ms aku acah2 pakai kat kedai tu, nmpk cntik kot... wakakakak...perasan la plk mama Ammar ni..hahaha...

Lps soping2, kitorg celebrate anniversary yg dah tertunggak 4 ari. tahun ni aku request nak mkn western food. Mula2 tu merengek2 kat husband suh bwk pi Vic St. Tp ekonomi tk mengizinkan la plk. Last2 mkn kt Stable Steak kt Kg Baru j. ekekeke... tk kisah la,jnji boleh celebrate ber3. hehehe.. Kt sini la aku belajar bf Ammar in public. Susu yg aku bwk tk ckup. Ammar dh habiskan dulu. So terpksa la bkk bekal yg 1 ni.hehehe.. Serba salah aku nak bkk tp husband ckp wt selamba j. Biaserla tu ibu bf bby. Ngan muka yg tertunduk n merah padam, aku bkk jgk. Ms waiter dtg hantar order, aku tak angkat muka lgsg. Aku tgk j muka Ammar yg tgh hisap ngan berseleranyer..hehehe..Sronoknyer jd bby. Tk pyh pk pape. Lapar,mnum susu. Ngantuk,tdo...


Husband punyer


Aku punyer


Mama ammar tgh buat aper tu?ekekeke....

Muka yg kepenatan tp senyum j sbb hati tgh bahagia..hehehe


Aii..Gembiranya bang???


Dia yang membahagiakan n melengkapkan aku sebagai seorang wanita dan isteri dengan menjadikan aku sebagai ibunya..

Dah ader bby ni, tk merasa dh dinner yg tenang n romantik ngan husband. Br j masuk 1 suap,Ammar dh merengek2. Dier tk mo duk lam strollernyer. nak beriba j. Aiseh..So husband mkn dlu,aku pegang dier. Sian tgk husband mkn cpt2. Tk sempat kunyah betul2,dh telan. Aku suh mkn pelan2,katanye kesiankan aku yg dah lapar giler. Lps dier mkn,turn aku la plk. syok j aku nikmati makanan aku tu... Sambil agah2 Ammar (yg duk sblh aku) yg tk brenti sengih atas riba papanyer. Walaupun tk romantik tp bahagianyer lg terasa. Lg bermakna. Betullkan kwn2?hehehe...

Dalam gembira n bahagia, adaer gak peristiwa yg sedih. Sedih sgt2 bile 17oz susuku terpaksa dibuang. ceritanyer begini. Ari jumaat lps,aku n family lepak2 rumah Kngah kt Semenyih. Mlm tu anak buahku mkn eskrim kul 1am. Tp dier ttup pintu ais tak rapat. Time tu sume org dh tdo. so tkder org yg rajin nk mengecek rapat k tak rapat. Esok pagi br Kngah perasan. Dah bising2 gitu,br aku teringat frozen ebm ku..Argghhh tidakkkk....trus aku tergesa2 pg dpur n frsut giler aku tgk susu dah cair. Ader gk yg masih beku tp tk byk. Ader dlm 2,3 plastik j. Uhuk uhuk. Kbtulan aritu nk kuar g berjalan2 umah cousin husband. Terpksa bwk sume susu jgk sbb aritu last day kt umah kngah. Sampai j umah Amalina,ku tgk sume susu dah cair. Yg 2,3 yg masih beku td tu pun mencair gak. So aritu spnjng ari tpksa la bg ammar mnum ebm. Dari membazir baik bg dier mnum. Tp bygkanlah sampai berbelas plastik,maunyer nak habih dlm ms sehari. Mlm2 buta pun ku suruh husband bgn rendam susu kasi Ammar. Nak meminimumkan jumlah susu yg bakal dibazirkan. Ku pujuk hati,ku katakan pd diri sendiri yg susu tu bukan rezeki Ammar..Redha j lah....huhuhu..

Wednesday, June 3, 2009

Tag by ummi khayra

Ini hutang tag dari ummi khayra..aku tau dh lama utang ni tertangguh...tp layan j lah..hahaha

1. Anda sudah mempunyai berapa orang anak & nyatakan Girl or Boy?
Baru sorang. My little one is a boy...:)

2. Bila perancangan anda untuk menambah anak?:: planning??
Mmmm..ikut perancangan mama ammar,cukup umur ammar 2 tahun,br nak preggy. tp papa ammar nak cpt.hahaha...tgk rzk lah...:D

3. Nyatakan nama anak anda & ape makna nama anak anda dalam islam?
Nama putera ku : Nik Ammar Faris Bin Nik Mohd Hafidz.
Maknanya : Ammar = yg beriman. Faris = yg warak


4. Siapakah yang memberikan nama anak anda?
Mestilah diriku. Byk gk nama yg di short listkan. Dlm byk2 tu, tggl 2 j then Kak long request nama yg ni. Akhrnya husband setuju ngan nama Nik Ammar Faris. Decision ni pun di ambil sehari sebelum daftar namanyer ..hehehe

5. Dari mana tercetus idea memberikan nama anak anda?Idea?
Byk sbrnyer nama yg aku suke. Igt nak ltk Ziyyad tp husband tak mo. dier nak nama yg simple2 j. N tanak eja pelik2..hehehe .Aku berbelah bahagi nak ltk Nik Ammar Faris @ Nik Adib Faris. Last2 Kaklong yg suh ltk Ammar. Sbb sblum ni aku yg ltk nama anak dier,so turn akula plk terima cadangannya..hehehe...

6. Sekiranya anda dikurniakan seorang lagi cahaya mata...apakah nama yang akan anda beri?InsyaAllah.. Kalau dpt lg, aku nk realisasikan nama yg aku pilih sblum ni. klo baby gurl, nak ada nama Damia n kalo bby boy lg,nak ltk Adib la. tu pun kalotk jmpa nama lain la..hehehe

7. Berapa perancangan anak yang anda mahu & nyatakan berapa girl & berapa boy?
4 Orang. 2Boys, 2 Girls.

8. Bagi yang sudah mempunyai anak lebih dari seorang...nyatakan . berapa jarak beza umur anak anda?
tak berkenaan.hehehe

9. Untuk kelahiran anak anda yang akan datang....anda nak girl @ boy?nyatakan sebabnyer?
kalo boleh nak gurl la plk..br ngam dpt sepasang tp husband nak boy lg..hehehe

10. Ape ciri2 persamaan anda & anak Anda?:: ciri?
mmm....rupe tkder lgsg..tp prangai suke tdo tu ader ..hahaha.lg 1,nmpk mcm baran..tnak la bby ikut baranku ni..huhuhu

11. Upload gambar anak anda untuk tontotan semua rakan blogger.



Gmbr ni adeq aku yg tangkap ms aku tgh berkursus kat IAB. Katanya nak ilangkan rindu aku sbb takleh tgk ammar senyum live. tgk dlm gmbr pun jadilah..hehehe..

Tuesday, June 2, 2009

Happy 2nd Anniversary to Me n Abang

Dah 2 tahun ku bergelar isteri rupenyer...
Doakan semoga hubungan ini berkekalan sehingga k akhir nyawa kami. Bless with our children.. Aminnn...
Sedikit stori about Ammar.. Semalam 1st day ltk rumah bb sitter. Alhamdulilah setakat ni sume ok. Ammar sgt behave. Sampaikan bb sitter tanyer aku, Ammar ni mmg tk nangis k sbb duk umah dier tk dgr nangis pun..ekekek...Anak mama mmg dgr kata mama. Mama tak kasi nangis2 umah org, dier ikut..hahahaha..
Post kali ni sgt pendek n ringkas sbb aku tersgt bz..Kdg2 nmpk mcm buat2 bz..wakakaka...