Thursday, December 23, 2010

N.I.K A.M.N.I Q.A.L.E.E.S.Y.A.H

yes..akhirnya bb gurl mama dah keluar selepas sehari dari tarikh due...

My newborn bb gurl's name is Nik Amni Qaleesyah yg memberi maksud Ketenanganku, Yg suci murni..Bersyukur padaMu Ya Allah kerna menganugerahkan permata yg tidak ternilai ini kepada mama dan papa...Sekali lagi aku diberi peluang melahirkan permata cinta antara aku dan suami...Terima kasih Tuhan..

Pengalaman melahirkan 2 org anak, Ammar dan Amni sgt2 berbeza. Bersalinkan Ammar, aku rasakan sakit yg teramat.maklumlah proses meneran memakan masa 45 min,segala tenaga dikerahkan untuk melahirkan anak nan sorg.wpun masa sakit tu tk lama,tp kesukaran untuk meneran tu sgtlah aku rskan.tp lahirkan amni,segala2nya berlaku ngan pantas sekali. sakit kontraksi n sakit meneran sgt cepat.pukul 430++ am aku mula rasa sakit..pukul 500++ am kejutkan suami...dengar j azan subuh,terus kerjakan solat n mandi.

Pukul 715am, berbekalkan sebiji telur separuh masak, milo separuh cawan, kurma 3 biji dan beberapa teguk air zam2,aku melangkah k hospital dengan lafaz dan selawat byk2...ku mohon maaf pada mama dan mtk mama doakan yg terbaik utk kami berdua....

Pukl 830am, doc masih belum cek bukaan jalan bb,tp aku dh takleh tahan sgt2 dh..ku pggil nurse n bgtau dorg yg aku dh rasa nak meneran..kelam kelibut la dorg sumer sbb tkder apa2 persediaan.mesin CTG pun belum psg lg...trus doc dtg n cek bukaan.tkjut doc sbb dh almost full.cpt2 dorg sorognkan aku k blik bersalin.oksigen k,drip k,CTG k,sume pun tk smpt dipasangkan.masuk j labor room,aku terus push..2 kali push, Amni berjaya dilahirkan tepat jam 8.56am..alhamdulillah..

papa amni?Hmmm...lps htr aku k hospital,dier igtkan proses tu lmbt mcm nk bersalinkan ammar, dipecutnye kereta balik rumah dgn alasan nak mandi...tgh bekfes kakak aku kol bgtau dier aku dh nak bersalin..pecut la dier g hospital balik.dan2 j dier masuk labor room,amni ditarik keluar...smpai j k sisi aku,trus ku mtk papa amni snap gmbr amni yg fresh tu...eekkkeke...alhamdulillah,sumernyer berlaku ngan pantas dan selamat..bersykur padaMu Ya Allah...

Fresh from oven...Syukur padamu Tuhan..

Buah hati penyeri kasih, Nik Amni Qaleesyah

Buah hati pengarang jantung, Nik Ammar Faris

Ya Allah, semoga dengan kehadiran insan2 comei ini membahagiakan lg kehidupan kami suami isteri...amiinn...

5 comments:

Anonymous said...

tahniah suzie for ur new baby girl...

mRs FaR_eAsT said...

congrats suzie.aku ingat ko blm bersalin.26 minit je ko amik masa nk kuarkan amni...fuh...mcm senang je kan...?alhamdulillah semua urusan dipermudahkan ALLAH.take care n selamat berpantang ye

Anonymous said...

woiii..comeinya mek esyah...semoga sentiasa memberi ketenangan pada mama....

mamaAliff @ salmi said...

bestnya mudah bsalin..moga aku leh ikut jejak ko plak pasni bsalin normal ek suzi..:)

Bonda Humaira & Uzair said...

suzi, bb boy mmg sakit lebih sket dr girl la yang..akak dah merasa lahirkan muaz.. husna n sarah sakit la juga, mana de bersalin tak sakit lgsung..tp sakit yg ke3 ni..subhanallah! apapun, alhamdulillah la senang push la jugak cam kakak2 dorg.. :)