Tuesday, November 23, 2010

dah sampai waktunyer

My prgnancy dah masuk mggu k 36++..dah sampai masa org kata.berdebar2 giler.kwn2 duk usik2 ckp mcm 1st time experience lak aku nyer reaksi..huhuhu...kalo 1st time experience aku tkdaklah takut cenggini sgt sbb tatau camner rsnyer sakit n seksa bersalin.masa bersalin dulu mmg tawakal j,selalu anggap remeh sbb tatau n takleh bygkan cmner rsnyer org nak bersalin ni.tp dah lalui sume proses tu,aku jd takut sgt2..semoga dipermudahkan segala urusan olehNya...kalo boleh aku tanak rs sakit bersalin...boleh tak?hahahah....

Keadaan aku?Walaupun br masuk 36 mggu tp aku rs mcm dh hampir 40mggu.Jln dh senget benget.kalo boleh tanak jalan lgsg.sakit kt celah kengkang..smlm g chckup nurse ckp bb dh kt bwh sgt dh..nk pegang kepala bb pun dh tk leh.no wonder la aku rs sakit sgt.myb sbb prgnnt kalini aku ader ammar so byk kje la skit.nak melayan karenah dier n nak berdokong bdk yg hampir 10kg tu lg...huhuhu..plk tu terpksa drive hampir 60km sehari dgn jalan jamnyer.sbb tu lah tk larat nak bwk bdn.

dah dkt2 nak bersalin ni,bb makin aktif.tk benti bergerak.gerak skit2 sronok gk tp bile bb dh terlebh sronok,terasa skit giler..tiap kali perut benjol2,tatau la apa yg berbenjol tu,samada siku,kaki ataupun bontot,aku mesti usap2 kt bhgn tu.skjpan benjol tu akan tenggelam masuk ke dalam.pastu mesti timbul kt tmpt lain plk...hahahah..dlm perut dh reti main nyorok2 ye nak. kdg2 aku amik tgn opismate takpun adeq ipar n ltk kt tmpt yg berbenjol2 tu,dorg gelak j..heheheh...ikutkan hati rs mcm nak amik cuti awl j.tp kalo cuti skrg terlampau awl la plk.kje byk lg yg blum siap ni...takkan nak tggl kje2 kt opis ni cenggini j.kang ader member opis aku yg nyumpah seranah aku time berpantang plk..ekekeke..

selain bdn yg tak larat,jiwa lara n pkran pun tak tenang.aku ader terbaca kalo ibu2 yg prgnnt n sentiasa dalam keadaan stress, ader potensi bersalin awal n bb pra-matang.huhuhu.. jauhkanlah..alhamdulillah bb dh lepas tempoh pra-matang tu..sentiasa igtkan diri ini agar tidak tension n stress terlebih sgt tp apa nak buat... org kata time prggy camni emosi tk stabil..snsitip n over reaction..huhuhu...

nurse bg peringatan mtk aku sediakan brg2 keperluan bb n keperluan utk masuk spital.br aku teringat yg brg2 tu sume blum disediakan.kalo dulu msuk j 28 mggu,beg dh sedia dlm kete in case terberanak tk ckup bulan.tp skrg?bukan aku terluper.brg2 bb yg baru n yg lama dah siap basuh tp blum berlipat n elok lg duk dlm bakul kain.beg nak bwk g spital pun takdak lg.igt nak gune beg yg sedia ader j tp tkdak la plk..sume beg besar gabak...beg time ammar dulu dh koyak rabak..huhuhu..n baru teringat jgk barut n bedung bb blum berjhit..waaaa...beria aku bli kain tu awl2 ,tp bile tnyer mentua blum berjht rupernyer.katanya nk stat jht lps ry haji br2 ni..mlm td kol hubby n mtk dier igtkan mak ttg barut,bedung,cadar,n bantal bb yg blum berjht tu...huhuhu... kalo tk sempat jht jwbnyer bb kuar dr labour room pakai brg2 lama la...mlm ni igt nak g umah mentua la,nak igtkan mak suh jht cpt2 skit...ekekeke

selain dr brg2 keperluan masuk wad, set bersalin pun aku tk bli lg.kalini igt nak sediakan sblm bersalin.nak gune set yg dulu gak,keluaran NR.so far aku berpuas hati ngan produk NR ni.kalo ikt pengalaman dulu,hubby bli ble dah masuk 4 hari bersalin.Aderlah brg2 yg tk smpat gune mcm ubat cuci tu sbb mama dh bli ubat dr sensei.kalini nak bli awal,biar berbaloi kluar duet byk n produk hbs digunakan.ekekeke...

lg 1 perkara yg menggusarkan aku,rumah sewa yg aku nk pindah tu blum dipulangkan kunci rumah oleh penghuni sblm ni.aku plan time aku masih larat lg nih,nk kemas rumah tu la..nk bwk brg2 naik rumah tu.dlm bilik aku skrg ni dh terlebih muatan dh aku rs.ngan bb cotnyer.kalo mcm ni keadaan berpantang nnti mmg tk gune bb cot la bb aku.dlm tu penuh ngan brg2 aku,brg2 bb n brg2 ammar.papa n ammar pun kene tdo luar agaknyer..ekekeke..kalo aku leh masuk rumah sewa tu awl,boleh la aku berpantang kt rumah aku sdr..ala,bukan jauh pun jrak rumah tu ngan rumah org tua.sekangkang kera j.so mama leh dtg rumah aku bile2 masa.ammar pun aku leh transfer k rumah mama tuk siang hari...ekekekek...bagus tak niat aku nk berpantang kt rumah sdr?berdikari beb...hahahahah..tp kalo org tu tk pulangkan kunci rumah, jwbnyer berpantang kt rumah org tua la...semoga segalanya berjalan lancar n dijauhkan aku dr dendam n amarah yg over limit.aku tanak gile meroyan wei...huhuhu...

hubby takdak skrg ni.kne g Singapore lg.ari Jumaat ni balik...aku berdoa sgt2 time aku bersalin nnti,hubby berada di sisi seperti aku bersalinkan ammar dulu. Walaupun tk byk membantu tp sekurang2nya aku tau org yg plng menyayangi aku sentiasa menyokong aku n sentiasa di sampingku.kalo jd pape pun pada diriku, org pertama yg mengiringiku adalah dia suamiku...(seb baik hubby bukan pembaca blogku,kalo tak,malu sendiri la aku..hahaha)..Dulu ms bersalinkan ammar,hubby dlm perjalanan dr KL-KB. seb baik sempat masuk labour room sblm smpat aku meneran.kalini apala naseb kami plk ye....huhuhu

4 comments:

mRs FaR_eAsT said...

selamat berjuang suzie

suzie said...

tq taqie..riso n seram la weh..ekekeke

iswatie "colours of life" said...

cepat weih prepare beg...apa2 good luck weih..pushhhhhhhhhhhhhh

suzie said...

weekend ni la aku kemas..tk sempat lg nak g umah mentua amik segala mak nenek brg tu..ekekek...