Monday, November 2, 2009

cubaan memasak...

sejak dua menjak ni aku suker sgt cuber2 rspi baru yg tk pnh aku buat tapi aku suker mkn..ekekeke..

sblum ni aku try buat bake macaroni cheese...crik2 rspi2 yg terasa sdp kt intenet.bkk mana-mana blog yg ader rspi tu,aku compare n tgk bhn2 yg digunakan.aku msk macaroni kt umah klong sbb ramai org yg boleh mkn.kalo msk kt umah sdr,gerenti tk hbs,maklumlah yg ader aku n ammar j.N of course la yg mknnyer aku sorg jerk.kebetulan kt umah klong time tu abang sekeluarga dtg.bolehla jamu dorg skali.Hasilnyer?bukan nak puji mskkan sdr,tp i likkkeeeee it...sgt sodap weh....ekekeke..abang n his wife pun puji sdp...hahahah....

semalam aku,husband n ammar berhari minggu di rumah adeq kt tmn melawati. Duk rumah dier aku sgt suke msk2 sbb mesti takkan membazir.Adeq iparku pemakan orgnyer.kalo kne ngan selera dier,msti akan dibalun habis2..ekekeke....ari jumaat lepas,tekak aku ni terasa nak mkn kari la plk.plan asal nak wt kari ayam j kt rumah sdr.nak mkn ngan hubby j.tapi husband plk ckp kiter wt kari kepala ikan la.aiseh..mana nak crik kepala ikan kt banting ni.nak pi market,pg2 j bukak.so husband suh kol adeq n mtk dier belikan kepala ikan kt psr mlm umahnyer.lucky us,sbb mmg ader jual kepala ikan kt psr mlm 2.so for lunch aku msk kari kepala ikan.aku tk pnh msk kari sblum ni weh.even kari ayam sekalipun...hahahaha....terkejut adeq aku bile aku ckp aku tatau cmner nak msk..adeq ipar aku ckp,kalo tak reti,wt msk merah j la ikan tu sbb ikan mahal,jgn membazir..hahaha..tp aku sejukkan ati dorg ckp nak belajar ngan mama ikut tepon j.mana boleh kansel.aku terbayang2 dh rupe kari tu so kne msk jgk...

kol mama n tanyer resepi dari awal smpai k akhir.aku cube msk sedaya upayaku..cewaahhh...n hasilnya?waaaa...aku bangga beb...sdp jgk..sampai menjilat jari..tk membazir beli ikan mahal...wakakaka....adeq ipar siap mkn bertambah2 lg tu. kami b3 j tk boleh bertambah dh sbb nasi tk ckupp.ekekekeke....padan muka kami.msk lagi nasik skit....kuangkuangkuang.....husband ckp leh challenge kari kedai mamak dh kari aku tu..walaupun aku tau dier just nak amik ati,aku ttp bangga...hahahaha

disbbkan dah 2x aku try msk bnde br n aku rs sgt sdp,nanti2 aku nak belajar msk bender lain plk...hahahaha...apa lg yg boleh aku msk ek?mmm...kne tggu husband dtg dlu la kalo nk msk pun.br berbaloi mkn b2 dr mkn sorg2..huhuhuh...

sikit cerita psl ammar....ammar dh baik dr batuk n selesemanya.aku bg dier mkn ubat selama 2 ari.tu pun tk ikut preskripsi yg betul.doc suh mkn 3x sari,aku bg 2x j.mkn 2 ari batuk dh ilang,aku stop sume jenis ubat.aku makin pantau mknan2 yg masuk dlm mulut ammar.bnder2 bergoreng mmg aku tk bg mkn lgsg.husband nak suap nugget pun aku lrg.ckuplah batuk yg teruk dlu tu.tak snggup dgr lg dh..biarlah org nak kata aku cerewet skalipun.yg menanggung seksa aku n ammar jgk..huhuhu...

3 comments:

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

jgn cube2 aje..kene masak selalu..nti baru masakan ko tu maintain sedapnye...

stakat kari kepala ikan tu...pejam mate je beb...hehehehehe

baruJdMakBdk said...

assalamualaikum...

maaf la saya nak tanya sket... nape kamu xnak bagi anak makan ubt ek? saya tanya sebab saya pun ada bb gak... so bila tgk kamu macam xbape gemar bg ank mkn ubt saya pun macam riso plak nak bg anak saya mkn ubat...

norsuzila said...

mummy miqhael--->kalo ader org nk mkn,aku mmg selalu msk pun.kalo duk sorg2,mmg tak msk la..tk smpat nk potong bwng,ammar dh nangis..hehehe..

kari 2 sbb tak pnh buat b4 this.bile dh tau,mmg lah snang j...

barujdmakbdk--->saya bukan tak bg anak mkn ubat lgsg.kalo dmm,sy bg j ubt dmm tp seboleh2nya tanak ks ubat batuk n selesema sbb ubat tu tak ssuai utk bb bwh 2taun.kalo ikutkan,mmg takder ubt utk bb bwh 2 thn.kalo g kt klinik gomen,doc mmg tak ks ubt kat bb.katanya bb akan baik sdr.cume ms yg diambil utk baik tu lama skit la.

knpa ubt batuk n selesema tak baik utk bb?sbb kandungan bhn2 cmpuran dlm ubat tu byk sgt.kalo nk tau lebih lnjut lg,bkk website ni... http://www.susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=5163&forum=2