Tuesday, October 27, 2009

sian ammar

sian anak bujangku. Batuk n selesemanya tak baik2 lg. dah 10 ari batuk. Smlm lps balik kerja,terusku bwk ammar g klinik.igtkan tanak bwk jumpa doc sbb tnak kasi ammar mkn ubat batuk n selesema tp dh lama sgt dier batuk.kalo siang ari jrg2 j dgr dier batuk tp kalo mlm,boleh wt aku menangis sbb aku terasa mcm sakit sgt tekaknya time batuk tu..tiap2 mlm muntah lendir. dah muntah bagai,barulah dier boleh tdo ngan lena.kadang2 kul 2,kadang2 kul 5 dier terbangun n nangis2 sbb tk selesa...untuk menghilangkan rs ketidakselesaannya tu,aku ltk myk mestika kt dada,tekak n bhgn belakang. bile dh muntah n terasa myk tu,brulah ammar dpt tdo ngan selesa.

doc cek,katanya anak tekak ammar dh membengkak n ader lendir kt dadanya. doc tanyer napa lmbt sgt bwk ammar jumpa doc.aku ckplah sbb aku nk elakkan ammar dr mkn ubat batuk n selesema.katanya lg mmglah ubat tu tk baik baek utk bby tp boleh dimakan.doc kasi antibiotik,ubat cairkan kahak dan ubat batuk serta selesema. sampai j rumah,aku terus suapkan ubat tu...dalam hati tuhan j yg tau betapa berat hatiku nk bg ammar mkn ubat tu..huhuhu.selama 7 bulan aku bertahan dr memberi ammar mkn ubat selain dr ubat dmm.

huh...nak menyuap ubat bukan main siksa.masuk sikit,nangis yg lebeh. kalo dier dh stat menangis tu,habis disemburnya ubat. byk yg kuar dr yg masuk..mulut aku pun bising la sbb tk pndai nak handle c tecik itu..huhuhu....makan la ubat anak oii..nnti nak baik..

sekali makan,masih tidak berhasil.ammar masih lg batuk ngan kuat tgh2 mlm buta.tak sanggup aku dgr bunyi batuk dier tu.aku mmg betul2 sedeh.rs nak peluk dier kuat2 sampai batuk tu ilang...huhuhuhu...harap2nya batuk tak mengganggu tdo ammar lg mlm nnti..huhuhuh

8 comments:

Nik said...

untuk selsema tasneem, aku amalkan bagi madu sikit campur dlm susu skali seharai. Kurang la sikit batuk & selsema. Tapi yg paling effective stakat ni, Tasneem makan ubat shaklee yg khas utk selsema, nenek dia bagi. Makan je ubat tu 1/3 tube (campur dlm susu yg sikit), terus keluar segala lendir & hingus & terus baik sampai sekarang. Madu pun dah tak payah dah lagi

norsuzila said...

madu tak berani nk bg sbb tak elok utk bby below 1yr..tp dh ramai yg aku jumpa suh bg madu...tgh berpk2 jgk nak ks madu ni...di mana boleh ku cari madu asli?huhuhu...ubt shaklee tu tk pnh dgr lak..

Nik said...

madu tu, ada baby yang tak sesuai sbb alergik. Biasa madu tu akan buat badan kita panas. So kalau baby dah mmg badan panas, tak payah lah bagi madu. cari ubat lain.

Ubat Shaklee tu baru je kuar masa bising pasal H1N1 tu. Rasanya sekotak mahal. Tok Ki Tasneem bagi 2 paket je kat tasneem, tu pun tak abes makan, dah sihat. Nama ubat shaklee tu Nutriferon Granules. Tapi sebenarnya tu bukan ubat, cuma supplement jer. Tapi mung tau lah, barang shaklee ni mmg bagus. Sbb tu mahal. Aku pun dpt free ehsan mertua jer... try la cari kat kedai

Nik said...

try gi sini: http://myshakleestore.blogspot.com/

tanya dia pasal nutriferon tu. kot2 boleh dapat sample dgn harga murah

Mimie Fazira said...

hai suzie. cuba you sapu vicks yg untuk kanak2. tutp die kale pink, bau wangi mcm strawberry, keluaran 21st century. bagus. melyssa & danial memang i guna vicks ni. guardian & watson ade jual. ammar BF kan, so you yg minum madu. bukan direct bg dekat ammar. insyallah berkesan.

norsuzila said...

nik--->nnti aku try carik..boleh ek kasi kt bby ubat shaklee tu?kalo aku nk beli pun,kene bli online la..kt banting ni mmg tatau nak cr ktner..n boleh k kalo beli paket2?

mimie--->tq for the suggestion.dlu2 mmg suzie ader ks vicks kat bby.tp bile tau vicks tu bdk above 2 yrs br boleh bg,trus stop.n i tatau ader vicks for bb.mmm..nnti kne cr jgk la nih..tq again

UmmiKhayra said...

Lor.. siannya ammar tak baik-baik lagi batuk dia.. Zie, jangan tunggu lama-lama, nanti takut kene bronkitis lak.. Dah satu keje ko kene hadapi lagi. Yang tu lagi seksa daripada ko bagi makan ubat. Sebab aku dah rasa dah.. :(

tang madu tu, betul banyak yang suruh bagi madu kat baby, tapi aku xsuggest sbb tkt kee botulism tu.. Cara senang mcm mimie tu cakap ko yang makan madu. :)

norsuzila said...

ninie--->aku dh bg ubat.2 ari kasi mkn ubat,alhamdulillah batuk dh ilang.Ader mntk madu skit dr kawan aku. tp tk smpt bg makan sbb batuknyer dh baik.so simpan lah dlu madu tu kot2 nnti ammar kne lg..huhuhu..nnti kalo kne lg,aku nk kne try mkn lah plk madu tu..