Friday, September 4, 2009

going to be 6 months soon

tgk title kali ni,confirmla this is all about my little son, Ammar..hehehe..

Bulan lepas ms checkup,berat ammar 6.7kg.mggu depan tatau la tu dah naek bape kilo..Lg seminggu ammar bakal cecah 6bulan..Aku sbg ibunya sgt la teruja.Dah pandai mcm2 anak mama sorg ni.Bender yg paling dier pndai buat skrg,meragam..Aalahai anak mama...2mnggu mama tgglkan kt kg,Ammar dh pndai buat hal..Tak boleh ditinggalkan sorg lg dah.Kalo tggl jgk, alamaknyer kelam kelibut aku dgr dier menangis. Nak aku duk sebelah n main2 ngan dier j..mama ckp sindrom biaser bdk2 yg ditinggalkan.Kirenyer nak tarik perhatian la..Myb jgk dier tkut ditngglkan lg...Mtk maap syg,mama bukan sngaja nak tggl,mama kne kje..huhuhu..

Ammar pandai meniarap dari usia 4bulan semnggu lg,tp c budkt tecik itu sgtlah rajin.Seminggu pertama j dier rajin meniarap.Masuk mggu k2,sekali sahari j.Mausk mggu k3,lgsg tnak meniarap.Tp sejak dua mnjak ni makin kerap la dier meniarap.Dah msuk 6bulan br nak kerap meniarap.Alahai..takpelah nak..Take ur time..ekekeke..Kalo tnak meniarap lgsg pun takpe...Terus berjalan j nnti..hehehe..

Ammar jgk suke maen.Dlu2 ok j maen sorg2 tp skrg nk berteman.Nk aku agah j.Kalo kene crnyer,mengekek dier gelak.Kalo tk,takat sengih2 j lah..ehehehe..N kalo dibg toys,dier akan leka ngan toys tu sume.Sambil mulut duk mengomel mcm2 dengan air liuq skali kuar.N lg 1 yg dier dpt, suker sembur2 air liuq.Aduhai.Aritu takat kuar meleleh j,skrg dh siap sembur2.Berbuih2 kuar... Seperti cakap2 org2 tua,kalo anak pandai menyembur,rambut mak akan gugur ngan byknyer, itulh yg terjadi kt aku.Mcm org yg buat kimo plk dah rsnyer.Kt rumah penuh ngan rambutku yg gugur j.Dalam bilik tido,bilik air,dapur,stor..boleh dikatakan setiap ceruk rumah lah penuh ngan rambut aku. Aku tgk kepala pun dah nak botak..Adessss...sian rambut mama yang ooii..

Oh ya,aku dah stat bg ammar makan.Dier stat makan ms umurnyer 5bulan 1mggu. Nape aku bg dier mkn wpun belum 6bulan?Aku pnh terbc tp tk igt dr mana,ibu2 akan tau bile msnyer anak dh bersedia untuk makan.N aku tau dan pasti yg ammar mmg dh boleh mkn. Sebabnyer?Ammar dah kurang menyusu.Kat rumah pengasuh kalo dibg 3oz susu pun selalu tak abih.Mlm2 selalu tdo resah gelisah n tak nyenyak.Bile sua B,tkmo isap. Bile aku acah2 sua mknan,beria dier nganga mcm anak burung. Kesian n tak sampai ati aku tgk dier mcm tu.Berhari2 jgk aku peratikan dier sblum aku decide nak bg mkn.Tp aku tk sempat nak search info psl 1st solid fud ni.N tak berkesempatan jgk luangkan ms g shopping complex tuk belikan mknan tuk baby.Aku main redah j blikan bskut bby kt mini market kt taman rumah j.Aku tau tak bape elok bg bby mkn bskut tu tp main aci redah j lah sbb dah takder bnder lain nk di kasi mknan.Nak msk pun tk yakin lg,tkut mknan yg dimasak tu tkleh dibg pd bby yg baru nak belajar makan lg.ekekeke...Lgpun mls nak ajar mkn bnder yg dimasak lg sbb aku nk antar dier blik kg.Takut tkder org nk uruskan mknan dier nnti.Jalan terbaik,aku suh husband blikan nestum j.

Tp skrg aku dh ambil ammar balik.Dan dah praktikkan beberapa masakan tuk ammar.Aku dah bg ,kentang+carot,nasi+carot+brokoli. Dan pengasuh dier ckp ammar mkn byk time aku msk nasi+carot+brokoli..Ngeh ngeh ngeh..Dan pg td,aku buat puree epal dan puree pear.Sblum2 ni aku bg dier mkn sekali j kt rumah pengasuh tp arini aku suh pengasuh suap 2x.Pg suap puree buah then ptg suap nasik lak..ekekeke..mkn byk2 ye nak...anak makin tombam tp mak makin kocik dah nih..hehehe

Nanti nak search byk2 lg psl solid fud ni..N aku harap biarlah kerajinan ku ni kekal.Tnaklah hangat2 taik ayam plk kan..hahaha..Dan aku tgh aim nk bli slow cooker,snng skit nak msak bubur.Yang penting,gerenti tk hangit...kuang kuang kuang....

Igt nak tepek gmbr2 terbaru,tp kabel asik tggl la plk..nnti2lah aku tepek..
Nak balik kje dah ni..nnti2 aku update lg..Dan harapnyer aku rajin2 lah update jgk lps ni..hehehe...

4 comments:

afams-chan said...

Aiseh, ingatkan mengandung 6 bulan. Hehe

Apapun, jaga diri, Ammar n famili elok2..skrg musim byk org sakit, so must take a very good care of your health. Nanti turun Penang gtau la, datang umah skali..

mamaAliff @ salmi said...

bagus2...rajin2kanlah masak utk anak kiter...:) best tau tgk anak mkn mknan kita masak kn? hihi...

Nik said...

Tasneem suka nasi+carrot+bilis goreng. Sika yang likat2, tanak nbubur yg berair. huhu..

kalau nak cepat, basuh beras, jemur & blender. simpan dlm tupperware utk stok seminggu. & wat stock ayam. senang nanti main campur je. 20min dah siap

norsuzila said...

nik:bilis takleh ks lg kan kt bby yg baru nk masuk 6 bulan kan?mmg igt nak blender beras tu,tp masih tk berkesempatan...sgt bz la this week.weekend pun berjalan j..ekekeke

mamaAliff:mmg best suap anak mkn..lg best kalo time dier betul2 lapar..mcm anak burung menyambar mkanan..ekekeke..

afams-chan:issh...jgn sebut tang mengandung lg t..seriau cek nooo..hehehe..itulah,sgt takut ngan penyakit2 yg muncul skrg ni..tkut tk terprotect family j nanti..huhuhu...aydun pun jd dr leklok..biar stay cute cam skrg..hahaha