Friday, February 27, 2009

backpain

Esok cukup aku preggy 37 minggu.Macam2 dah aku rasa sekarang ni.Yg paling ketara,sakit kat bhgian belakang.Susahnyer aku nak bergerak skrg ni.Nak berjalan pun susah,apalagi bile ingtkan kne panjat tangga sampai tgkat 3 ni...(Opisku kt tgkat 3.Huhuhu).Kadang2 terasa malas sgt dtg kerje.Bukan mls nak buat kerje tp mls nak pnjt tgga..huhuhu.Terasa nak tercabut kaki melangkah setiap satu anak tangga.Semputnyer nafas hanya tuhan yg tau..Tp naik turun tangga ni elok bile sampai saat bersalin nnti kan.Senang bersalin.Itu kata org2 yg dah berpengalaman la.

Lg satu,aku ni suke landing time nonton tv.Tp rumahku tkder sofa,so terpksa la landing ats tikar j.Masalahnyer time nak landing tu.Bukan main ssh.Sakit sgt2 kt bhgian ari-ari n bhgian pungkok.Nak duduk lama2 atas kerusi pun tk boleh jgk sbb nnti bhgian pinggang yg lenguh giler.Adess sumer tk kena la...Aku pernah terbc dlm artikel,untuk mengelakkan sakit belakang time tdo,kne tdo mengiring tp masalahnyer nak mengiring tu yg sakit.Sukarnyer nak rebahkan badan yg bertambah besar nih..Huhuhu..Sesusah nak landing,lg susah aku nak bangkit.Kadang2 sampai menitis air mata ni menahan sakit .Berkali2 aku muhasabah dr,tak lama j lagi sumer ni akan berakhir.Nanti dah dpt tgk si comel,sumer kesakitan yg dirasai akan hilang.Aku akan cuber bertahan sehingga ke akhirnyer.Lgpun tk elok kan byk mengeluh.Hilang segala pahala mengandung..Huhuhu...

Time sakit sgt2 tu,aku cuber pujuk hati,bercakap ngan baby,mtk baby duduk baik2 dalam perut mama ni..Betulkan kedudukan,biar sama2 selesa.Mama selesa,bby pun selesa.Kalau mama selesa,mama boleh jalan baik2 n bawak baby ke sana sini ngan baik jgk.Doctor ckp kalu bby selesa dlm perut ibu,bby boleh membesar dgn sihat...Agaknyer 2,3 arini aku sakit sgt sbb baby tgh berusaha untuk engaged kan?Cube lockkan kepalanyer ke dalam laluan yg betul..Mudah-mudahan..aminnn....

3 comments:

umIE a.k.a saLMi said...

suzie,

mmg mcm tu sume ibu2 akan alami b4 due..dalam erti kata yg lain kena tabah dan sabar mhadapi dugaan k..setiap org lain dugaannya..gitulah dugaan yg dilalui oleh mak kita..

dr info yg aku baca, preggy trimester ke3 elok tdo ngiring kiri sbb utk kesihatan ibu dan baby..tp klu da xdpt nk ngiring xpe la asalkn ko selesa baby pn sama..i.allah bila tgk wajah anak nnt, sume sakit akan hilang..pecayalah k..

aku doakan sume slmt..k..

NikNor said...

tk semua org boleh rasa perasaan sakit,penat, letih, semua tu pahala, nikmat mengandung. kalau boleh kurangkan mengeluh. bila baby dah keluar nanti semua yg rasa sakit tu dah ilang. kita yg mengandung je dpt rasa. dah tk lama lagi dah.sabar ye suzie. mudah mudahan semua ok!

suzie said...

insyaallah..doakan sumernyer selamat.

>>umie:aku selesa tdo telentang tp sesak nafas n sakit pinggang...bile mengiring skjp j pastu telentang balik..ekekeke

>>kak nor:mmg terasa nikmat mengandung,tk pnh rs sebahagia ni..try pujuk ati dan perasaan untuk tidak mengeluh...dah 9 bulan prggy,tggl lg 3 mggu,insyaallah suzie boleh hadapi...doakan sumenyer selamat..hehehe