Monday, March 22, 2010

betul k nak ltk ek?

alkisahnya smlm aku g usha 1 taska dkt2 ngan umah sewaku di Kok Lanas. Taska harapanku. Hajat di hati sbnrnyer nak ltk umah bb sitter tp aku takut ammar takleh nak sesuaikan diri ngan org baru la plk sbb skrg dier dh memilih sgt2. tk mcm dlu,tk kisah sapa2 pun boleh amik. skrg ni kalo tanak...terus nangis2 n ckp "nanak..nanak.."aiseh..

lgpun aku takut la kalo bg kt sembarangan org. Boleh k kiter pcya kt org yg br pertama kali kiter jumpa ek?bb sitter ammar yg aritu sedara kwnku ssdr,itu yg aku bg j kak ila jg ammar.tp org yg nak jg ammar ni tkder sapa yg kenal.dier duk selang beberapa umah dari umah sewaku.dah la aku tak duduk lg umah sewa tu.so mmg tk kenal sapa2 la kt kwsn situ.huhuhu..

mama yg bg suggestion suh duk taska @ nursery. katanya ammar dah besar. dah boleh jalan laju.biarlah dier belajar berkwn n bwk dr plk..mmm...umur setaun dah layak belajar bwk diri k ek?hahahah..siannya anak mama...kecik2 dah kene berdikari kan..ekekeke...skrg ammar duk ngan mamaku bile aku g keje.planning ujung bulan ni nak duk umah sewa sdr la.kalo yg lebih baik,bg j mama jg ammar tp umah mama di kota bharu. kami plk di Kok Lanas. Camner nak antar ammar k sana?Nak suh husband, jauh la plk dier nak drive ngan Ammar j.buatnya ammar nangis tgh2 jln nak duk ats riba husband cmner?kami sewa di Kota Bharu?aku tk sggup meredah jammed beb. pg2 sbuk ngan bdk sekolah,ptg lak jammed ngan org balik keje.3 mggu ulang alik buat aku tensen sgt2.huhuhu...biarlah husband yg ulang alik..die ngan motor,tkderlah tensen sgt kalo jammed.heheheh

aku tnyer2 kwn2 kt opis baru ni,dorg ckp ader 1 taska yg sediakn 3 bijik rumah utk umur bdk2 yg berbeza. 1 rumah utk baby 1-3 tahun, 1 rumah utk 4-5 tahun dan 1 rumah lg utk 6 thn. 3-3 rumah ni adalah corner lot. Dah byk hari aku duk peratikan taska tu bile lalu dpnnya. So smlm decide nak singgah n tanya apa2 yg patut la...Dari pemerhatianku,mcm ok j. Ownernya sangat muda ok.myb muda dr aku tkpun sebaya aku j.

Dah 4 tahun taska n tadika tu beroperasi. Dan dr ceritanya, dier adalah graduan dlm bidang early education n psikologi kanak-kanak.Die boleh berbahasa mandarin dan diajar jgk kt bdk2 tadika bahasa k4. aku tkderlah plan nak ltk ammar tadika kat situ..lambat lg tu...yg pntngnyer skrg ni taska.kata owner tu lg, taska n tadika tu sentiasa di sportcheck oleh JKM (Jabatan Kebajikan Masyarakat).So mmg taska tu dikawal rapi.pintu pagar sentiasa dimangga.time aku dtg tu pun bukan main susah dorg nak bg masuk.siap tanyer dr dalam siapa aku nih...dorg igt aku ni salesgirl agaknya..hahaha...

aku tgk rumah bersih n masa aku g wt lawatan tu,bdk2 tgh tdo.dorg tdokan atas tilam.wt ms skrg ader 8 org bdk umur 1-3 tahun.sgt comei tgk dorg tdo ramai2 ats tilam tu.buaian mmg tidak dipraktikkan d taska tu.sekiranya aku antar ammar k taska,aku tanak dier tdo dlm buaian walaupun ammar tdo dlm buaian time kt rumah. tanaklah ngan bdk ramai2 gitu krg ader yg rajin membuai, sian ammar.dh byk kes baby jatuh buai kt taska. aku tanak ammar alami perkara yg sama..nauzubillah..jauhkan ya Allah....

aku kol husband tnyer pendapat dier nak tak ltk ammar kt taska. dier tnyer aku psl taska yg aku g lawat tu. biler aku bgtau sumer maklumat yg aku dpt,dier pun mcm setuju. dier nk tgk dulu taska tu mggu dpn nnti kami bg keputusan. susah ati jgk kan kawan2 nak cr tmpt yg elok n selamat tuk anak..moga2 Tuhan permudahkan segalanya bagi kami n berikan yg terbaik utk kami juga utk kalian semua.aminnn...

3 comments:

mamaAliff @ salmi said...

cmtu la aritu aku rasa suzi ms dok cari2 tmpt nk letak aliff ms k ita nk bsalin..mmg survey taska tp sume xok di mata aku huhu..

moga semua ok alrite...

ummiKhayra said...

kalau ko dah rasa tempat tu ok.. ko dah cek and ko rasa tak berat hati, ko try la hantar.. Lagipun, kalau ko xnk, ko benti kan je... :D

suzie said...

salmi:ko rs sumer taska tk ok..tp aku nih plk berbelah bahagi samada nak ltk taska k kt umah bb sitter...aku tk g survey byk taska pun.aku g tgk 1 tmpt tu j n rsnya cam ok...dorg pun gune tilam tak bercadar tp aku rs tk kotor pun tilam tu..ekekeke..

ninie:itulah...nak try ltk dlu la..kalo nk brentikan pun tkderlah berta ati sbb taska kan..hehehe