Wednesday, March 10, 2010

how i make it success?

This entry is how i make fully breastfeeding success even i'm working mother. And i did this entry because of request from one of my best friend, noya. She's pregnant for 33weeks n will deliver so soon. She like to breastfeeding after deliver her baby and ask for my hand to help her to make her dream comes true.

Niat yg baik apa salahnya kiter bantu kan?Even aku ni breastfeeding mother tp belum pun pakar lg.Ammar baru setaun , that means, br menyusu for 1 year dan dah nampak tanda2 yg aku sudah semakin mls. Aku br j berniat nak campur susu ammar tak lama lg sbb dah berjaya capai target nak full bf for 1 year only. Lps ni nak bg direct time aku ader j n no more ebm. Kenapa?Emm...semua ni bergantung kepada niat, kemahuan dan usaha para ibu. And for me, aku dah tiada kemahuan itu walaupun ammar masih memerlukannya. Terukkan aku?hehehe...
Tp aku br j berniat begitu,belum buat lg sbb aku masih lg mengepam di opis.ekekek...

2 hari lps disbbkan susu yg aku pam tak cukup n ebm plk tinggal di rumah sewa, mama buatkan susu formula utk ammar. but so suprising me, mama told me that ammar refuse the milk. Dia hanya minum susu yg aku pam shj. Dan susu itu hanya utk 2xfeeding. Dia snggp tk minum n main shj spnjng ari. OMG. adakah ammar tau yg mamanya dah mls?huhuhu..Seb baik la ammar tk menangis kelaparan. So utk mengenyangkan ammar,mamaku bg mkn la sepanjang hari. kesian anakku..Disbbkan peristiwa itu, aku pam sehingga ckup utk 3xfeeding. If b4 this mnum 4x, tp dh blik kg hanya 3x j.myb sbb dier byk mkn kot. pntng tgk org mengunyah,die pn sibuk la. n totally dh mkn bubur tanpa aku blender apa2pun. If sblum ni aku wt frozen sup ikan tenggiri @ ikan merah,sekarang ni mama masak j nasi n syur yg dipotong kecik2.semua pun dimakan tanpa apa2 mslh...hehehe...

aiihh...niat awal nak cerita mcm mana aku jayakan misi, sekalinya dah tercriter psl ammar dengan pnjng lebar..ekekeke...ok,berbalik kepada tajuk di atas. Aku rs aku berjaya sebab aku mempunyai stok ebm yg byk jgk la walaupun tkderlah sampai penuh deep freezer mcm org lain.hehehe..Aku mula mengepam dari mggu pertama aku deliver lg tp time tu pam utk ajar ammar guna botol aja. means,pam n trus feeding tnpa jadikan ebm. EBM?apa tu?hehehe..EBM=express breast milk.Maksudnya susu yg dipam dijadikan frozen utk kegunaan ketika kita tiada. Tp ms dlm pantang tu ,aku tkderlah kumpul ebm byk sgt sbb ssh nak bwk blk Banting. Time tu tk pikir pun nak bli cooler box. Aku just isikan susu2 tu dlm mlo cooler bag j.so byk mana sgt la boleh isikan?tk silap aku dalam 20 plastik j kot.Oh ya aku isikan ebm ke dalam plastic liner. Aku isi sebanyak 2oz j setiap 1 plastik tu.aku guna pam spectra3.

susu yang disimpan dalam plastik liner. ini stok yg berjaya dikumpul semasa aku kursus di Genting Higlands.

Dan malang bgku lps j pantang, masuk kerje sehari, aku dh kne g kursus selama 2 mnggu di Genting Higlands.Aku pernah bercerita psl kursus ini di sini. Dsbbkan kursus inilah aku berjaya mengumpul ebm yg banyak sbb susu sgt banyak time itu. Baru 2 bulan deliver, susu mmg tgh byk. kalo lambat pam j,sampai basah kuyup bajuku n terpaksa tuka rbju lain wpun br 1/2 hari. rindunya that moment. Slps kursus tu,byk lg kursus2 yg aku terpksa attend. dan disinilah ebm sgt2 berguna. so utk working mother, ebm itu sgt penting. jgnlah bazirkan susu yg byk time pantang tu. pam la selagi boleh sbb biler baby dh makin bsr, susu semakin kurang. Alhamdulillah aku dianugerahkan susu yg byk. Sekiranya aku menjadi seorg yg disiplin, pum ikt masa, aku rs sampai skrg pun peti ais aku akan penuh ngan susu. tp aku bukan mcm tu. dulu2 aku ader sehingga mencecah 100++ ebm tp skrg hanya ader 20++ aje.huhuhu..tu pun byk buang sbb ader yg expired, n ader yg rosak masa aku pindah blk kg mggu lps. susu2 cair dlm perjalanan. syg seribu kali syg sggh..

mcm mana nak kumpul ebm?kalau ikutkan teori n ikut pengalaman2 dr org lain,kne pam setiap 2jam. tp aku tkderlah begitu.aku hanya pam 2x shj kat opis.kalo time aku tkder kelas seharian,aku pam 2x.kalo aku smpai opis awal,kul 8 aku pam la.tp kalo lmbt, aku pam kul 12 n 4.byk jam gk gap tu..sila jgn tiru ye. better ikut uols punyer scedule.ekekeke..hasil yg aku pam di opis,aku tumpang kt peti ais,then bwk balik ke rumah utk kegunaan ammar keesokkannya.

sblum amik solidfud,ammar minum 5xsehari.setiap botol ku isikan dgn 3oz.so aku amik ebm 2botol,fresh 3botol.aku bgtau pengasuh utk habiskan ebm dlu br gune yg fresh sbb ebm hanya boleh digunakan dlm ms 24jam.kdg2 ammar tk hbs pun 5botol.slps mkn solidfud,ammar dh kurang menyusu.3-4 botol j sehari.itu yg buat aku l gmls nak pam tu..hehehe..alasan..

Bg org2 yg tidak punya byk susu, ramai yg mengambil inisiatif menambah production dengan mengambil suppliment. ader yg makan pil,ada yg makan bnder2 semulajadi.as for me,aku amalkan:

1.aku amik set bersalin nona roguy.dr prggnt lg husband dh ckp nk belikan nona roguy tp aku tk bape nak.bile aku search psl nona roguy,aku jumpa artikel yg mengatakan pil phyto natal boleh membanyakkan susu,terus aku setuju utk mkn produk tu.Dan alhamdulillah,susu mmg byk.ader kwn dah habis sebotol,bli lg sebotol wpun dh hbs pntng.

2.ms awal2 dlu,aku selalu makan lobak putih. buat masak lemak la,goreng bersama udang la.sebatang tu utk 2x masak.mula2 rs pelik j nak makan bnder tu sbb tk pnh makan seumur hidup.tp bile dh cuber,sdp la plk.mcm makan karot biaser j.hehehe..

3.aku minum anmum lacta. aku jenis yg suker minum susu,so tkder mslh.sebulan 2 kotak.tp masuk kotak k4,aku dh brenti minum..sbbnya?mls nak bancuh..wakakaka..sumer pun malas kan?apa nak jd la aku nih..ekekeke...

4.aku pernah wt soya+kurma blended..so yummy..sdp sgt weh.smpat la wt 3x gk.lps tu trus stop.tk teringat sbrnyer..hehehe

5.aku amalkan memakan kurma.lg syok kalo mkn time lapar.mmg byk la aku leh mkn.lebeh dr 3 bj jgk la.tp kalo mkn sj2,2bijik pun ssh nak telan..ekeke

6.sbgai kesimpulannya, aku mkn j apa2 yg aku bc yg boleh menambahkan susu.tp aku tidak jdkan amalan.apa yg terlintas n teringin aku mkn.hehehe..

dan sumer2 yg aku bc psl milk booster ni mmg menjadilah utk aku..mmg terasa B bengkak n production bertambah. Aku tk pnh amik pil suppliment sbb susu sntiasa mencukupi.alhamdulillah..

sekiranya pengeluaran susu tidak menjadikan mslh kepada ibu2, cabaran seterusnya adalah dr segi psikologi.sumernyer bergantung kepada ibu2 sendiri. Once dh tetapkan pendirian, haruslah teruskan perjuangan.usah pedulikan kata2 sindirin ataupun kata2 yg berbau hasutan. sumer itu akan menjadikan kiter down. aku lebih byk senyum dr menjawab. sbb aku takut dikata org br setaun jgung jd ibu tp berlagak j lebeh...aku try explain skali,sekiranya dicantas,aku byk senyum shj.biarlah,ini pilhan kiter.face ajelah apa yg mendatang..

alhamdulillah laluan ku sgt2 mudah.tak ramai yg kondem aku. ramai yg menyokong n menjadi kan aku contoh plk tu.adeq aku pun ikut.dier pun menyusukan bbnyer.dan dier pun gembira dgn keadaan ini sbb tk perlu ssh pyh angkut brg2 nak buat susu kalo berjalan.tk perlu tupperware susu,tk perlu termos.hehehe...keep it up darlim.gue sokong lu..hehehe..pengasuh pun sgt2 ok.dier buat j apa yg aku suruh.apa yg aku ajar,dier terima n tak pnh argue pun ngan caraku.

so untuk menjadi pumping working mother, perlu sediakan fizikal dan mental la ye...fizikalnya adalah pam and all the gadgets. pam tk perlu la bli yg mahal.ikt kemampuan sdr.kalo mampu bli yg mahal,belilah sbb tk rugi pun.sgt2 save compare ngan rega susu di psrn..hehehe..nk bli pam tu,search la dlu testimonial dr mereka2 yg dh gune sblm ni.byk j info tu kat intenet.rajin2 lah gali ye..jgn asik berfb j..hahahah

*p/s:ya, ader caranya utk handle susu ibu ni. ader tempoh2 yg tertentu utk condition susu yg berbeza.aku tatau samada mg dh tau k belum.kalo tatau,ask me ok..

1 comment:

Noraziyana Mohamad said...

hahah banyak la ko ber fb..seacrh jugok..tp jaram2..hahhah sbb ado sifu doh etek