Sunday, March 7, 2010

Selamat tinggal Banting

Semalam last day aku d banting.Sedey betul nak tinggalkan umah kt Banting tu.Byk sgt kenangan kat situ.2 1/2 taun berkelana di Banting, akhirnya tiba gak masa aku tinggalkannya. Kalau tidak disebabkan berjauhan ngan husband,takkan ku mtk pindah lagi buat ms skrg ni.Aku sronok kerja di kolej lama. Kat situlah aku timba segala macam ilmu pendidikan.walaupun aku tiada kelayakan iktisas,namun aku belajar menjadi pendidik dari pengalaman dan dari senior di sana. Persekitaran di sana juga buat aku tenang sbb tiada jalan jam, rumah n tempat kerja pun 2km ajer, dalam suasana kampung, tiada bunyi bsg mcm kt kota2 bsr. serius aku ckp,aku tenang di Banting. mungkin mula2 jejak kaki dlu,aku rs ssh ati sgt nak duduk kt banting.yelah dah la duduk berjauhan ngan husband, jauh dr kakak2 ku plk tu. tempat nak bersosial pun kureng..ekekeke...tp itu 1st impression la.dah lama2 duk sini,aku dah boleh adapt ngan keadaan itu semua.

kalao rs nak bersosial, aku keluarlah dr Banting. 2 mggu skali, bile husband dtg, kami akan keluar g mana2 yg rs nak dituju. g jenguk kakak2 ku, g kl, takpun g umah sedara husband. janji bukan terperuk d Banting. kalaupun husband tak dtg, aku n ammar akan keluar berdua g lepak2 umah kakak2ku di Putrajaya n Semenyih. Jarak perjalanan yang jauh tk rs sgt bile dh selalu berulang alik. Naseb baik jgklah ammar bukan jenis yg suker menangis. rilek j dier temankan ku drive..kalo tak tdo,dier duk ralik tgk keadaan sekeliling. pendek kata mmg takder masalah aku drive ngan dier. msti aku akan rindukan keadaan itu..huhuhu...

tp tkpelah, segala suka duka hidup PJJ ngan husband adalah rencah kehidupanku. segala ssh pyh itu mematangkan aku sebagai ibu. aku akui PJJ begini tidak dapat menjadikan aku isteri yg baik namun aku berpuas hati aku mampu menjalani kehidupan sebagai ibu dgn baik..walaupun tiada pengalaman sebagai ibu, aku berjaya mengatasi segala dugaan dan cabaran. ammar sakit,cammar bgn main tgh2 malam, bgn nangis2 tgh2 malam, semuanya aku hadapi seorang diri. Bersyukur pada Tuhan kerana menganugerahkan aku sifat berdikari sebegini... alhamdulillah...

Org yg plg bersedeh kami meninggalkan Banting adalah bb sitter ammar, Kak Ila. Maklumlah Ammar kutinggalkan dgnnya sejak berumur 3 bulan. Menangis dier pada hari dier dtg menjengah ammar sehari sebelum kami pindah. bile ammar dh bsr nanti, akan ku bgtau dier sapa orgnyer yg bertanggungjawab menjaga ammar sepeninggalan ku g keje kt Banting ni. Terima kasih kak sebab menjaga ammar dgn baik...


keluarga kak ila.dorg dtg menjengah ammar sehari sebelum kami pindah.ammar diapit puteri2 yg comei

Kami bertolak balik pada hari Sabtu, 6/3.10. Igtkan nak bertolak blk kg pg2 tp kul 10am br abah n adeq laki ku sampai di banting. so lps angkut2 smer brg, tgk2 jam dh pukul 230pm.adesss... dh tghari.singgah makan dlu n kemudian br bertolak blik. tgk jam dh kul 330pm. tatau la kul bape sampai kg nnti. huhuhu..

aku rs brg2ku takderlah byk sgt.tp ble dh angkut masuk lori, ruper2nyer brg2 rumah byk. tak muat untuk sekali angkut. kene dtg blik la jawabnya angkut sumer2 brg tu lg.hajat di ati nak tangkap gmbr sesi angkut brg2 masuk lori tp keadaan kelam kabut ngan all the messy buatkan aku tkde mud nak bergmbr..penat giler..lori pun aku tgk mcm dh senget benget ngan brg2 penuh kat atasnye..ekekeke..kol husband n bgtau dier kne dtg balik,terkejut la dier sbb mcm tk caya kn...heheheh...caya k caya,mmg kne caya jgk..plan weekend ni nak g kl. bersemangat betul husband nak g amik brg. aku rs bukan semangat nak amik brg tu tp smngat nak g berjalan2..tp tk pasti lg.aku rs mls.tggu next week la.penat pindah smlm pun tk ilang lg ni...hehehe...

sampai umah kul 1am.lps angkut sumer brg2, balik umah mama.kul 3am br setel sumer.igtkan boleh tido ngan senang lenang sekalinya ammar plk tk mo tdo lg..adooii ya...tatau la kul bape leh tdo sbb tutup sume lampu.tanak kasi die merayap..ekekeke...

dsbbkan sampai rumah awal pg,aku tk larat lgsg nk g keje arini. badan dah sakit2.so amik kptsn tk g kje.huhuhu..br 1st day kerje,dh cuti?ekekeke..apa nak buat....hahahah....

3 comments:

:: pn isteri wifey en suami :: said...

waaa..mak lang n pak lang fmly..huhu.. selamat tgl jugakla s.alm.ekeke..

mamaAliff @ salmi said...

suzie,
hukhuk..ilang lg sorang kwn aku..:) apa pun aku doakan ko bjaya di sana k..hehe..slmt mnjd isteri solehah plak..sblm ni ibu mithali kn..hehe...

lps ko ckp mybe aliff rindu k ita, br aku tingat..mybe gak kot..nnt kau try bwk dia g jumpa k ita n anak2 dia..moga2 sembuh dmmnyer...

suzie said...

wan-->nape ko nk ucapkan slmt tggal kt shah alam?ko nk pindah g tgganu k?hehehe

salmi-->insyaallah..doakan mudah2an aku dapat jg isteri solehah..hahaha..

psl aliff tu,blk kje nnti,singgah umah kak ita sat...dpt tgk muka pun jd lah tu..pengubat rindu dier..hehehe