Monday, March 23, 2009

tempoh berpantang

Berpantang...Huh...Seksanyer ku lalui tempoh berpantang ni...Tambah2 dalam cuaca yg panas gini.Tak selesa betul!!!Dengan panasnyer,dengan peluhnyer,dengan bau hamis susunyer...Arrgghhh....

Aku paling seksa hadapi time2 tengahari sampailah ke petang..Kalo bab makan takder mslh pun...Tiap2 ari mama masakkan bubur nasi berlaukkan ikan gelama masin n sup sayur sawi.Kadang2 sup belut.Arini mama gorengkan hati lembu.Walaupun sebelum ni aku tk mkn belut,tp dlm keadaan begini,aku telan jua.Bile org tnyer sedap k..jwpnku msti sedap..Laju j sumer mknan tu msuk dalm mulutku...Ekekeke..Sesetengah org dlm pantang gini,berat badan turun,tp bgku,makin bertambah...Aiseh..Camaner la nak maintain ni?Boleh k aku turunkan berat badan sampai 10kg dlm ms berpantang ni?Alahaiii...

Bahagianyer hati dijaga mama sepanjang berpantang ni..Sebelum ni,kakak2 ku selalu bgtau,kalo nk merasa layanan istimewa dalam tempoh berpantang,bersalinla sementara mama ader...Mmg takkan jumpa layanan seperti yg mama bg...Mmg betul!Terharu sggh hatiku biler diberi layanan sebegitu.Kdg2 hampir menitis air mataku.Bile ku tnyer pada mama,katanyer dier tk pernah dilayan begitu.Nenek meninggal time mama masih kecil so mama tau bagaimana susahnyer berpantang.Katanyer biarlah dier layan anak2 sebaik mungkin. Dier tak nak anak2 merasa ssh seperti yg dier rs...Mmm,begitulah mama kami...

Kasih ibu sampai ke mati...Mama,kakak amat menyayangi mama...

3 comments:

umIE a.k.a saLMi said...

ekeke..br tau ek bpantang tu camne..tp aku syok masa pantang sbb dpt dok umah mak hampir 2bln tu keke..cuma part xbest separet ngan hubby tchenta la..ehehe..tp best dpt layanan mcm tu kan dr mak sendiri..alhamdlh aku pn smpt merasainya...

::: HaNiEs z.M.i ::: said...

salam suzi..tahniah.dh bergelar ibu.bestnye..tak sabar nk jadi ibu gak ni.heheh..hanan link kan blog ye.senang2,singgah la blog hanan ;)

suzie said...

umie-->duk uamh mmg best,suami pun di cc..tp tak thn ngan cuaca pns la..pns luar lg,pns dlaman sbb mkn ubat lg...ekekeke

hanan-->ok,nnti suzie singgah..tk lama lg hanan pun boleh rs bestnyer jd ibu...tk lama j lg..ekekek