Sunday, March 22, 2009

golden moment

Akhirnyer aku berpeluang jgk update post kt blog ni..Dah lama ku duk resah gelisah sbb tk dpt update.namun apa kan daya,aku sedang berpantang...Nak mtk izin ngadap notebook pun aku tkut mama marah..ekekeke..

Hari ni merupakan hari ke-11 aku melahirkan seorang insan.Buat ms sekarang,ku kira inilah the golden moment dalam hidupku,dapat melahirkan seorang lg umat Nabi Muhammad s.a.w ke dunia...Ku berjaya melahirkan seorang bayi secara normal yg ku namakan Nik Ammar Faris Bin Nik Mohd Hafidz,pada 11.3.2009,seberat 3.okg,tepat jam 11.00pm di Hospital Besar Kota Bharu (sebenarnyer dah gune nama baru,tp ku tk igt..nak bkk srt beranak Faris,mls la plk..ekekekek)

**update : nama baru HBKB =Hospital Raja Perempuan Zainab II Kota Bharu

Andai diingatkan saat2 melahirkan,aku jd trauma skjp.Rsnyer takmo dah alami saat2 begitu... Rupernyer bukan senang nak melahirkan.Pertarungan antara hidup dan mati 2 nyawa.Nyawa ibu dan nyawa anak..Patutlah Allah sangat murka pada umat yg derhaka pada ibunyer..Aku insaf sgt2..Rs syg dan kasih pada ibuku makin menggunung...Allah peliharalah diriku agar tidak menderhaka kepada ibuku..begitu jua doaku pada anakandaku,jgnlah derhaka kepadaku... Amiinnn...

Kalau ikutkan duedate,aku sepatutnyer bersalin smlm,namun anakku tak sabar nak melihat dunia.Ammar Faris keluar 10 hari lebih awal dari jangkaan. Nasib baik aku sempat balik kampung. Ku kira husband tk sempat menyaksikan kelahiran putera sulung kami,(husband berada di KL sementara aku di KB),namun Allah dengar hasrat hati husband. Dia sampai 3 jam sblum aku melahirkan putera kami. Sepatutnyer husband tk boleh masuk labor room dah sbb mama dah masuk dulu namun mama terangkan pada nurse yg bertugas yg aku dh lama tk jumpa husband..Hampir 3 mggu kami tk jumpa..Lgpun aku tau mama tak boleh temankan aku.Dari awal lg mama dah bgtau,dier takboleh tgk anaknyer dlm kesakitan.Tambah2 lg lepas peristiwa kehilangan anak bongsunyer,arwah Mohd Izzudin.Aku tgk rupa mama pucat n nampak stress sgt2..pity her.Nasib baik nurse baik2 belaka,dier izinkan mama keluar dan husbandku menggantikannyer..

Ketika saat cemas melahirkan,aku rs husband lg bersemangat dariku.Selama 45min meneran,aku dah hampir givup.Aku dah mls n letih sgt2,nurse berkali2 paksa ku teran n jelaskan padaku yg anak dah hampir kelemasan...Nurse ugutku..Katanyer sekiranyer lg 15min baby belum keluar,dorg akan panggilkan doc n myb akan gunekan cara vacuum @ forsep.Dengar j perkataan tu,smngatku terus dtg.Tak sanggup amik risiko anakku cacat disbbkan besi2 tu.huhuhu..dan akhirnyer seorang bayi berjaya dislmtkan dari forsep..hehehe...

Selama ni bile ku tanyer org,sakit tak bersalin?Rata2 jwpn ku dgr sakit skjp j.Tp sape2 yg tanyerku,jwpnku,tkder sakit lebih dr sakit melahirkan.Terbyg2 lg kt mata ni bagaimana nurse tu berusaha untuk menyelamatkan puteraku..Adesss..ku tk snggup lg..myb lps sakit2 ni yg ku rs ni reda,baru traumaku hilang agaknye..ekekeke...

Kalo ikutkan aku sakit skjp j if bandingkan dgn org lain la...Aku warded pukul 130pm dengan bukaan 2cm(itupun aku pergi klinik ibu dan anak disbbkan ader appointment,bukan sbb aku nk bersalin...nurse yg cek aku ckp aku dh sampai masa,disuruhnyer aku k hospital bersalin..Aku pergi hospital bersalin dgn berjln kaki j ditemani mama...perjalanan almost 15mins bagi prgnncy woman mcm aku nih),masuk labor room pukul 7pm,bukaan 4cm dan pukul 11pm,dah bersalin.Sakit kemuncak dari pukul 8pm hinggalah selesai segalanya. Org sebelah katilku dah masuk wad selama 2 hari,tp tk jgk rasa nk bersalin...Alhamdulillah aku hanya berada 1 mlm dalam wad..Itupun slps bersalin...

Walau apapun yg aku alami,aku bersyukur sgt2 sbb puteraku sht walafiat n sempurna sifatnyer..Akanku cuber untuk jadi super duper great mom...Congratulation untuk aku n husband kerana sudah bergelar ibu dan bapa...

*aku tak boleh nak uplod gambr sbb kabel tertinggal di Banting...Ku cuber cr memory card reader dlu,if jumpa,ku uplod okies...

**tq kepada semua yg berdoa untukku n puteraku...

3 comments:

Nik said...

weh!! baru masuk pantang mana bleh ngadap screen komputer lama2. nanti mata ko stress

suzie said...

itulah alasannya tp aku nk jgk ngadap lama2...sudahnyer kepalaku sakit semalaman...ekekeke...

Hasnita said...

suzi n apih...
taniah kerana br menimang putera..
mcm mn la apih jd ayah ea....