Wednesday, January 6, 2010

multivitamin

Semua org tau kepentingan dan keperluan vitamin pada tubuh badan kita kan?terdapat beberapa vitamin yg penting iaitu vit a,b,c,d,e zat besi,kalsium dan byk lg la yg tak tersenarai kt cni.setiap vit mempunyai fungsi nya yg tersendiri.

Kenapa aku tetiba j bercerita psl vit kt cni ek?ekekek..semua ni berpunca dr badan ammar yg mcm dah susut sgt skrg ni.berat badan tak naik byk sgt.2 bulan naik xsampai 0.5kg pn..tp yg aku herannya ammar mkn byk cume susu j makin kurang.aku bg bubur utk 3x mkn.makan pg,tengahari dan petang.siang hari menyusu dalam 10oz j.kdg2 ader gk la 12oz.sikit kan?

bile berat bdn ammar tk naik byk,mulalah family members n org2 di sekeliling bersuara mengatakan ammar tak ckup zat.aiseh....tak besh kan bunyiknyer?ekekeke..dorg suruh aku campur ngan formula sbb kata mereka,susu aku dh tak ader banyak zat sbb makan sebarangan.aku cume mampu sengih n ketawa sajalah.mama ckp susu byk tp tak berzat tak gune jgk...aku ssh skit la nak control makanan sbb aku ni jns yg pantang tgk mknan.tambah2 lg aku menyusu badan,la byk makan tp bedal semua la.junkfood k,fastfood k..huhuh.. bile aku bgtau mama yg aku masih tanak cmpur ngan formula, mama suruh aku mkan multivitamin. katanya tambahkan zat dalam susu.ble aku duk hold dr bli multivitamin tu,lg la dier bising.so untuk tidak mencampurkan lg susu ammar,aku amik keputusan untuk bli n mkan multivitamin tu. on lunch hour,aku pergi pekan Banting,singgah kat farmasi n tanya org2 kt sana multivitamin apa yg baik.

beberapa bulan lepas,aku dah bli n dah makan habis pun satu jenis vitamin ni. aku bli Blackmores, Evening Primrose Oil. Cume bile dh bli br aku terbaca 1 artikel yg mengatakan primrose oil tk bape elok utk ibu2 yg menyusu. tp disbbkan aku dh bli,aku mkn j lah smpai habis n aku dh mls nak mkn mana2 vit lagi smpailah kes terbaru ni ha. org kt farmasi tu suggest aku amik appeton n beberapa brand lg la.pk punya pk n compare beberapa jns tu,akhirnya aku amik multivitamin Centrum, From A to Zinc.aku tatau pun elok k idak,bg aku dah nama pun vitamin,elok la kot...ekekeke...tkder cukup masa nak survey brand apa yg elok.

dah semnggu aku amik multivitamin ni, apa yg boleh aku ckp, ader perubahan jgk la kt bdn aku nih.rasa mcm ckup tenaga (sbnrnya tk mkn tiap2 ari pun...ssh nak disiplinkan diri bab2 makan vit nih..ekekeke)....n lg 1 yg aku notis,susu pun macam makin byk.disbbkan aku tk punya byk ms skrg ni,aku hanya pam sekali j sehari. n aku bleh dpt biasernyer dlm 9oz j.tp lps amik vit tu,aku leh dpt 10-11oz.penah gak dpt 14 oz.huhuhu....alhamdulillah..

dgn makan vit ni,harap2nya cukuplah zat susu tu utk ammar....n hopefully tiada lg suggestion utk aku campurkan susu ammar dgn susu formula..mak tak sedia lg la nyahh....auuwww.. hahaha...

apa pendapat korg semua ttg multivitamin?perlu k?ekekeke..aku ader google pasal multivitamin ni tp tk sempat lg nk coret2 kt cni...i had a meeting now...daaaaaaa

5 comments:

ummikhayra said...

oh.. sudah buat ya entry nih? hahahahha memang seperti menjawab kepada entry ko je entry aku tu ha.. tp la ni baru aku baca entry ko.. almaklumla, office susah beb nak bukak blogspot. hahhahahahha

Kira kita nih ada instinct la wei.. :) bagus2...

Untuk ko, aku sugest makan vitamin. untuk susu ko lebih berkualiti.. then tgk nnt cemana.. kalau ammar gitu gak, ikut keturunan ko la.. hahahhahahhaha

norsuzila said...

hahaha..itulah aku terkejut bc entry ko tuh..mmg ader instinct la..hahaha...

ekekeke...skrg mama n anak dua2 pun dh keding...hahaha

ummikhayra said...

ekekekke keding ke? aku pun sama nih.. berat aku pun xnk naik2.. aduii.. nak makan cemana banyak pun aku tak tau dah la.. Hahhahahha

kakyong said...

bagus la tu kalo kesannya membayakkan susu.. kakyong xde plak makan vitamin.. so far okay lagi, as long tgh B tu rasa tegang & considered full lah tu & as long aliya tak meragam masa menyusu, then it fine..

terus kan usaha BF Ammar sampai 2 tahun... ;)

cabaran tu bila ade yg soh campur FM.. as for Aliya dia memang tak mau susu botol @ FM.. memang x reti minum dr botol..

norsuzila said...

ninie--->ntahlah...ko tau j lah kalo aku dah makan...tak reti dh nak mkn skit2...ekekeke

kak yong--->syoknya boleh menyusukan anak tanpa bantuan botol...i hope i can do like u...huhuhu..