Friday, April 17, 2009

My Breastfeeding Story

Breastfeeding?Susu Ibu?Mmm...Ramai yg tau susu ibu byk khasiatnyer.Aku pun mmg tau ttg kebaikkan susu ibu dr dlu lg.Dr sblum aku prggy lg tp tak pnah terpk yg aku akan full bf anakku sbb takder sorg pun family members yg full bf.Umur Ammar dah 38 hari, dan alhamdulillah,aku masih lg full bf dier.Tkder campur2 ngan susu formula lg.


Masa awal2 preggy dulu,aku mmg berniat nak bf dier sampai susuku takder ataupun smpai dier taknak tp tkderlah nk fully bf sbb aku rs tk mgkin ibu yg berkerjaya boleh full bf.Tp bile one of my bestfriend,Ninie bgtau yg dier nak full bf(rsnyer2 time tu aku br 2 bulan preggy),aku terkjut.Aku nsht gk kt dier yg bukan snng nak full bf n impossible boleh lakukannyer.Tambah2 lg dier selalu balik lmbt.Tp apapun kptsn dier,aku sbgai bestfriend,knelah sokong kan...So aku pun mulala search info about bf ni.Kononnyer nak tolong dier la.Nak mudahkan dier nnti.Aku terjumpa website www.susuibu.com. And really suprising me coz ramai sgt ibu2 yg berkerjaya berjaya full bf bb dorg sampai umur 2 taun. Makin byk yg aku bc,makin aku kagum.Dalam tak aku sedari,satu perasaan halus terbit dlm drku,untuk aku full bf sama.

Mula2,aku jnji ngan Ninie nak beli breastpump dari dier.Pump Manual brand Avent.Ninie nk jual murah2 j kt aku.Tp bile aku dh decide nak full bf,aku tukar pikiran nak bli letrik pam.Aku bgtau husband and sgt2 mengharapkan sokongan dari husband.Mula2 husband tk bg sokongan sgt.Dier terkjut sbb dier pun mcm aku dlu2,tk pnh dgr ader ibu yg berkerjaya yg mampu full bf.Tp bile ku bgtau kebaikan2 dari susu ibu and camner nak handle nnti,lama2 dier boleh terima.Bile dier dh bg sokongan sepenuhnyere,ku bgtau Ninie.So tk jdlah kubeli pam manual tu dari Ninie.Naseb baik Ninie tk kisah..hehehe...Bile aku bgtau Ninie,dier sokong kptsnku tp dier mntk aku bgtau ibuku sbb nnti sokongan ahli family amat pntng tambah2 lg ku berpantang di rumah.Kalo mama tk sokong,msti ssh aku nk truskan niatku itu.So kubgtau mama.Sgt berdebar time nak bgtau tu sbb aku takut mama akan bg reaksi sebaliknyer dr yg ku harapkan.Tp syukur alhamdulillah sbb mama menyokongku.Kata mama lg baik sbb tkder susu yg boleh menandingi khasiat susu ibu.Mama pun pernah full bf anak2 tp mama suri rumah sepenuh ms so tkder mslh bgnyer.Tp sokongan darinyer dah cukup menggembirakan aku..Syukur sgt2 sbb laluanku amat mudah.

Dah dpt sokongan dr mama,ku beli Spectra 3.Time tu aku br 7 bulan preggy.Husband sindir2 aku suruh aku gune pam tu cpt2 sbb awal sgt bli.Aku wat bodo j.Ekekeke...Tk kisah la org nak kata aper,jnji aku dh dpt pam tu..Ku bungkus siap2,ltk kt tmpt yg snng aku nmpk,takut tertggal time nak balik bersalin nnti..hehehe

Dah slmt bersalin,ku terus gune pam tu.Smngt nak mengepam tu tebal sgt,hari2 ku mengepam sampai mama membebel sbb ku byk duduk.Katanyer aku perlu baring sbb msh baru bersalin.Nnti sakit urat.Ekekeke...Masuk mggu k-2,aku dah ajar Ammar gune botol sbb aku tkut dier refuse nnti.Sebotol sehari ku bg.Tanak bg byk2 sgt sbb tkut jgk kalo2 dier tkmo direct plk nnti..hehehe..Family members yg lain tatau aku nak bg full bf.Dorg dh bsg2 sbb aku tk bg air msk n tk bli susu formula pun.Tp aku sengeh j.As long mama tak kata aper,aku pun buat donno j lah..hehehe..

Aku harap aku mampu bg full bf kat Ammar selama mgkin.Tk berani nk target bape lama sbb aku takut tak mmpu.Nanti aku gak yg sedeh.Lgpun byk sgt kursus yg aku kne attend.Berminggu2 lamanyer.Aku tau kne buat stok byk2 untuk persediaan kursus tp aku tkut tk mmpu sediakan stok untuk kegunaan 3 mggu sbb Ammar byk sgt menyusu.belum abih pantang lg dah menyusu sampai 3 oz..Huhuhu... Aku doa2 semoga Tuhan permudahkanlah segalanyer bgku...Aminnn...



**Tq ninie sbb mengenalkan aku kepada dunia breastfeeding....Byk lg yg aku kne pelajari dari ko...hehehe

4 comments:

NikNor said...

cai yok cai yok! suzi,.... mesti boleh!... suami pun kene bagi dorongan jgk.. heheee. Kat rumah mama lagi ko?.. bila nk g umah mak hafiz pulok?..sebelum balik banting oyat ko kak nor deh,. nk g jupo suzi dan baby lagi sebelum suzi balik.

umIE a.k.a saLMi said...

i.allah boleh..sama2 kita bjuang pumping ms kt kolej nnt k..heheh...

suzie said...

K'Nor>>Insyaallah...doakan suzie berjaya..hehehe...suami dah bg dorongan.Dr sdr yg kene rajin berusaha..hehehe...Suzie still kt umah mama..Ari Khamis nnti br g Banggol..Nk blk Banting on 8.5.09..

Salmi>>Okeh...Sama2 kumpul stok ye...hehehe...

UmmiKhayra said...

hehehhe chaiyok2 zie... aku always menyokong mu.... :) nnt dh sampai banting jgn lupa kasi tau... meh2 kasi lawat sikit... ekekekkekeke