Tuesday, November 18, 2008

new mood

For 2,3 weeks before until now,my mood and emo come to normal back. Sometimes i'll feel sad n got angry at anytime at anyone but it recover quickly. I like eating very much kadang2 sampai nak termuntah sbb makan byk sgt. But if i dont eat, rs nak mrh n muntah sbb angin.
Td pagi ader maternal appointment kat klinik yg biaser aku g tu. I'm very shock coz ramai giler org yg mnunggu giliran msg2. Actually aku biaser g kul 10.30am sbb org mmg dh takder. Tp today had to go early coz tghari nnti nk kne attend kursus kat Puteri Park Hotel, Jln Raja Laut, Kl. Byk lg kje kne setel before bertolak k KL, so lps j bekfes,trus pegi klinik.
Masa timbang berat badan, nurse terkejut sbb berat badan aku naek sampai 3kg dalam sebulan. Sebelum2 ni,nak naek 0.5kg pun ssh. Aku pun terkejut. Wah,dah gemuk aku skrg. Ekekeke. Aku sms Mr. Hafidz, kabarkan padanya yg wife dier dh gemuk,sronok dier dgr. Aku tk pasti la plk dier betul2 sronok ke just nak amik ati aku j. Beria nurse tu suh aku kontrol mkn, tp aku mcm biser lah, senyum jerk. Tp kalo tgkkan selera aku mkn,tkderlah terkjut sgt pun sbb aku mmg mkn byk n berulang lak tu. Kalo mkn mlm roti j,aku boleh habiskan 5 kpg roti and segelas susu. Pastu sambung plk dgn buah epal sebijik. Nurse suruh aku kontrol mkn sgt2 sbb dlm family aku ader history kencing manis. So aku kene elakkan dr awal la dari terkena penyakit tu. mintak2lah dijauhkan.huhuhu...
Sejak 2mnggu lps,aku dh boleh rs bby bergerak.mula2 tu aku igtkan bby tersedu sbb ms 4 bulan,aku dh rs gerakkan pertama. Aku tanyer nurse,dier ckp bukan gerakkan bby sbb biasernyer untuk bby 1st, masuk 6 bulan br boleh rs bby bergerak. So aku abaikan la. Tp ms 4 1/2 bulan,aku boleh rs bby bergerak byk kali sgt. Tambah2 kalu aku susah ati,mkin kuat la dier bergerak. Bby tau mamanya tengah susah hati,so nak ceriakan aku lah agaknye kan..Kadang2 dr pg sampai k mlm...Setiap kali bergerak, bile aku ltk tgn,dier diam. Bile aku alihkan tgn, dier gerak balik. Aku tnyer mama, dier ckp btullah tu bby bergerak.Bby nk aku ltkkan tgn, nk manjer2 ngan mama bby lah agaknyer tu.Nak rs sentuhan mama bby...Pandai j mama aku tu...hehehe.. Tk semua baby gerak ikut ms yg sama. Tgk keadaan bby n prut ibu. Myb prut aku nipis kot,sbb tu lah dh boleh rs bby bergerak. Mama ckp myb bby aktif. Mmm..jgnlah terlebeh aktif plk bby ni. Biaser2 sdhla yer.hehehe.
Mlm td, 1st time aku ltk tgn, bby gerak. Aku boleh rs gerakkan dier ngan tangan aku. Bahagianyer rs. Aku bgtau Mr Hafidz, diam j dier. jeles lah tu tk pnh tgk n rs lg. Ntah bile dier leh rs ngan tangan dier bby gerak.heheheh.Untungnyer jd ibu, boleh tau perkembangan bby sjak dr terbentuk janin lg. Alhamdulillah dengan anugerah ini.
Aku dpt tau dr kwn2 yg dh ader pengalaman,bile bby dh makin besar nnti,setiap kali bby gerak, ibu akan rs sakit.Tambah2 kalo bby tu besar,lg kuat rs sakitnyer.Huhuhu..Takut n tk sabar rsnyer aku nk menunggu saat tu tiba. Yg gerak skit2 mcm ni pun,aku dh teruja,nnti bile makin besar nnti,mesti lg teruja kan?hehehe...
Ya Allah Ya Tuhanku, Kurniakanlah aku anak yg sihat, cukup sifat anggota badannya, cantik rupa parasnya, cerdik pandai, soleh dan solehah, serta permudahkanlah aku melahirkan bby nnti....aminnn....

6 comments:

umIE a.k.a saLMi said...

hehe..bahagia kan bila baby gerak??? :) aku pn smpai skrg masih lg sronok tiap kli dia gerak..heheh..

umIE a.k.a saLMi said...

bahagia kan dpt rasa baby gerak..aku smpai skrg masih lg rasa perasaan yg same..:) biar kdg2 rasa sakit, geli n mcm2 lg..tp ttp bahagia dpt menempuh saat tu..:)

munkyG said...

insyaallah, bykkan membaca surah yusuf untuk mendapatkan anak yang hensem...

Ninie said...

Betul ke rs sakit biler besar nnt? Time aku dulu xder pun...heheheheh Siap boleh nmpk gelombang lagi.. aktif bebenor...hehehhe Jangan takut2.. lain org lain rasanya.... :)

norsuzila said...

ntahlah...kalo yg prgnncy bermslh tu,aku dgr sakit kalo bby gerak.mtk2lah aku tk sakit tp rs bahagia...hehehe

AbahNUmmi said...

rasa bahagia... ye betull... hehehhehe