Wednesday, October 15, 2008

al-fatihah untuk arwah Mohd Izzudin (part 2)

Lps kejadian tu,mcm2 criter yg keluarga ku dgr.msg2 bawak cerita versi msg2.kalau dorg ader ati perut,dorg takkan dtg k rumah n beriya criter ngan mama tentang kejadian mlm tu.tk kira sedara mara ataupun jiran sekampung.dah terang-terang arwah eksiden sorg diri,(saksi utama yg tgk dgn mata kepala dier sdr)ader yg dtg criter,arwah eksiden beramai-ramai ngan geng lumba motor dier la.kononnyer kwn2 yg lain smpat lari sbb hanya patah tangan.pulak tu ader yg menambah arwah eksiden ngan kereta tp kereta tu smpat lari.org ramai taknak hebohkan bende tu sbb tu lah takder yg bg statement kt polis.wat hapa sorok kalo pemandu kereta tu bukan dr kg kami kan?nak buat criter biarlah logik!!!ader lagi criter yg menyedihkan,sblum eksiden arwah siap meniarap atas motor.can't u believe this story dicritekan dpn2 mama tanpa rs bersalah?tak reti jg perasaan org lain langsung.dah berkali-kali aku tgk mama lari dr org yg bercriter tu smbil bergenangan air mata.aku harap mama sentiasa tabah.briter psl arwah keluar dlm paper Utusan Malaysia.Sgt menyentuh perasaan kami sekeluarga apabila briter tu khabarkan cerita bukan hal yg sbnrnyer.dikatanyer arwah merempit sblum kemalangan.kami kenal siapa arwah.mmg dier suker kuar mlm.mmg dier slalu balik jauh mlm tp dier bukan mat rempit.bukan pelumba haram.dier slalu lepak kt kedai mkn ngan kwn2 dier.kwn2 rapat dier pun ckp kt kitorg sepanjang umur arwah,dier tk pernah berlumba.tgk org berlumba ader la...aku takkan halalkan sesiapa pun yang bwk citer yg bukan sebetulnyer.

kwn2 yg lepak ngan dier mlm tu ckp,dorg lepak2 sambil mnum kt satu kedai tepi jalan.kwn dier yg sorg tu yg rempit ngan motor dier smpai kul 2.30am.ble dh abih myk,ditgglnyer motor tu tersadai.then arwah pun pegi isi myk sebelum balik rumah.tp bile kwn2 dh u-turn nak msuk kampung,arwah tk jadi u-turn.dari motor perlahan ditekannyer laju melucut k depan.kwn2 tnyer nak ke mana tp tk sepatah pun dijawabnyer.tk smpai 100 m arwah gerak,dtg 2 buah motor yg tengah berlumba.mgkin arwah terkejut ngan motor2 tu,trus dipusingnyer motor dier k arah divider.tk sempat buat pape,motor terbabas.tmpat letak kaki terkena divider.kalian pklah ngan sdr,motor tgh laju,kalo terkena dvider,apa jadi kan?

mengikut sorg saksi kejadian yg dtg dr arah bertentangan,dier nmpk arwah terjun dr motor.kami sekeluarga assume,arwah mgkin takut sgt smpai sggup terjun dr motor.jarak motor ngan arwah sejauh 2 tiang lampu.ya allah,sakitnyer adeqku.saksi tu seorg askar yg baru habis waktu bekerja.awah meninggal di sisinyer.katanyer semasa die memangku arwah,nafas masih ader.tp arwah patah tulang tengkuk.selepas diajarnyer arwah mengucap,dier pusingkan balik leher arwah,then kat situlah nafas arwah yang terakhir.dier mtk maaf byk2 ngan kakak aku sbb terpaksa buat gitu.kitorg tk mrh lgsg,sbliknyer berterima kasih ngan dier sbb cpt2 betulkan tngkuk dier,kalo tak,makin lama la arwah kesakitan.

abah,kak cik, abg syam dan makcik serta pakcik ku tunggu arwah kt tgh2 jln raya tu sampailah jenazah dibawa k hospital.kata kakcik,tabahnya seorg ayah seperti abahku yg duduk d sisi arwah sambil betulkan posisi arwah.sambil membaca doa,dier raup wajah anak bongsunya,betulkan kaki,kiamkan tangan n lap darah2 yg terpercik kt wajah anaknya.tk dapat aku bygkan perasaan abah ketika itu.sebelum abah sampai,kak cik cube betulkan kedudukan arwah tp org ramai tak kasi.katanyer kene tunggu polis sampai terlebih dahulu.tp bile abah sendiri yg dtg,tk sorg pun yg berani tegur.mungkin masing2 kesian ngan abah.naseb baik abah kuat.abah dpt bertahan sampailah ke akhirnyer.sanggup tggu arwah dibersihkan di bilik mayat dan balik ke rumah bersama2 jenazah.namun ketika kucup arwah,abah tk dpt menahan dirinyer dari menangis teresak-esak.semasa atuk sedara dtg jumpa abah,peluk dier pun,abah masih tidak dpt menahan dirinyer dari menangis teresak2.setiap kali pergi kubur,setiap kali tu lah die menangis.nak tdo mlm pun menangis terkenangkan anak nan satu.semnggu tk mkn,hanya minum air milo ngan susu.pucat muka abah sebab tk makan.kami sekeluarga risao.kalo abah tk kuat,mcm mana mama nak kuat?abah je yg boleh kuatkan balik semangat mama sbb mereka pasangan yg saling memerlukan.

sementara arwah dibawa ke hospital dan dibawa balik ke rumah,aku menunggu di rumah bersama mama n jiran2 serta saudara mara yg dtg sejurus mereka dpt berita.ada yg dtg sblum subuh n ader yg dtg selepas subuh.semua pun turut bersimpati ngan mama.aku tau iman mama kuat namun sekuat mana pun iman seorg ibu,pasti tergugat dgn ujian yg sebegini berat.berkali2 mama pengsan.aku tak tau nak buat mcm mane sbb aku sendiri pun lembik seluruh tubuh.aku perlu sentiasa di sisi mama dan perlu sentiasa tenangkan dier.ader ketikanya aku tewas,aku menangis bersama mama.husband pun tk dpt tenangkan aku.keadaan mama lg teruk semasa jenazah sampai.berkali2 aku berdoa,biarlah semua itu sekadar mimpi belaka.namun yg realiti tetap tidak akan berubah.aku cume mampu berdoa agar Tuhan tabahkan hati semua ahli keluargaku especially mama n abah.Ya Allah,kuatkanlah semangat mereka untuk meneruskan kehidupan mereka dalam menghadapi segala ujian dan dugaan dariMu..Amin...

Arwah adeq dah dapat yg terbaik untuk dirinya.dier meninggal 10 Syawal (arwah sempat mntk maaf dgn sumer org yg dier jumpa semasa raya),ari jumaat pulak tu,dapat disembahyangkan di dalam masjid,lepas solat jumaat,dgn jemaah yg sgt ramai.Semoga arwah sentiasa dapat yg terbaik dariNya..Insyaallah.Aku harap kalian yg membaca blog ini,sedekahkanlah A-Fatihah untuk kesejahteraan arwah di 'sana'.Aminnn...

3 comments:

ninie said...

Moga arwah ditetapkan bersama2 org2 yang soleh... amin.... jgn sedih2 tau... kuatkan semangat ko...

mesheilla said...

takziah sy ucapkan pada suzie dan keluarga. semoga tabah menghadapi dugaan Nya. Al-Fatihah utk arwah. semoga rohnya di tempatkan di kalangan org2 yg beriman~

norsuzila said...

terima kasih semua....