Friday, January 21, 2011

bile jiwa dh chenta, bile jantung dah qaseh..

owh..cpt sggh masa berlalu kan..sdr tk sdr my little princess dh berusia 34hari.smlm g klinik dptkn 1st jab.menjerit smpai tk kuar suara.sgt nyaring ok.tp skjp tu j lah...trus diam n tdo smpai balik rumah..hehehe..berat bdn amni dh bertambah byk tp tk smpai 1 kg la. berat amni skrg dh 4.2kg dan panjangnyer 53cm.naik 800g..oklah tu kan..hehehe.


baby amni yg dh botak..


budak botak yg dh mula naik rashes kt muka

close up

mcm abg ammar dulu gk, kulit muka amni dh pnuh ngan ruam susu.mula2 dulu 2,3 bijik j,skrg dh pnuh pipi.skitnyer mata ni memandang.smlm g klinik doktor bg calamine,tp boleh k bnder alah tu ubati ruam susu?confiusssss...so mama tk kasi pakai.tersadai la ubat tu dlm bakul ubat....huhuhu...amni masih lg eksklusif bf.alhamdulillah..moga2 sentiasa dimurahkan rezeki olehNya.cume sy perasan kuantiti susu dalam pantang kalini tk sebyk time ammar dulu..tp tkpelah jnji ckup utk anak mama...

walaupun org kata anak laki menyusu lg byk dr anak pompuan tp sy rs amni menyusu lg byk dr abgnyer.mmg kuat sgt menyusu.since sy dh stat mengepam buat stok, sy hanya mampu pam pg2 lps mandi j sbb time tu susu mmg byk.kalau dh tghari mmg tk dpt nak pam la sbb amni dh isap susu byk2..tmbhan lg mama amni pun mls nak mengepam beria lg..hahahah...

dikelilingi 2 org anak kecik mmg menyukarkan aktiviti sy.ms bersalinkan ammar,masih ader ms mengupdate blog time pantang tp kalini?huhuhu....time abg tdo,adeqnyer nak nyusu.time adeq tdo,abg plk perlukan perhatian.mula2 mmg tatau nak buat apa dgn peel abgnyer yg sgt jeleskan adeq n diluar kawalan. korek bj mata, tarik rambut, picit idung, penampar, tarik kaki tangan, mmg menjerit2 la mamanya mintak pertolongan. tp skrg alhamdulillah sy sdh boleh handle situasi itu cume kdg2 tpksa redha bile adeq menjadi mgsa kepada abg sbb mamanya tk smpat nak wt pape dh.cpt sgt tgn abg bergerak...

bile tgk abg nangis2 mtk mama pluk la,mtk mama suapkan ns la,mtk mama dukung la, kdg2 ati ni sgt walang.hati sedikit terusik. tercetus persoalan adakah aku terlalu awl memberikan adeq kepada abgnyer?sgt sedih ok sbb abgnyer tk puas lg bermnja ngan mama n papa.smpai ke hari ini, papa ammar tkleh dukung lg amni bile ammar ader sama.jeles giler..melalak tk hengat kalo papanyer nak amik adeq.siapla adeq jd mgsa.

tp walaupun abg sgt jeles ngan adeqnyer, rs syg tu tggi ok.sebetulnya hanya sy n mamatok aja yg boleh dukung bb time ammar ader.org lain lgsg tkleh sentuh. takut sgt org amik bb dier. kalo bb amni menangis tk hengat sekalipun, tak dikasinya org amik bb dier. disuruh ltk ajaer ats bouncer tu. nk gelak pun ader,geram pun ader..time duk maen2 ngan sy pun, kalo terdgr bb amni nangis, terus berkejar g tgk adeq...blum sempat sy smpai, dier dulu la beria dodoikan bb smpai menjerit2 bb nangis..kalo bb tk diam jgk,pelepuk singgah sbjik k muka..adoiii...sabar ajalah..tkleh lepa lgsg...

sy ni bukan penyabar orgnyer. sejak2 ader bb baru ni,tahap kesabaran selalu diuji.tambah2 lg bile ammar tnjuk perangai. kdg2 naik gk tgn ni. n seperti biaser,tiap kali angkat tgn,lps bg sedas j hati msti menangis.kesian sgt kt anak jantan ni.asik kne pukul j walaupun umur br setaun jagung. sdh byk kali diingatkan diri ni agar sentiasa sabar ngan karenah anak tp entahla...sian sgt kt ammar.ya allah, tingkatkan lg kesabaran dlm diriku ini...ammar masih kecik sgt n tatau apa yg dibuat tu salah...tp bile ingatkan time mcm ni lah nak ajar n nk bgtau ammar bahawa apa yg dilakukan itu satu kesalahan, terpujuk sedikit hati yg rs bersalah ni.lgpun bukanlah kuat sgt pun tgn ni terangkat.ala2 pukul2 manja gitu..hehehe..kdg2 ammar sengaja nak tarik perhatian mamanyer ni..kalo tk usik adeq,dier ajak mamanya bergurau tp dier tatau itu bukan 1 gurauan. tiap kali lps mandi mesti lari2 satu rumah nak pakaikan diapers.menjerit2 mamanya kejar.makin dikejar makin kuat dier gelak.dh dpt tngkap,ditendang2nyer kaki tu..adesss..awk tu dh la semangat,tendangan pun sgt kuat.mmg buat mama mrh la..itu yg zassss sebijik kt peha tu...heheheh..sori syg...

tp senakal2 anak itu, mama sgt sygkan ammar..sgt2 sayang...seharian tkder dpn mata mmg pns buntot la..walaupun amni ader, tp ammar tiada pengganti..anak2 harta yg tidak boleh ditukar ganti. bersalin kalini,tuhan uji dengan ketiadaan husband. asik outstation j.g kl la,singapore la..seb baik la ader mamaku..huhuhu...husband tkder,tkderlah org nak bwk ammar balik k rmah tokwannyer. so tokwan sdr yg akan dtg amik ammar kt rumahku..dgn alasan aku masih tk sehat n nk bg masa n ruang utk aku betungku n berpantang ngan selesa..hohoho...saat2 begini la tk berapa digemari.bukan sy tk kasi anak balik rumah tok sblh husband...kalo balik sejam dua tkpelah tp kdg2 smpai bermlm tanpa mama papa di sana, bertemankan tokwan, tok ayah n mak sedaranya ja...sy bukan kedekut anak tp sy rindu n teringat2..mmglah sy tk terjaga 2-2 anak kecik ni sekaligus tnpa pertolongan org2 di sisi sy tp sy tk betah kalo anak tkder dpn mata.tmbah2 sy kt rumah skrg ni..lainlah kalo sy bekerja...huhuhu.tp sy tk boleh luahkan rs itu..sy tk boleh luahkan ketidak puasan hati ni..ati org tua mau dijg...apa yg boleh sy buat hanya mengadu pd husband n pd blog ini..huhuhu...sy igtkan bile dh abih betungku ammar tkkan di bawa pegi dh tp mklum sjlah biler dh biaser main ngan cucu yg br petah berckp,kalo tkder dpn mata 4,5 hari mulalah rs rindu..so skrg bile sy dh tk bertungku pun ammar masih di bawa pergi...waaaaa....tatau nk wt aper..bersabar aja yg mampu...bgtau husband pun tkleh wt aper jgk...husbandku hati kering...huhuhu...skrg ni pun ammar tkder,sbb tu lah mamanya amik peluang update blog...semoga lps berpantang ni, anak sy tkkan di bw lari lg..biarlah tdo mlmnyer bertemankan papa n mamanya..seriusly, sy tk suke keadaan begini...mungkinkah setaun b2 ngan ammar buat sy jd sgt kedekut anak?buat sy jd sgt berkira wpun ngan ahli keluarga sdr?kata abah sy, dier anak sy,byk masa lg sy boleh jg anak,jgn guriskan hati mentua,biarkanlah dier nak maen ngan cucunyer..bile dipkkan mmg betul apa yg abah ckp tu..tp?ntahla..myb ini hasutan syaitan semata.....huhuhu

p/s : pd ahli keluarga yg membaca entry kalini,abaikan apa yg sy tulis ye...plzzz jgn smpaikan pada org tua...hanya di sini sy mmpu luahkan ketidakpuasan hati sy..huhuhu...

abg seronok dapat dukung bb amni walaupun bb dah melalak-lalak bagai...ehehehe

time mengusik adeq hokaeh...

do do do...bb nk tdo..huhuh


abg yg dah besar...dah pandai main kapal terbang kertas..hehehe

byk lg yg sy nak kongsikan ngan kwn2 sume tp tak mmpu la nk bercerita sume skali dlm 1 entry...tgklah kalo ader ms nnti sy update lg ok....mama dah penat menaip,menyusu n mendodoi dari ptg smpai k mlm..kang kene marah plk..huhuhu

3 comments:

nini said...

hehehhe nnt aku haba kat mak mentua ko ye... walaupun aku xtau num tel, aku berupaya guna telepati.. Hahhahahahha

sabar2 ye yang.. aku pun walaupun ketidaksabaran melanda, takde Khayra rasa sunyi.. and mmg tak nak dia duduk dgn sesapa. Biar malam tdo dgn kitorg... abah and ibu aku nak jagakan pun aku tak nak.. biarla aku bersusah sekarang asalkan dia ada depan mata aku... ehhehehe aku memahami perasaan ko... :)

kakyong said...

lama tak singgah sini.. ;)

hmm, sama la situasi.. Fikri (anak sulong) kakyong pun dr dulu selalu opah/atok/makcik nya amik.. tidur sana.. ni bila dah mula sekolah (5 tahun), dah dok sana pulak... ni baru 2 minggu dia dok dgn opahnya.. hari minggu ade la dia balik.. tp minggu ni dia tak nak balik.. tensi pulak bila dia tak nak balik.. sayu plak rasa, sbb dah nak 5 tahun kan, nanti dia tak ingat kat ibunya pulak... uwwaaaa...


apa2 pun tahniah dah habis berpantang..

suzie said...

nini n kak yong:igtkan aku sorg ja yg berperasaan gini...tkut aku org ckp aku berkira ngan mentua plk..huhuhu...bukanlan tkut anak tk mo ngn kita sbb kiter mak dorg,ikatan ibu n anak tu takkan terputus sampai biler2 pun tp sbgai ibuyg berkerja yg msnyer amat terhad ngan anak2,time cuti panjang mcm ni la kiter leh habiskan masa sepenuhnya ngan dorg...senakal camaner pun dorg,sekut mana pun kiter menjerit marahkan dorg,kasih dan syg kiter sbgai ibu tumpah utk dorg ajer...skrg dh jrg mertua amik ammar sbb papanya asik bwk balik j.tak kisah kalo papanya yg bwk balik umah depa sbb pg pun takat 2,3jam j..sempat la aku rehatkan badan n otak skjp..ekekke